Dagens morgenrapport:

Derfor er dollaren så sterk akkurat nå

Amerikansk økonomi går bedre enn ventet, resesjonsfrykten er borte og det forventes at økonomien vil få et løft med Trump.

STERK DOLLAR: Amerikansk økonomi går bedre enn ventet, resesjonsfrytkten er borte og det forventes at økonomien vil få et løft med Trump. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 06. jan 2025
Artikkelen er flere år gammel

Temaet i markedene i starten av året er dollarens styrke. Helt siden forrige bunn, i slutten av september 2024, har dollaren vært på en tydelig trend sterkere. Målt mot asiatiske valutaer er trenden spesielt tydelig, og med unntak av en bunn i 2022, er Bloombergs Asia dollar index på det svakeste i indeksens historikk (tilgjengelig tilbake til 2006). Det samme gjelder for EURUSD, som i morgentimene handler på 1.0312, litt opp fra fredagens bunn på 1,0226. Med unntak av 2022 må vi tilbake til 2003 for å finne lignende nivåer.

Det er nok flere grunner til at dollaren har trukket sterkere de siste månedene. Feds kamp mot inflasjonen er ikke helt i havn, og selv om det kom et rentekutt til før jul, forventes det nå færre kutt i 2025 enn tidligere. Amerikansk økonomi går bedre enn de fleste har ventet, resesjonsfrykten har forsvunnet helt, og med Trumps inntreden som president forventer dessuten mange at økonomien vil oppleve videre løft. Dette speiles også i både korte og lange amerikanske renter, hvor to- og tiårs amerikanske statsrenter har steget jevnt og trutt fra september 2024. I morgentimene er tiåringen på 4,62 prosent, det høyeste nivået siden april 2024 (hvor den toppet ut på 4,70 prosent).  

Samtidig ser det svakere ut for både asiatiske og europeiske økonomier. Som Kelly skrev i fredagens morgenrapport, har det ikke kommet en storstilt stimulansepakke fra kinesiske myndigheter, slik mange har ventet på. I flere av de viktige europeiske økonomiene opplever man nå større politisk fragmentering og dermed mindre evne til å møte flere viktige strukturelle utfordringer med fornuftig økonomisk politikk, samtidig som det sykliske bildet er relativt svakt.

Fredagens børsutvikling var blandet. S&P500 og Nasdaq steg med henholdsvis 1,3 og 1,8 prosent. I Europa var bildet svakere, Stoxx600 endte dagen ned 0,5 prosent, men Oslo Børs avsluttet forrige uke med en liten oppgang. Så langt er åpningen i Asia på den svake siden og futures peker mot nedgang også for amerikanske børser senere i dag.

Det nye året er for lengst i gang, monsterbakken i Val di Fiemme er forsert, og første fulle arbeidsuke starter her hjemme med boligpriser klokken 11:00. Vi forventer at prisene steg 0,4 prosent m/m, sesongjustert. Det er verdt å merke seg at prisene stort sett alltid faller i desember og boligomsetningen er på sitt klart laveste. Vår forventning om sesongjustert prisvekst på 0,4 prosent innebærer at prisutviklingen er om lag like sterk som den har vært det siste halvåret. Vi tror ikke endringene i boliglånsforskriften, som trådte i kraft fra 31 desember, gjorde kjøpere ekstra betalingsvillige på tampen av fjoråret. En kunne jo tenke seg at enkelte boligkjøpere valgte å strekke seg litt lenger som følge av at lavere egenkapitalkrav kan føre til sterkere boligprisvekst i månedene som kommer.

Resten av uken har flere godbiter på menyen, med viktige inflasjonstall fra Tyskland i dag kl 14, før inflasjon for eurosonen som helhet kommer i morgen. Inflasjonstall for svensk og norsk økonomi kommer henholdsvis onsdag og fredag. Viktigst for globale markeder blir nok møtereferatet fra Feds rentemøte i desember, og ikke minst sysselsettingstallene for amerikansk økonomi (nonfarm payrolls), som publiseres fredag.