Markedssyn februar

- Corona har satt sitt preg på aksjemarkedene, men bare midlertidig

Analytikerne hos DNB Asset Management holder fast ved troen på at aksjer vil gi best avkastning fremover.

Kina handlet resolutt da viruset ble kjent og stengte ned flere flyplasser, arbeidsplasser og hele byer. Foto: NTB/ HOW HWEE YOUNG
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 31. jan. 2020
Artikkelen er flere år gammel

Hver måned publiserer Kjartan Farestveit og teamet «taktisk aktiva-allokering» i DNB Asset Management sitt markedssyn.

UENDRET MARKEDSYN: Porteføljeforvalter Kjartan Farestveit og hans team følger situasjonen nøye. Foreløpig ser de ingen grunn til å endre markedssynet sitt.. Foto: Stig B. Fiksdal

Ved inngangen til februar er Coronaviruset høyst aktuelt og det påvirker også aksje- og rentemarkedet på ulike måter. Tross den voldsomme oppmerksomheten mener analytikerne hos DNB Asset Management at viruset ikke vil påvirke markedene nok til at de velger å endre sitt syn på markedene.

Vi vet for lite om de økonomiske følgene til å endre markedssyn

- Coronaviruset har satt sitt preg på markedene, men vi opprettholder et positivt syn på aksjer framover, sier Farestveit i DNB Asset Management.

Noen markeder har gått ned, andre har gått opp

-De store børsene globalt har ikke rørt så mye på seg i det siste, sier Farestveit.  Samtidig ser forvalteren tydelige spor etter viruset både i aksjesektorer, renter og valuta.

Aksjeplasseringer knyttet til for eksempel råvarer og reiseliv har gjort det svakt og falt betydelig i verdi, mens trygge alternativer som statsobligasjoner har steget i verdi i samme periode.  

- Coronaviruset vil påvirke markedene og veksten i økonomien på kort sikt, men vi vet for lite om de økonomiske følgene til å endre markedssyn, sier han.

Lignende virusutbrudd har ikke hatt varige effekter. Såkalte fundamentale forhold som økonomisk vekst og pengepolitikk har ikke endret seg vesentlig i det siste.

- Summa summarum er endringen vi ser svakt positiv, sier Farestveit.

LAV DØDELIGHET: Sammenlignet med de 200.000 antatt døde av svineinfluensa i 2009 eller de 250-650.000 som dør årlig av vanlig sesonginfluensa er det menneskelige skadeomfanget av Corona lite. Foto: NTB/ ANDY RAIN

Kinesiske myndigheters tiltak påvirker økonomien

SARS-utbruddet i Kina for 18 år siden, som var langt mer dødelig, slo knapt ut i økonomien.

Hvorfor slår da Corona, som nå regnes som mindre dødelig, kraftigere ut i markedene?

-Jo, for det første har kinesisk økonomi blitt større og mer integrert i verdensøkonomien, derfor dermed skapes det ringvirkninger internasjonalt av det som skjer i Kina, forklarer Farestveit.

Denne gang har responsen fra kinesiske myndigheter i tillegg vært betydelig raskere og mer resolutt enn den gang. Myndighetene har stengt byer, de har ilagt folk reiserestriksjoner, kinesisk nyttårsferie ble forlenget og fabrikker stengt ned. Alt for å hindre spredning av viruset.

De resolutte tiltakene fra kinesiske myndigheter slår ut i økonomien

Vi tror tiltakene vil påvirke vekstbildet negativt for en kortere periode. Erfaring fra tidligere epidemier tilsier imidlertid at økonomien raskt kommer tilbake.

DNB Asset Management følger situasjonen nøye, men endrer foreløpig ikke markedssyn som følge av Coronaviruset.

Her kan du lese Markedssynet til DNB Asset Management for februar i sin helhet

MARKEDSSYN FEBRUAR: Fondsforvalterne opprettholder overvekt på aksjer, high yield og norske obligasjoner. Foto: DNB Asset Managements markedssyn februar

Merk: Markedssynet gjenspeiler DNB Asset Managements generelle syn på markedene. Ønsker du personlige råd rundt egne investeringer bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Fremtidig avkastning vil alltid avhenge flere fohold. Blant annet av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Avkastningen i et fond kan bli negativ som følge av kurstap.