Morgenrapport:
For Norges Bank tror vi den kommende rentebeslutningen i desember blir en hårfin balanse.
Norgesøkonomene våre har kommet med nye anslag for norsk økonomi i 2024. Hele rapporten kan leses fra denne linken. Utsiktene for norsk økonomi er noe svakere nå enn vi la til grunn tidligere i høst, og vi tror også at prisveksten og lønnsveksten vil avta noe raskere. For Norges Bank tror vi den kommende rentebeslutningen i desember blir en hårfin balanse. Det er svært usikkert, men svakere vekstutsikter og lavere forventet inflasjon, og at rentetoppene der ute er nådd, tror vi gjør at vektskålen tipper i retning av at Norges Bank lar styringsrenten stå nå i desember. Om vi får rett, er rentetoppen også nådd her hjemme, før første rentekutt kommer mot julen 2024.
At petroleumsprisene har kommet ned siden høsten bidrar. Oljemarkedet skulle etter alle øremerker inn i en vinter med ganske kraftig tilbudsunderskudd, og derav stigende priser. I stedet virker det som oljelagrene bygges, med Brent oljepris som er kommet godt ned siden høsten – til tross for at Saudi-Arabia holder store mengder av olje ute fra markedet. Ett av dagens høydepunkter blir OPEC+ møtet, der kartellet skal møtes for å enes om å videreføre de frivillige kuttene eller ev. trappe de ytterligere opp. På forkant har oljeprisen Brent steget med 2 dollar fatet til litt over 83. For krona, kan det isolert sett bety noe mer medvind om kuttene videreføres. Men for verdensøkonomien er det nokså bekymringsverdig at OPEC+ må kutte produksjonen såpass mye, såpass lenge – det vitner om en svak etterspørselsvekst.
I Kina ble nattens offisielle PMI hakket lavere enn ventet, med nedgang både for industrien og tjenestesektor. Morgendagen industri PMI fra Caixin i kystregionene blir vel så viktig å følge. Den svake utviklingen er med på å bygge opp forventninger til flere stimulanser fra kinesiske myndigheter det kommende året.
Beige Book rapporten indikerer en nedkjøling i den amerikanske økonomien. Før Feds rentemøte om to ukers tid, er dette nok en knagg som støtter opp under signalene fra Fed om at rentetoppen er nådd. Distriktene melder om redusert forbruk blant husholdningene, og mindre bedriftslån. Det stramme arbeidsmarkedet i USA viser tegn til avkjøling, med lavere sysselsettingsvekst og flere søkere per stilling. Lønnsveksten er moderat, og prisvekstforventningene har avtatt, noe som korrelerer med nedgang i inflasjonen (KPI) de siste månedene. Dagens PCE-inflasjonslesing ventes å bekrefte denne trenden. Dette, kombinert med FOMC medlemmet Waller sin tale som dro fram at Fed kan begynne å kutte rentene (les mer i gårsdagens morgenrapport), er med på å trekke ned renteforventningene ytterligere.
Renter på amerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid (den amerikanske «tiåringen») har trukket ned med ytterligere 3 bps til. Imidlertid har de europeiske «tiåringene» falt enda mer, ned henholdsvis 6 og 8 bps i Tyskland og Italia. Det skyldes trolig de lave inflasjonstallene fra gårsdagen. At den svenske BNP-veksten i Q3 ble noe svakere enn ventet, bidro til at fallet for den svenske «tiåringen» ble på 9 bps.
Tysk inflasjon i november ble mye svakere enn forventet, med et fall på seks tideler til 3.2 % å/å, hovedsakelig på grunn av lavere mat- og energipriser. Dette kan ha påvirket forventningene omkring dagens inflasjonstall for hele eurosonen. Om tysk inflasjon er en pekepinn, kan også prisveksten i eurosonen vise seg svakere enn forventet. Gitt den siste tids svakere økonomiske vekst i eurosonen, kan dette forsterke oppfatningen av at ECB har nådd rentetoppen og muligens fremskynde forventningene til første rentekutt. Selv forventer vi imidlertid at den underliggende prisveksten forblir høy, med kjerneinflasjonen på 4.1 % å/å, slik at markedsforventningene er litt for optimistiske.
Med investorene fortsatt ikke helt overbevist vedrørende renteutviklingen fremover skled det amerikanske aksjemarkedet utover dagen av igjen etter en positiv start i går og endte tilnærmet tilbake ved utgangspunktet. S&P500 og Nasdaq stengte ned henholdsvis 0.1 % og 0.2 %, mens Dow avsluttet dagen kun marginalt opp. VIX-indeksen steg samtidig med 2.3 % til 13 punkter. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene økte imidlertid til 91-106% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Futures på S&P500 indeksen peker i morgentimene mot en åpning opp 0.2 % ved start av handel i USA i ettermiddag. Før åpning i Europa ligger renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner på 4.28 %, og er med det uendret siden i går ettermiddag.
Fra Kina har vi tidligere i dag fått de offisielle innkjøpssjefsindeksene for industrien og tjenesteytende sektor i november. Målingen for industrien ligger fortsatt under 50 punkter og de viktigste kinesiske indeksene er så langt i dag ned med inntil 0.7 %. Tilsvarende, og av investorene like mye fulgte, private kinesiske målinger legges fram før åpning i Europa i morgen. I Japan ser vi imidlertid at Nikkei-indeksen kort før stengetid i dag har snudd opp med 0.3 %. Utover formiddagen i dag får vi en rekke oppdaterte europeiske KPI-tall for november. Tallene for denne månedens samlede KPI-vekst i Eurosonen legges fram kl. 11.00 norsk tid. I USA vil oppmerksomheten være vendt mot de ukentlige arbeidsmarkedstallene, mot utviklingen i husholdningenes økonomi gjennom oktober og mot kjerneprisindeksen for samme måned. I tillegg har oppmerksomheten også allerede begynt å rette seg inn mot hvilke eventuelle signaler Fed-sjef Powell vil komme med i forbindelse med et arrangement fredag ettermiddag norsk tid. Kombinasjonen av nøkkeltall og oppdateringer vil kunne gi utslag i en mer volatil rente det neste døgnet.
I løpet av dagen i dag er det planen at OPEC+-landene skal holde sitt egentlig for forrige søndag planlagte møte. I hvilken grad partene har kommet til noen enighet gjenstår imidlertid å se. I mellomtiden ser det ut til at aktørene i oljemarkedet kan ha fått noe mer tiltro til at det blir en enighet om nye eksportkutt. Siden stengetid i det norske markedet i går har Brent-prisen kommet opp med USD 1.93 pr. fat og ligger i øyeblikket på USD 83.10 pr. fat. På tross av at de amerikanske råoljebeholdningene i går ble rapport å være ytterligere opp forrige uke har i tillegg WTI-prisen i morgentimene steget til USD 78.13 pr. fat. Det innebærer at prisen i øyeblikket ligger USD 2.23 pr. fat høyere enn ved stengetid i det norske markedet i går.
Kursmessig ble det en tung mottakelse av kvartalsrapportene for flere av shippingselskapene tidligere i denne uken. Etter rapporteringen har vi imidlertid opprettholdt kjøpsanbefalinger både i Avance Gas og i Cool Company. I Avance Gas tok vi samtidig kursmålet opp fra NOK 175 til NOK 177 pr. aksje, mens vi i Cool Company reduserte det fra NOK 190 til NOK 180 pr. aksje. Spørsmålet i dag blir om ledelsen i Frontline allerede i første omgang vil kunne overbevise investorene, eller om markedet også vil sende denne aksjen ned på kvartalsoppdateringen. Vi venter at selskapet i dag vil presentere T/C inntekter for kvartalet på USD 253 mill. og en EBITDA for perioden på USD 198 mill. Det betyr at vi ligger 2-4% over konsensus på henholdsvis USD 248 mill. og USD 190 mill. Videre venter vi at selskapet vil foreslå et utbytte på USD 0.38 pr. aksje mot konsensusforventninger på USD 0.42 pr. aksje. Selskapets nylige avtale om overtakelse av 24 VLCC fartøy fra Euronav og de generelle markedsutsiktene fremover vil også kunne få mye oppmerksomhet i dag. Når det gjelder Q4 har vi før dagens oppdatering et EBITDA-estimat som ligger 14 % over konsensus. Konsensusforventningene er imidlertid påvirket av at bidragsyterne foreløpig i varierende grad ser ut til å være samstemt når det gjelder tidspunkt for inkludering av de nye fartøyene. Frontline stengte i går på NOK 224.90 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 267 pr. aksje.
Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.