Fond og sparing:
- Aksjene jeg hadde mest tro på ved inngangen til 2021, funket ikke, jeg måtte tenke annerledes, sier Hans-Marius Lee Ludvigsen.
Hans Marius Lee Ludvigsen forvalter DNB Fund Nordic Small Cap, et fond som investerer blant de minste selskapene i Norden. Han forklarer at han liker kvalitetsselskaper som leverer god vekst.
- Fjoråret ga en U-sving i visse aksjer. Jeg fikk en trøkk i trynet på starten av året, men jeg klarte å tilpasse porteføljen og er veldig fornøyd med resultatet, sier Ludvigsen.
- I 2020 var det stang inn på alt, ved at de største posisjonene gikk best, og det jeg ikke eide gikk svakt. I 2021 ble jeg reddet av de nest beste ideene mine, for de beste hadde ikke et spesielt heldig år, fortsetter han.
Aksjesparekonto: Se hvilke fond DNB tilbyr.
Ludvigsen forteller at stemningsskiftet kom med gjenåpning og samtidig som inflasjon kom på alles lepper.
- Det var svært god avkastning i aksjemarkedet, MSCI sin verdensindeks steg med 25,5 prosent i fjor. VINX Small Cap steg 22,1 prosent, sier Ludvigsen.
VINX Small Cap er referanseindeksen fondet hans måler seg mot. DNB Nordic Small Cap steg med 30,97 prosent i fjor, og fondet er opp 42,64 prosent årlig siden oppstarten i desember 2019, målt ved inngangen til 2022. Se faktaark for detaljer.
Derimot skjedde det en del under overflaten.
- De mest ekstreme vekstcasene, altså selskapene med inntjening langt fram i tid, fikk seg en real trøkk, forteller Ludvigsen.
Han forteller at han var investert i noen av dem.
- Jeg syns flere av selskapenes inntjeningsutsikter skuffet, jeg måtte tenke nytt, sier Ludvigsen.
- Jeg har relativt mange posisjoner i fondet, så det er ikke slik at et enkeltselskap trekker hele lasset, sier Ludvigsen.
Han forteller at han har solgt seg ned i noen av de mest vekstorienterte aksjene og kjøpt blant annet finans og energiaksjer. Aksjer han ikke holdt særlig av ved inngangen til 2021.
- Det gjelder å ikke være for sta, når fakta endrer seg så må jeg endre porteføljen, sier Ludvigsen.
Han peker på at han ser på de underliggende forholdene som inntjeningen til selskapene.
De mest ekstreme vekstcasene fikk seg en real trøkk
Ludvigsen peker på at P/E-multippelen for fondet er rundt 23, til tross for at han investerer i et såkalt «vekstunivers». Det er ikke langt unna nivået fondet startet 2021 på.
- Norden har vist seg å være et attraktivt investeringsområde, vi er gode på innovasjon, og er konkurransedyktige på en rekke områder, sier han.
Han viser til at siden 1998 har MSCIs indeks for nordiske småselskaper gitt en årlig avkastning på hele 13,5 prosent.
Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.