Markedsuro:
Det kontroversielle er at gjelden ble skrevet ned i verdi før aksjeverdiene.
I etterkant av UBS sitt oppkjøp av Credit Suisse, har mange uttrykt overraskelse over at AT1-obligasjonene ble nedskrevet til null. AT1-obligasjoner (additional tier 1) er en form for gjeld som kan nedskrives under visse betingelser. Det spesielle med oppkjøpet var ikke at obligasjonene ble nedskrevet til null i verdi. Det er, isolert sett, innenfor regelverket for slik gjeld, blant annet når myndighetsstøtte må til.
Det kontroversielle var at gjelden ble skrevet ned i verdi før aksjeverdiene. Dermed tapte gjeldseiere pengene sine, mens aksjeeierne fremdeles sitter igjen med verdier. Det er ikke i tråd med kapitalhierarkiet (for hva som er tryggest kapital), noe som har fått mange til å reagere og stille spørsmål ved praksisen. I går kom en pressemelding fra ECBs overvåkingsenhet for banker og presiserte at det kun er etter full nedskrivning av aksjeverdier at AT1-obligajsoner må skrives ned, noe som tyder på at de ikke vil følge den sveitsiske fremgangsmåten. Gjennom gårsdagen ble det til dels store fall i verdiene på mange andre bankers fondsobligasjoner, trolig drevet av påminnelsen om at dette er risikabel gjeld å sitte med, og ikke nødvendigvis forsterket frykt for at bankene skal gå over ende. Med noe forsikring fra europeiske myndigheter, kan det hende AT1-uroen glir over snart.
Ser man vekk fra bruddet med vanlig kapitalhierarki, var nedskriving av gjelden muligens et ledd i prosessen med å få UBS til å ta over Credit Suisse og forhindre enda større uro i banksektoren. Likevel, med en kjøpspris langt under markedsverdi, og bedret balanse gjennom nedskriving av gjeld, ble dette trolig en god avtale for UBS. Etter å ha falt kraftig fra start i går, har UBS-aksjen steget og er 1,5 prosent høyere enn ved stengetid fredag. Aksjen er fremdeles om lag 15 prosent ned fra uroen begynte. Hvorvidt det er gunstig for finansiell stabilitet med lavere konkurranse og en større bank, synes litt mindre klart.
At myndighetene er raskt på plass med støttetiltak er bra, og en av faktorene som kan gjøre at den pågående uroen ikke blir en krise, på kort sikt. I USA har Fed kommet med massive likviditetstiltak som sørger for at det er nok av penger i systemet, som igjen forhindrer at alt stopper opp. I tillegg har husholdningenes innskudd blitt garantert for, så det er ingen grunn til å løpe og ta ut pengene. Dermed rammes forhåpentligvis ikke bankenes balanse av massive uttak, selv om det er å forvente at regionale banker vil oppleve noe uttrekk. I Europa har ECB vært ute og signalisert at de følger med og har verktøy som kan brukes, samtidig som den sveitsiske nasjonalbanken har vært tungt involvert i å sørge for at Credit Suisse ikke gikk over ende, men ble kjøpt opp av UBS.
Alle tiltakene kan forhindre krise på kort sikt, men har også en kostnad. Mange påpeker at det er problematisk at man stadig ser ut til å havne i situasjoner hvor de som tar risiko (og blir kompensert for det gjennom god avkastning i gode tider), reddes når det går galt. Dersom systemet alltid kan forvente å bli reddet fra de verste utfallene, vil det gi insentiver til å ta unødvendig mye risiko. Det er dermed en vanskelig balansegang også for myndighetene, som må forhindre unødvendig store ringvirkninger av at de som tar risiko går på tap, samtidig som de må forsøke å i alle høyest mulig grad la tapene tilfalle de som har tatt risiko.
En svak start på børsuken snudde og endte med oppgang, både i Europa og USA i går. Stemningen virker i øyeblikket ikke å være krisepreget, og mange venter nok på Fed-møtet onsdag kveld. Flere av de europeiske indeksene steg i går godt over 1 prosent, mens Nasdaq endte opp 0,4 prosent og S&P500 0,8 prosent. Den positive tendensen ser ut til å fortsette i Asia i morgentimene, med CSI300 opp 0,9 prosent. Den amerikanske toårsrenten steg gjennom gårsdagen, og er oppe i 3,97 prosent.
Oljeprisen har fått seg en knekk, og var nede i 70 dollar fatet i går morges. Gjennom gårsdagen steg imidlertid oljeprisen og handler i morgentimene på 73,2 dollar fatet. Krona har, naturlig nok, svingt en del gjennom uroen, og fortsatt å gradvis svekke seg de siste ukene. EURNOK handler på 11,43 i morgentimene.
Tiltakene for å håndtere problemene i de europeiske og amerikanske banksektorene bidro i hvert fall i første omgang til å dempe bekymringene i det amerikanske aksjemarkedet i går. Etter en nølende og forsiktig start var S&P500 ved stengetid opp 0.9%. Dow steg med 1.2%, mens Nasdaq med noe motstand av renteutviklingen fikk en noe mer dempet oppgang på 0.4%. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner lå ved stengetid i USA i går på 3.48%. VIX-indeksen falt samtidig med 5.3% til 24.2 punkter og volumet aksjer handlet på de tre hovedindeksene kom inn på 104-121% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Handelen i Japan er i dag stengt i forbindelse med markeringen av vårjevndøgn.
Mens investorene fortsatt har mye oppmerksomhet vendt mot situasjonen i finanssektoren, inkludert identifisering av hvem som sitter med hvilken motpartsrisiko, samt mot de kommende rentemøtene får vi fra Europa i dag også oppdaterte forventningsindikatorer. I tillegg får vi fra USA etter hvert en statusrapport for den økonomiske aktiviteten i Philadelphia-regionen og tall for utviklingen boligmarkedet. I Asia snur de viktigste kinesiske indeksene så langt i dag opp med inntil 0.8%, mens hovedindeksene i Sør-Korea og Australia er opp med henholdsvis 0.4% og 0.8%. Nike legger frem kvartalsrapporten for selskapets Q3 etter stengetid i det amerikanske markedet i kveld. Normalt er dette en rapport som på kort sikt vil kan påvirke utviklingen i indeksene, men med lavere risikovilje, samt mye av fokus på renteutsikter og banker kan det se ut som påvirkningsevnen denne gang kan bli mer begrensede.
Oljeprisene har kommet noe opp igjen etter fallet i går formiddag og Brent ligger i morgentimene i dag på USD 73.19 pr fat. Det innebærer et løft på USD 0.61 pr fat siden stengetid i det norske markedet i går. WTI-prisen har i samme tidsrom hentet seg opp med USD 0.98 pr fat og ligger i øyeblikket på USD 67.22 pr fat. Fortsatt ser mulige utspill fra toneangivende OPEC-medlemmer i forkant av møtet i begynnelsen av april ut til å være det som kan være nødvendig for å eventuelt bidra til en vending i prisene. I tillegg vil imidlertid eventuelle endringer i USD-kursen etter rentemøtet i USA i morgen kunne påvirke prisene.
Shelf Drilling eier 60% av Shelf Drilling North Sea og begge selskapene la i går frem Q4-rapporter som var bedre enn ventet. EBITDA for førstnevnte endte på USD 59 mill mot vårt estimat på USD 50 mill, og for sistnevnte lå EBITDA på USD 17 mill mot estimerte USD 9 mill. Markedsuroen og oljeprisutviklingen gjorde imidlertid at begge aksjene likevel var ned 4-5%. Kontraktsdekningen for Shelf Drillings jackup-rigger gjør at vi mener visibiliteten når det gjelder inntjeningen er relativ god fremover og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 40 pr aksje. Kursen stengte i går på NOK 25.80 pr aksje. I Nordsjøen er visibiliteten for Shelf Drilling North Sea noe lavere, men inkludert bedre inntjening i Q4 enn ventet kunne selskapet i går også melde om en høyere kontantbuffer enn estimert. Selskapet har en ledig rigg og får i tillegg en rigg av kontrakt senere i år. Vi har en kjøpsanbefaling på Shelf Drilling North Sea med et kursmål på NOK 45 pr aksje. Kursen her stengte i går på NOK 27.50 pr aksje.
Tempoet i digitaliseringen har vært en akilleshæl for helsesektoren i lang tid. Et selskap som imidlertid gir sitt bidrag til å skyve denne prosessen fremover er Carasent. Selskapet tilbyr, i første rekke nordiske, legekontorer og klinikker blant annet skybaserte løsninger for kommunikasjon med pasienter og spesialister samt for håndtering av journaler. Med utgangspunkt i det vi mener er en relativt fast kostnadsbase venter vi at selskapet vil kunne oppnå en årlig vekst på rundt 20% de neste årene og samtidig skalere opp EBITDA-marginen fra 24% i 2022 til over 30% fra 2025. Ved utgangen av 2022 hadde selskapet en netto kontantbeholdning på NOK 658 mill, tilsvarende i overkant av NOK 8 pr aksje, og vurderingene knyttet til fremtidig bruk av disse midlene vil også være av interesse når ledelsen presenterer selskapet på SMB Konferansen neste onsdag. Kursen stengte i går på NOK 14 pr aksje og vi har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 35 pr aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.