DNB Invest
- Salget av tobakksvirksomheten åpnet dører, vi skulle bli noe annet, sier Johan H. Andresen.
- Vi tok bærekraft på alvor, vi tenkte helt nye tanker og begynte med blanke ark, sier Andresen.
I sendingen til DNB Invest snakker lederen for bedriftskundesegmentet i DNB, Harald Serck-Hanssen med eier og styreleder i Ferd, Johan H. Andresen, om veien dit Ferd er i dag. Den største endringen skjedde i forbindelse med salget av tobakksforretningene i 1998.
Hvis kapitalismen skal overleve, må man ha andre mål enn bare profittmaksimering, det er vel noe dere er eksponent for, spør Serck-Hanssen.
- Ja, vi tror det, vi har sagt at vi skal skape varige verdier og sette tydelige spor. Det er en ganske ullen visjon, og det betyr at vi må fylle visjonen med noe konkret, forklarer Andresen.
Han forklarer at Ferd sin endring innebærer modige valg.
- Vi må tørre å gå først, noe vi har gjort med sosialt entreprenørskap og mikrofinans. Innen mikrofinans når vi 10 millioner kunder, spesielt i Afrika og Asia, sier Andresen i sendingen.
Han forklarer at investorer og eiere kan bidra til å gjøre en forskjell ved å påpeke at selskaper må opptre ansvarlige.
- Hver enkelt investor har større mulighet til å påvirke i dag enn tidligere, sier Andresen.
Det er bedre enn å spise kjøtt fra land
I sendingen går Serck-Hanssen innom tre områder hvor Ferd har rettet blikket.
- I halvannet år har vi hatt et nytt impact-mandat med fornybar, akvakultur og prop-tech (eiendomsteknologi, red.anm.), og siden dette er høyteknologi forsøker vi å lage koblinger mellom disse tre segmentene og våre mer modne investeringer innenfor samme områder, forklarer Andresen.
"Impact"-investeringer er investeringer som gjøres i selskaper hvor man forventer målbare forbedringer innen de områdene det investeres. Det er vanligvis innefor sosial- eller miljøområder.
Andresen er kjent for å være en ivrig laksefisker, og Serck-Hanssen spør om motsetningene mellom lakseoppdrettere og laksefiskere.
- Vi fluefiskere vil ha en bærekraftig oppdrettsnæring, der oppdrettslaks ikke ødelegger for lakseelvene. Norge, som nasjon, har en stor jobb å gjøre for å vri næringen i bærekraftig retning, sier Andresen før han fortsetter:
- Bransjen er i utgangspunktet bærekraftig, fordi vi ønsker at folk spiser biomasse fra havet. Det er bedre enn å spise kjøtt fra land, da må vi justere modellene.
Bransjen er i utgangspunktet bærekraftig, vi ønsker at folk spiser biomasse fra havet
Blant utfordringene som oppdrettsfisk medfører er rømming fra merdene og lakselus.
- Vi har investert i Benchmark Holding, som lager laksestammer som er mer resistent mot lakselus og laksen trives under andre vannforhold. Det gjør at man får bedre «yield», sier Andresen, før han fortsetter:
- Fjordbaserte anlegg har noen utfordringer, men den kan også gjøres mer bærekraftig. Men, vi må skynde oss, sier Andresen og forklarer det med at konkurrentene kommer for fullt med anlegg i nærheten av kundene.
Yield brukes som regel for å si noe om hvor mye råvare man får per enhet med innsatsfaktorer.
Serck-Hanssen dreier samtalen inn på den mest omtalte delen av det grønne skiftet, fornybar energi.
- Vi konsentrerer oss om vindteknologi. Aibel leverer transformatorplattformer for havvind. Vi tror vi kan gjøre en større forskjell på havvind enn de andre fornybarsegmentene. Det vil komme flere havvindmuligheter framover, sier Andresen.
Serck-Hanssen lurer på om Ferd satser mest på leverandørindustrien til havvind.
- Selv Ørsted og Equinor trenger leverandører slik som Aibel, vi tror vi kan gjøre en forskjell der, sier Andresen.
Serck-Hanssen peker på at DNB også er med på å finansiere det grønne skiftet.
- Vi skal bidra med 450 milliarder kroner til finansiering av fornybar energi og infrastruktur innen 2025, og det er hele verdikjeden som skal bygges. Det gjelder ikke bare installasjonen, det er en verdikjede som spenner seg fra batteripakker til grønn hydrogen, forteller Serck-Hanssen, og legger til:
- Vi ser et fantastisk mulighetsrom i det grønne skiftet.
Ferd har kjøpt Marienlyst av NRK for 3,75 milliarder kroner, og det er en stor og sentral tomt som får mye oppmerksomhet.
- Marienlyst er en fantastisk arv å forvalte og å utvikle. Vi skal ivareta det ikoniske radiobygget, og vi har ambisjoner om å bygge ut boliger og næring som skal støtte Oslo Science City. Vi ønsker å eksperimentere med ny teknologi i området for å gjøre området mer bærekraftig, men også et hyggeligere sted å bo og jobbe i, sier Andresen.
Andresen sier at grønn mobilitet er viktig del av denne brikken, spesielt i Oslo Science City.
- Arkwright X, som vi har vært med å etablere, skal tiltrekke seg de beste eiendomsteknologiprosjekter å investere i, og Ferd kan bidra med og utvikle, fungere som laboratorium, investere og kanskje være første kunde.
- DNB har begynt å differensiere på belåningsgrad, rentemargin, og nedbetalingstid i forhold til hvor grønne byggene er, sier Serck-Hanssen.
Det vil i praksis gjøre det billigere med bygg som er energieffektive og grønne framover. Se hele sendingen her.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.