DNB Markets morgenrapport 28. oktober:
Varsler ytterligere rentehevinger fremover, men muligens i tregere tempo fremover.
ECB hever styringsrentene som ventet. Bakteppet for ECB er like enkelt som det er vanskelig. Veksten er svakere enn ventet, mens inflasjon er høyere enn ventet. Sentralbanken hevet i går innskuddsrenten med 75 basispunkter til 1,5 prosent, godt i tråd med både markedsprising og analytikeres forventning på forhånd. Også forventet var en justering av vilkårene for bankenes langsiktige likviditetslån. Disse ble gitt under koronakrisen for å sikre bankene finansiering og stimulere til utlånsvekst. Nå som styringsrentene er på vei opp, har disse lånene gitt bankene en utilsiktet fordel, noe ECB ønsker å avslutte. Samtidig var det noe overraskende at ECB ikke ga noen nye signaler for når beholdningen av verdipapirer kjøpt under APP-programmet skal reduseres, annet enn å si at prinsippene for balansereduksjon vil diskuteres og besluttes på neste møte i desember. Vi tror det vil annonseres en nedtrapping neste år. Og at styringsrenten heves med ytterligere 50 basispunkter i desember, for å så holder der over sommeren neste år.
Varsler ytterligere rentehevinger fremover, men muligens i tregere tempo fremover. Selv om styringsrenten nå er i nedre del av intervallet ECB anser for å være nøytralt territorium, der pengepolitikken verken er ekspansiv eller innstrammende, så forventer komiteen å sette renten ytterligere opp. Som sentralbanksjef Lagarde selv sa på pressekonferansen, inflasjonen er fortsatt «aldeles for høy». Men der ECB tidligere har signalisert rentehevinger på «de neste møtene», var Lagarde tydelig på ECB nå bevisst gikk bort fra å tydelig signalisere om fremtidige beslutninger og heller la nøkkeltallene fremover avgjøre utformingen av politikken.
Tydelig rentefall etter ECB. Markedet tolket ECB i klart duete retning, og europeiske renter falt etter rentebeslutningen. 10 års EUR swaprente falt 13bp i går, mens kortere renter falt noe mer. Lagarde ville ikke svare på hva hun anser å være en sannsynlig rentetopp, men markedene priser nå inn ytterligere 136 basispunkter til fram mot sommeren neste år, 25 basispunkter mindre enn i går morges og 60 basispunkter lavere enn for en uke siden. Blant europeiske statsrenter var fallet størst i de italienske, hvor fraværet av en konkret plan for nedbygging av balansen bidro til at 10 års statsrente falt med over 30 basispunkter.
ECB føyer seg inn i rekken av sentralbanker som virker å gå litt mindre aggressivt til verks fremover. I forrige uke fikk vi signaler om at Fed kunne komme til å trappe ned farten i rentehevingene. Tidligere denne måneden hevet Reserve Bank of Australia med 25 basispunkter, etter å ha hevet med 50 basispunkter fire ganger siden juni.
Det ble en blandet dag på børsene, etter rentefall og høyst blandede resultater. I Europa endte indeksene for det meste med mindre endringer, mens Oslo Børs var et unntak og steg over 1 prosent. I USA var det oppgang på Dow Jones, mens både S&P 500 og NASDAQ falt. Etter svake resultater, falt Meta (Facebook-eier) med nesten 25 prosent i går. Onsdag hevet Bank of Canada med 50 basispunkter, etter å ha hevet med både 100 og 75 basispunkter og mot markedets forventning om 75 basispunkter. Og her hjemme viser markedsprising om lag 50/50 for 25 eller 50 basispunkter.
Ulik forbruksutvikling mellom land. For at sentralbankene skal få bukt med inflasjonen, er det avgjørende å dempe etterspørselen. Og det er jo særlig husholdningenes forbruk som er sensitivt for høyere renter. Gårsdagens BNP-tall fra USA tyder på at forbruket helt klart bremser tydelig. Riktignok steg BNP-veksten til solide 2,6 prosent k/k annualisert, men oppgangen skyldes i stor grad sterk utvikling i eksporten og et fall i importen. Den høye sparingen under pandemien har lenge holdt konsumet oppe, men nå er forbruksutviklingen i ferd med å svekkes. En lignende utvikling har vi sett i det svenske forbruket, der detaljomsetningen har falt til under trenden vi så før pandemien. Skal vi ta forbrukertilliten som en indikator på forbruksutviklingen fremover lover det ikke godt, den falt nemlig til en ny rekordlav notering i oktober, og bedriftstilliten ble trukket ned av forbruksorienterte næringer. Også i USA har forbrukertilliten falt mye og nær rekordlave noteringer. Dagens tall fra University of Michigan er ventet å underbygge dette, mens forbrukstallene er ventet å peke mot svak vekst i september. Norge skiller seg litt ut, for selv om vi har sett en svakere utvikling i detaljhandelen etter at tjenesteforbruket tok seg opp, så har det samlede forbruket vært solid. Vi tror omsetningen i detaljhandelen steg med 0,8 prosent fra august til september.
Tross flere skuffende selskapsrapporter øynet investorene i går en åpning for litt mer tilbakeholdne sentralbanker i etterkant av den nå løpende runden med rentemøter. Både oppdateringen fra ESB og de amerikanske tallene for ordreinngang og ledighet indikerte noe lavere press i økonomien enn ventet og bidro dermed til å dempe rente- og inflasjonsbekymringene. BNP-veksten for USA i Q3 unngikk samtidig å trekke stemningen for langt over i retning av resesjonsfrykt. Dow var dermed opp med 0.6 %, mens S&P500 endte ned 0.6 % og Nasdaq fortsatte ned 1.6 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på 99-123% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen steg igjen med 0.4 % til 27.4 punkter. Tynget av oppdateringene fra Apple og Amazon indikerer futureskontraktene på de amerikanske indeksene i øyeblikket en åpning ned rundt 0.5 % ved åpning i ettermiddag. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene på 3.94 % og er med det uendret i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Smitteeffekter av reaksjonene på Apple og Amazon, en japansk sentralbank som forsøker å kommunisere stø kurs i pengepolitikken, lavere råvarepriser og nye meldinger om kinesiske nedstenginger gjør at de asiatiske indeksene faller fram mot stengetid i dag. I Japan ser Nikkei ut til å avslutte uken ned 0.5 %, mens de viktigste kinesiske indeksene samtidig er ned inntil 2.9 %. I tillegg til at rapporteringssesongen i det norske markedet i dag fortsetter med resultater fra rundt 20 selskaper får vi fra Sverige og Norge også tallene for detaljhandelen gjennom september. Videre kommer det i morgentimene tall for BNP-veksten i Tyskland og Frankrike i Q3, samt de første prisveksttallene for de sammen landene i oktober. Senere i ettermiddag kommer så den amerikanske kjerneprisindeksen for september, samt en oppdatert forbrukertillitsmåling.
I oljemarkedet steg WTI-prisen i USA i går med USD 0.79 pr. fat til USD 88.79 pr. fat. Prisen har i morgentimene i dag kommet ned igjen på USD 88.18 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 94.25 pr. fat, hvilket er ned USD 0.59 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Equinor avslutter i dag ukens runde med rapporteringer fra større aktører innen olje- og gassektoren. Vi venter her en topplinje på USD 37 mrd. og en justert EBIT på USD 24.2 mrd. Videre forventer vi et bekreftet utbytte på USD 0.70 pr. aksje. Interessen i aksjen er mye rettet mot kontantstrømmen og mulighetene for på sikt å utbetale enten ekstraordinære og/eller eventuelle økte løpende utbytter. På våre estimater vil selskapet sitte med en netto kontantbeholdning på rundt USD 50 mrd. ved utgangen av 2022. Ettersom selskapet på grunnlag av inntjeningen for 2022 skal betale et tilsvarende beløp i skatt gjennom andre halvår i år og første halvår 2023 vil kontantbeholdningen og dermed videre utbyttekapasitet når vi kommer fram til utgangen av 2023 i stor grad avhenge av kostnadsutviklingen samt olje- og gassprisene gjennom neste år. Equinor stengte i går på NOK 375.45 pr. aksje. Vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens rapport en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 430 pr. aksje.
Når det gjelder SATS venter vi at tallene som legges fram i dagens Q3-rapport vil være en påminnelse om at investorene nå har et behov for å få presentert en strategi som kan vise ledelsens plan for i første omgang å løfte inntjening tilbake mot tidligere nivå. I forbindelse med den i dag ledsagende kapitalmarkedsdagen venter vi dermed at ledelsen vil fokusere på hvordan de skal få kombinert direkte og indirekte konsekvenser av høyere inflasjon, økte strømpriser og stigende renter med målsettingen om flere treningssentre, vekst i antall medlemmer og behovet for oppjustering av prisene. Vårt utgangspunkt foran rapporten er at vi har en estimert omsetning for kvartalet på NOK 1 mrd., venter en EBITDA på NOK 305 mill. og ser et resultat etter skatt på NOK -36 mill. SATS stengte i går på NOK 6.97 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer en holdanbefaling med et kursmål på NOK 7 pr. aksje.