DNB Ventures er hovedinvestor når Receipts henter 20 millioner kroner for å skyte fart.
Receipts AS har utviklet en infrastruktur som gjør det mulig å automatisk hente ut digitale kvitteringer fra butikkens datasystemer slik at forbrukere kan dele disse med blant annet banker, regnskapssystemer og forsikringsselskaper. Løsningen har også funksjonalitet knyttet til lojalitetsprogrammer som bringer forbrukere forenkling ved at de kan gjøre seg gjenkjent i butikken via betalingskortet, såkalt «tap to identify».
– DNB Ventures er hovedinvestor i en emisjon hvor også OBOS, Såkorn 1 Midt og Antler deltar, og blir største aksjonær foruten gründerne, forteller Anders Østensvig, investeringsansvarlig i DNB Ventures.
Gjennom aktivt eierskap skal DNB Ventures være en pådriver for gjensidig læring og innsikt mellom DNB og porteføljeselskapene, og samtidig bidra til selskapenes utvikling.
– Vi så tidlig at det var en god match mellom Receipts og venture-virksomheten vår. Det et stort potensial for kunnskapsutveksling og samarbeid, og dermed gode mulighet for DNB til å bidra med mer enn bare kapital, sier Østensvig.
Receipts skal bruke kapitalen til å akselerere utrullingen i Norge.
– Vår ambisjon er å etablere Receipts som den prefererte infrastrukturen for digitale kvitteringer og «tap to identify» i Norge, og deretter ekspandere internasjonalt. Denne investeringen er et viktig steg på veien. Vi er samtidig ydmyke for arbeidet som gjenstår og for tilliten disse profesjonelle investorene viser oss, forteller Kent Olav Ferstad, daglig leder i Receipts.
Receipts nærmer seg lansering av tjenesten og har allerede tiltrukket seg flere sentrale partnere i verdikjeden. Blant disse kan nevnes OBOS, Maxbo, og Unimicro. Samtidig er en rekke avtaler er under forhandling.
Flere og flere butikkjeder tilbyr i dag digitale kvitteringer. Løsningene er imidlertid fragmenterte («app», e-post, sms), noe som både kompliserer og fordyrer økonomistyring, reklamasjoner, garantier, utlegg, m.m.
– Fragmenteringen hindrer utviklingen av brukervennlige løsninger og full utnyttelse av dataen. Receipts sin plattform skaper en bro mellom butikkdatasystemer, banker og regnskapssystemer. Vi mener samtidig at bankenes flater er det naturlige stedet for forbrukeren til å avgi samtykker til å motta digitale kvitteringer og koble kortene sine til lojalitetsprogrammer, forklarer Ferstad.
En undersøkelse gjennomført av Respons Analyse for Receipts viser at forbrukere ønsker digitale kvitteringer.
– I undersøkelsen svarer ni av ti unge at de vil ha kvitteringer i mobilbanken, og over halvparten har opplevd ikke å finne papirkvitteringer som er viktige for dem. For bankene indikerer dette at digitale kvitteringer i mobilbanken kan være et ledd i å styrke flatens relevans, sier Ferstad.
Østensvig mener Receipts adresserer reelle ineffektiviteter i forbrukeres betalingsprosesser og at de tilnærmer seg disse med innovative løsninger.
– Selskapets forretningsmodell og tekniske løsning skiller seg fra tidligere aktører som har forsøkt seg på dette. Samtidig skjer all deling av data på bakgrunn av gyldige samtykker fra forbrukeren. Vi tror Receipts har funnet riktig oppskrift for å lykkes, sier han.
Østensvig legger til at det også er et miljøaspekt ved dette.
– I Norge gjøres det ca. 2,7 milliarder korttransaksjoner årlig i butikk. Om vi antar det blir skrevet ut en kvittering for en tredjedel av disse, utgjør det 900 millioner kvitteringer årlig som kan, og bør, elimineres. Det vil representere en betydelig besparelse for handelsstanden og ikke minst for miljøet, sier han.
Ferstad påpeker at en viktig forutsetning for å lykkes er at kritiske partnere har insentiver til å delta i økosystemet. Han utdyper:
– For banker vil digitale kvitteringer bl.a. kunne gi økt trafikk til deres flater og nye muligheter for salg av tilleggstjenester. For leverandører av butikkdatasystemer gir løsningen en ny inntektskilde fra eksiterende data og muligheten til å tilby butikkene bedre funksjonalitet knyttet til lojalitetsprogrammer. For leverandører av regnskapsløsninger vil en mer kostnadseffektiv håndtering av bedriftsrelaterte utlegg skape verdi for deres kunder. For forsikringsselskaper vil digitale kvitteringer kunne anvendes til å forenkle skadebehandling, redusere svindel og selge målrettede forsikringsprodukter. Kvitteringen er det siste analoge leddet i en ellers heldigital betalingsprosess. Digitale kvitteringer og «tap to identify» vil utvilsomt muliggjøre mange nye og spennende tjenester for forbrukere.