Aksjer og fond:

Syv prosent utbytte i telekom

- Telekom er en veldig upopulær sektor. Det kan skape muligheter og risiko, sier analytiker Frank Maaø.

KRYPTO: - Krypto har blitt et stort fenomen og påvirker stadig flere selskaper, både innenfor metaverset og teknologiselskapene, sier Maaø. Foto: DNB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 25. nov 2021
Artikkelen er flere år gammel

I podkasten Utbytte snakker forvalteren av DNB Teknologi, Anders Tandberg-Johansen, med analytiker Frank Maaø i DNB Markets om telekom, metaverset, krypto og annet som rører seg i teknologiverdenen.

- Telekom i Norden har vært en veldig upopulær sektor. Telenor-aksjen trekkes ned av at sektoren er upopulær i Europe. Telenor har et utbytte på sju prosent av aksjekurs, inntjeningsvekst og det blir stadig mer kvalitet bak utbyttene, sier Maaø.

TEKNOLOGI: Anders Tandberg-Johansen forvalter aksjefondet DNB Teknologi. Foto: DNB

Metaverset og gaming

Facebook endrer navn på paraplyen til Meta, mens de ulike tjenestene som Instagram og Facebook fortsetter under samme merkevare som tidligere. Metaverset er online virtuell, eller delvis virtuell, verden hvor man enten kan snakke eller dele opplevelser slik som f.eks. spilling, forretning eller utdanning.

- Grunnen til at Facebook endrer navn til Meta er ikke at det kommer noe revolusjonerende, de bytter navn for å få vekk fokuset på en del negative ting, sier Tandberg-Johansen.

- Timingen er nok litt tilfeldig, men henger sammen med at Apple har redusert datatilgangen deres og at Meta vil redusere avhengigheten, fortsetter han.

Når samtalen dreies over til å snakke om muligheter, så ser forvalterne heller et annet sted.

- Vi liker de etablerte gaming-aktørene som Activision og Take-Two, de har mye IP som kan bli mye verdt i metaverdenen, sier Tandberg-Johansen.

IP, eller ‘intellectual property’, er rettigheter til merkevare, karakterer og annet åndsverk.

5G-nettet kommer

Med større krav til nettilgang og større trafikk i nettene, skulle vi kanskje tro at det også dryppet litt på telekomselskapene.

- Disse selskapene bidrar med den digitale infrastrukturen som skal bære alt det digitale, slik som metaverse, sier Maaø.

Han peker på at selskaper som Ericsson og Nokia ofte flyr under radaren hos mange typer investorer. Disse selskapene lager infrastrukturen til blant annet 5G-nettet som rulles ut verden over. 

Høy direkteavkastning og gode muligheter?

Telekommunikasjonsselskapene har også blitt glemt. I sendingen forklarer Tandberg-Johansen at sektoren, spesielt i Europa, blitt overregulert med lav lønnsomhet som følge.

- Vi tror at det ikke kommer noen nye konkurrenter inn i telekomselskapene, med dagens prising tror vi at det er mulig å få femten prosent avkastning årlig de neste femten årene. Det er sjelden kost i dagens marked med svært lav rente, sier Tandberg-Johansen.

Maaø peker på at telekomselskapene har «trådd vannet» og at det kan være en risiko, men at det kan skape muligheter på sikt.

- Særlig i telekom må du ha en langsiktig horisont, forteller Maaø.

Han peker på at følger med på hvilke av hans analyser som er populære.

- Det er veldig stille på analysene på telekomselskapene, de får ikke så mye oppmerksomhet, sier Maaø.  

Krypto vever seg inn

Programlederen forteller at DNB Markets ikke har noe syn på kryptovaluta og annet krypto-relatert, men kommenterer at krypto brer om seg og påvirker stadig flere selskaper.

- Krypto har blitt et stort fenomen og påvirker stadig flere selskaper, både innenfor metaverset og teknologiselskapene, sier Maaø. 

Mining-rigg og avdempet vekst

Tandberg-Johansen og teamet hans satte for noen år siden opp en mining-rigg for å studere fenomenet i praksis. Det er flere innen halvleder og brikke-produsenter som leverer fysiske produkter til verdikjeden innenfor krypto.

- Nvidia-aksjen skulle vi gjerne ha eid gjennom de siste to årene, aksjen har gått noe slikt som 500 prosent. Vi mener at det skjuler seg mye kryptorelatert i gaming-delen, og forrige gang prisene gikk ned i kryptovaluta, da kom også tallene til Nvidia kraftig ned, sier Tandberg-Johansen.

Tandberg-Johansen er avmålt når han legger forventningene for Nvidia framover.

Vil du høre mer om krypto, 5G, teknologi? Hør hele podkasten her. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.