Morgenrapport:

ECBs rentekutt løftet europeiske børser

Rentekuttet var godt signalisert på forkant og den europeiske sentralbanken (ECB) leverte akkurat som ventet.

ECB-SJEF: Sentralbanksjef Lagarde understrekte at sentralbanken ville være målbevisste og bestemte i å få inflasjonen ned mot 2 prosent. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 07. jun. 2024
Artikkelen er flere år gammel

ECBs rentekutt løftet europeiske børser, Stoxx 600 steg med 0,7 prosent. Samlet sett var det likevel relativt små markedsbevegelser, ettersom rentekuttet var godt signalisert på forkant og den europeiske sentralbanken (ECB) leverte akkurat som ventet. Lagarde leverte også som forventet når det gjelder signalene på veien videre: de neste rentekuttene blir avhengige av den økonomiske utviklingen og nøkkeltallene. Lagarde understrekte at de neste rentebeslutningene ville tas hver for seg («meeting-by-meeting») og at sentralbanken ville være målbevisste og bestemte i å få inflasjonen ned mot 2 prosent. At det fremover kan vise seg å være en litt mer vanskeligere affære enn fallet i prisveksten vi har lagt bak oss, ble også løftet fram av Lagarde. Les mer i denne kommentaren

Dagens store begivenhet er nøkkeltallene for det amerikanske arbeidsmarkedet. Den amerikanske sysselsettingsveksten utenom jordbruket, eller på godt norsk: «nonfarm payrolls», kan potensielt gi større utslag i markedet. Dersom sysselsettingsveksten blir som vi forventer, med en oppgang på 200k i mai måned, eller sterkere, kan rentene trekke oppover igjen. Imidlertid har oppfatningen de siste ukene vært at det amerikanske arbeidsmarkedet kjøler seg ned. Forrige måneds payroll-tall overrasket på nedsiden, og det kraftige fallet i nye ledige stillinger kan tyde på at nedkjølingstakten har begynt å akselerere noe, etter å ha gått sakte nedover en stund. Nok en måned med tall under dagens konsensus (185k) kan derfor styrke dette synet og dermed gi en rekyl nedover for rentene. Dagens arbeidsmarkedstall, sammen med inflasjonstallene som kommer neste uke, er viktig for Fed og deres oppfatning før rentemøtet førstkommende onsdag. Les gjerne mer denne forhåndsomtalen.

Kinesiske eksportverdier økte mer enn ventet i mai. Oppgangen på 7,6 prosent å/å er mer enn konsensusanslagene, mens økningen i importverdiene ble noe lavere. Handelsoverskuddet endte dermed med å stige, og holde seg på svært høye nivåer. Verditallene tyder på at eksportørene har gjort det skarpt, og skal vi tro underindeksene for nye ordre fra Caixin PMI, vil dette fortsette ut sommeren. Det støtter opp under vårt syn på at den økonomiske veksten i Kina er i gang med et moderat syklisk oppsving i 2024-25, med hjelp av mindre motvind for eksportnæringen. 

Råvareimportvolumene til Kina viser et nokså blandet bilde. Jernmalm- og kullimportvolumene var fremdeles betydelige og trenden peker fremdeles oppover. Det kan skyldes svakere kullproduksjon i Kina og vridning mot import av utenlandsk malm med høyere jerninnhold/kvalitet. De siste nøkkeltallene på igangsettinger og boligsalg var langt fra å vise noe tegn til rekyl, men falltakten har nok avtatt. Myndighetenes aller siste «redningspakke» for boligsektoren er enda ikke fanget opp i disse tallene, men ser vi på den kraftige nedgangen i aksjeprisene for de kinesiske boligutbyggerne siden 17. mai, anses «redningspakken» til å være langt fra nok til å snu bolignedturen. 

Den kinesiske råoljeimporten fortsatte også på den svake trenden sideveis i mai. Noe skyldes nok raffinerivedlikehold akkurat i mai, men trenden sideveis siden fjerde kvartal kan ikke fullt forklares av slike enkelthendelser. Jeg mener at det er tegn på svak etterspørselsvekst fra Kina. Oljeprisen Brent er imidlertid oppe over 80 dollar igjen etter at Saudi viste muskler. Energiministeren sa i går at OPEC+ lett kan reversere eller sette på pause avviklingen av kuttene om det skulle bli nødvendig. 

Kronen har ikke styrket seg, EURNOK stiger over 11.50 og USDNOK holder seg på 10.56. Verken børsoppgang, oljeprisoppgang eller rentekuttet i ECB gjorde susen.