Morgenrapport 2. desember:

Er rentetoppen i sikte?

Markedene bærer preg av en økende tro på at trykket i kalddusjen fra sentralbankene er i ferd med å avta.

STERKT: – Arbeidsmarkedene fremstår fortsatt som svært sterke, og dagens lønnstatistikk fra USA ventes ikke å rokke ved det inntrykket, sier Haugland. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 02. des 2022
Artikkelen er flere år gammel

Markedene bærer preg av en økende tro på at trykket i kalddusjen fra sentralbankene er i ferd med å avta. Rett nok framstår arbeidsmarkedene fortsatt som svært sterke, og dagens payrollsstatistikk fra USA ventes ikke å rokke ved det inntrykket.

Men inflasjonstall har vært lavere enn ventet både i USA og i eurosonen, og aktivitetsindekser – inkludert gårsdagens ISM fra USA - viser klare tegn til nedkjøling i økonomiene. Sentralbanksjef Powell ga næring til håpet om en snarlig rentetopp i USA, særlig da han i forbindelse med en tale onsdag kveld sa at han og kollegaene ikke ønsker å «overtighten», altså å overdrive den pengepolitiske innstramningen.

Powells uttalelser har satt avtrykk i markedene også det siste døgnet. Europeiske Stoxx 600 gjorde et byks ved åpning, og endte 0,9 prosent høyere enn dagen før. I USA, der den positive reaksjonen kom allerede onsdag, var utviklingen mer sideveis.

Fallet i lange renter har fortsatt. Renta på tiårige amerikanske statsobligasjoner noteres til 3,54 prosent, seks basispunkter lavere enn torsdag morgen og nesten 70 basispunkter lavere enn for en drøy måned siden. Den tyske, franske og italienske tiåringen falt med mellom 12 og 18 basispunkter i går, mens den norske tiåringen skilte seg ut med et fall på bare tre basispunkter, til 3,13 prosent.

Luften fortsetter å sive ut av dollaren. EURUSD handles nå rett over 1,05, 0,8 prosent høyere enn i går morges. USDNOK har falt tilsvarende mye, med åtte øre til 9,73. Begge har beveget seg mye fra henholdsvis bunnen og toppen fra slutten av september, på henholdsvis 0,9594 og 10,88.

Vi tror den amerikanske rentetoppen er nær. Etter kraftige hint hersker det lite tvil om at Fed etter fire hevinger på 75 basispunkter på rad nøyer seg med 50 basispunkter den 14. desember. Da er øvre intervallet for Fed Funds-renta oppe i 4,50 prosent. Vi venter at Fed avslutter rentehevingene etter ytterligere 25 basispunkter i januar, men er ikke uenig i markedsprisingen, som indikerer en viss sannsynlighet for nok en heving i mars, til en rentetopp på 5 prosent.

Utsiktene for ECBs renter framstår som mye mer uklare. Det hersker etter hvert liten tvil om at majoriteten i renterådet er innstilt på å heve renten videre gjennom vinteren, til tross for svake økonomiske nøkkeltall. I referatet fra rentemøtet i oktober kunne vi lese at mange mente at en moderat resesjon i seg selv neppe vil bidra nok til å få bukt med inflasjonen. I natt understreket Lagarde at sentralbanker må levere politikk som forankrer inflasjonsforventningene rundt målet.

Vi heller mot at ECB også skifter takt den 15. desember, og nøyer seg med en heving på 50 basispunkter etter 75 basispunkter på de siste to møtene. I utgangpunktet hadde vi sett for oss en pause etter dette, som følge av en markert resesjon i eurosonen. Nå er vi i ferd med å revurdere disse prognosene. Aktivitetsindekser signaliserer så langt en økonomisk nedbremsing som er langt mindre markert enn vi hadde sett for oss.

Gårsdagens tall viste at arbeidsledigheten falt til 6,5 prosent i oktober, et rekordlavt nivå. Energisituasjonen ser også mindre dyster ut enn vi hadde fryktet, etter at kontinental-Europa har lykkes i å fylle slunkne gasslagre til randen. Sammen med en uvanlig varm høst har det bidratt til at gassprisene har falt mye. Men: Utfallsrommet for vinteren er åpenbart stort og uvisst, og sterkt avhengig av temperaturer og værforhold som vil påvirke både etterspørsel etter og produksjon av energi.

Norges Bank, som har et usedvanlig skarpt rentevåpen som følge av sterkt forgjeldede husholdninger, reduserte rentehevingstempoet til 25 basispunkter allerede i november. De vil høyst sannsynlig holde seg til kvartinger, så spørsmålet er hvor mange det blir av dem. Vi tror rentetoppen blir på 3,25 prosent i mars neste år, godt i tråd med det markedet priser inn. Hva Norges Bank selv tror om saken får vi vite 15. desember. Før det får vi noen siste, viktige brikker til puslespillet.

Dersom vi får rett i at dagens tall for registrert arbeidsledighet i november ble liggende på historisk lave 1,6 prosent, et knepp lavere enn Norges Banks og konsensus’ anslag på 1,7 prosent, vil det forsterke inntrykket av at økonomien holder seg bedre oppe enn sentralbanken har ventet. Neste uke er regionalt nettverk, inflasjon og boligpriser høydepunkter på kalenderen.

Aksjemarkedet i dag av Ole-Andreas Krohn

Mens de amerikanske pristallene rapportert for oktober bekreftet forventningene om en marginal svekkelse i inflasjonen kom det i går imidlertid også ISM-tall som minnet om at resesjonsrisikoen inn i 2023 ikke er over. Etter en svak start hentet indeksene seg noe opp, men Dow endte fortsatte ned 0.6%. S&P500 stengte ned 0.1% og Nasdaq sluttet opp 0.1%. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene krøp samtidig opp til 89-92% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen var ned med 3.6% til 19.8 punkter. I Asia indikeres i morgentimene en åpning ned 0.2% for S&P500 senere i ettermiddag, mens avkastningskravet på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger på 3.55%. Renten er dermed ned 6 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. 

I påvente av blant annet ettermiddagens amerikanske arbeidsmarkedstall for november ser de asiatiske indeksene ut til å avslutte uken på fallende kurser. I Tynget av en sterkere Yen-kurs er Nikkei-indeksen i Japan kort før stengetid ned med 1.7%, mens de viktigste kinesiske indeksene i øyeblikket følger ned med inntil 0.8%. Når det gjelder nøkkeltall fra Europa får vi før åpning i dag tyske handelsbalansetall og franske industriproduksjonstall for oktober. Senere i formiddag kommer det så oppdaterte norske ledighetstall for november og en PPI-indeks for Eurosonen i oktober. De amerikanske arbeidsmarkedstallene legges frem kl. 14.30 norsk tid og det er i denne forbindelse ventet at sysselsettingsveksten i november endte ned på 200k nye stillinger, at ledigheten var uendret på 3.7% og at lønnsveksten lå på 4.6% år/år.

I oljemarkedet var WTI-prisen i USA i går opp med USD 0.76 pr fat til USD 81.40 pr fat.  Prisen har i morgentimene kommet ned igjen på USD 81.16 pr fat. Brent-prisen ligger samtidig på USD 87 pr fat, hvilket er ned USD 1.96 pr fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. Før markedene åpner igjen mandag morgen vil OPEC og OPEC+ ha bekreftet eller eventuelt avkreftet ytterligere reduksjoner eksportkvotene for leveringer inn i 2023. Oppmerksomheten i oljemarkedet er nå også rettet mot den kinesiske pandemihåndteringen, en eventuell EU-avtale om pristakrussisk eksport og mulige signaler om endringer i amerikansk politikk vedrørende tappingen av de strategiske reservene.

Uavhengig av i hvilken grad man følger med på eller ikke følger med på fotball-VM kan vi fastslå at det etter halvspilt mesterskap tidligere denne uken var kommet en del overraskende resultater. Fra tidligere vet vi at spillselskapene normalt opplever at flertallet av spillerne satser på favorittseire og at andre utfall dermed vil kunne være positivt for marginene i den perioden turneringen pågår. Etter de første 40 VM-kampene var resultatet i nesten halvparten av disse at mindretallet som før avspark, på plattformene til Betsson og Kindred, satset på et utfall med odds over 3.1x fikk gevinst. Selv om det fortsatt er et godt stykke frem til de to selskapene i begynnelsen av februar rapporterer kvartalstall ser vi samtidig at vi for Betsson har et Q4 EBIT-estimat som ligger 13% over konsensus, mens vi for Kindred ligger tilsvarende 15% over dagens konsensusestimater. Vi venter dermed at konsensusforventningene vil kunne bli justert oppover i ukene fremover. Begge de to selskapene har i tillegg ytterligere vekstdrivere utover et mer kortvarig fotball-VM. For Betsson gjelder dette i første rekke ekspansjonen i Latin-Amerika og for Kindred det som siden i sommer ser ut til å være en raskere og bedre re-lansering i Nederland enn opprinnelig ventet. Kindred stengte i går på SEK 109.75 pr aksje og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på SEK 130 pr aksje. Betsson stengte på SEK 84.69 pr aksje og her har vi en kjøpsanbefaling med et kursmål på SEK 105 pr aksje.

Morgenrapporten tar en pause neste uke og vi er tilbake mandag 12. desember.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.