Økt etterspørsel etter gull fra børsfond:

Er gull en god investering?

Edelmetaller har fasinert mennesker i tusener av år, men bør de brukes i en portefølje?

Gullprisen har krysset 2 000 amerikanske dollar per unse. Foto: NTB scanpix
Lesetid 4 min lesetid
Publisert 05. aug 2020
Artikkelen er flere år gammel

Sølv var basis for handelen i perioden etter at Columbus gjenoppdaget Amerika. Det ble funnet en rik kilde i Sør-Amerika som var på spanske hender. Kina viste på denne tiden veldig liten interesse for vestlige varer, men hadde en stor hunger etter sølv. Sølvet var en sentral del i globaliseringen av handelen i denne perioden.

Edle metaller som sølv og gull har dermed en lang og rikholdig historie som betalingsmiddel eller som at stater garanterte bytte mot gull (eksempelvis Bretton Woods i USA som ble avviklet i 1971). Gullets herredømme avtok derimot utover 1900-tallet, da gullstandarden ble forlatt og fiat-valuta nå fyller de fleste roller som pengesystem.

Gull har en annen fordel, metallet oksiderer ikke og finnes i naturen. Gull er riktignok et sjeldent metall på jorden, og det gjør metallet dyrt å utvinne. I tillegg har all gruvedrift en miljøpåvirkning, spesielt lokalt.  

Gull som investering

Gull og andre edelmetaller har flere bruksområder. Blant annet innen industri (elektronikk m.m.) og smykker. Der har etterspørselen blitt hardt påvirket av koronapandemien.

- Etterspørselen etter gull i andre kvartal 2020 var ned 11 prosent i forhold til fjoråret. Sammenlagt i første halvår er etterspørselen etter gull ned 6 prosent i forhold til samme periode i 2019, skriver World Gold Council, en organisasjon for gullprodusenter.

Samtidig øker etterspørselen fra investorer. Gullprisen sto i 2 035,1 amerikanske dollar per unse (omtrent 18 400 kroner for ca. 31 gram) 5 august 2020. Forrige runde med høy etterspørsel etter gull skjedde under eurokrisen i 2011, hvor prisen stod toppet ut i 1 794 dollar per unse 16. september, ifølge Gold.org.

- Det var rekordhøy tegning i børshandlede fond som holder fysisk gull, disse fondene bidro med en etterspørsel på hele 734 tonn gull, skriver Gold.org i rapporten.

Det største av disse fondene, SPDR Gold Shares (ticker GLD) har hatt innskudd på hele 20,4 milliarder amerikanske dollar (ca. 184 mrd. kroner) det siste året, skriver Morningstar.

- Gullprisen beveger seg ganske uavhengig av andre aktivaklasser. Gull kan tjene som en forsikring mot inflasjon og markedssvingninger, skriver Amy C. Arnott på Morningstar.com.

En marsboer ville klødd seg i hodet.
Warren Buffett

Vanskelige perioder

Artikkelen viser prisutviklingen i vanskelige perioder for aksjer siden 1970.

- Gull har gjort det godt under vanskelige markedsforhold og under perioder med unormalt høye markedssvingninger. Markedsnedgangen under februar og mars i koronaviruskrisens tidlige fase i 2020 var et delvis unntak, sier Arnott.

Gull har også rykte som beskyttelse mot inflasjon, her er derimot Arnott mer skeptisk.

- Gullets historikk som beskyttelse mot inflasjon er blandet. Gull gjorde det godt under inflasjonen på 1970-tallet, men falt i verdi under inflasjonen tidlig på 1980-tallet og på slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet, skriver hun.

I etterkant at årtusenskiftet har inflasjonen vært mer dempet, mens gullprisen har gjort krumspring. Arnott har også vurdert hvordan gull kan fungere i en investeringsportefølje, og svaret er at det kommer an på. Som regel reduserer gull svingningene i porteføljen, men edelmetallet reduserer ofte også avkastningen. De historiske resultatene er dermed svært periodeavhengige.

 

Vi bruker ikke gull og andre råvarer i våre porteføljer.
Torje Gundersen

Ikke i porteføljene

- Vi bruker ikke råvarer i porteføljene vi forvalter i DNB taktisk aktivaallokering. Gull og andre råvarer har ingen underliggende løpende avkastning, den viktigste bidragsyteren til avkastningen er prisendringene til råvarene, sier leder for taktisk aktivallokering i DNB Asset Management Torje Gundersen.

Gundersens kollega Kjetil Aga istemmer: 

- Gull har klare defensive egenskaper og har en tendens til å stige når det er usikkerhet i markeder og investorer leter etter en trygg havn. Jeg ville ikke allokert mye til gull, med mindre man har en sterk overbevisning om at gullprisen skal fortsette oppover, sier Aga.

Investeringslegender, slik som, Warren Buffett ofte skeptiske til gull som investeringer:

- Gull blir gravd ut i Afrika, eller et annet sted. Så smelter vi det, graver det ned igjen og betaler mennesker for å vokte gullet. Det har ingen nytteverdi. En marsboer ville klødd seg i hodet, mener han.

Selv Buffett erkjenner riktignok at gull gjerne beskytter porteføljen når frykten herjer.

- Gull er en måte å være ‘long’ frykt, og det har vært en ganske god måte å være ‘long’ frykt fra tid til annen.

‘Long’ er investeringsverdenens måte å forklare at man har kjøpt seg inn i en aksje eller verdipapir som man tror vil stige i verdi. Buffett mener med andre ord at man kjøper seg inn i gull fordi man tror frykten kommer til å stige. En global pandemi som ikke er under kontroll skaper grobunn for en slik frykt.

*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.