Dagens morgenrapport:
September startet hvertfall som et slags reprise av august, med et solid fall i aksjemarkedet. Nvidia falt nesten 10 prosent.
Det virker som om amerikanske markeder hadde mye å fordøye etter å ha vært stengt på mandag. September startet i hvert fall som et slags reprise av august, med et solid fall i aksjemarkedet. Nvidia falt nesten 10 prosent på bekymringer for overdreven AI-optimisme, mens energirelaterte aksjer falt i takt med lavere oljepris (mer under). Vi fikk dessuten et rentefall både i korte og lange renter, med 2 års og 10 års swaprenter i USD ned hhv. 5bp og 8bp. Bekymringene for aktiviteten i Kina som rådet tidligere i uken ble nok dessuten ytterligere forsterket av industri-ISM for amerikansk økonomi skuffet på nedsiden. Med svakere risikosentiment og lavere oljepris er det ikke overraskende å se at kronen har svekket seg, og EURNOK er opp 0,6 prosent fra i går til 11.82
Oljeprisen har falt ytterligere, og Brent-olje handles nå nær 73,4 dollar fatet. I tillegg til OPECs planer for produksjonsøkning, har bekymringer rundt veksten i Kina etter svake PMI-tall derfra i helgen bidratt til fallet. Samtidig bidrar produksjonsforstyrrelser i Libya til at oljeprisen ikke faller mer. Konflikten mellom ulike grupperinger i landet om kontroll over landets sentralbank har bidratt til at flere oljeterminaler er stengt ned og landets oljeeksport om lag halvert.
Vi har lenge ment at rentekuttene fra ECB blir gradvise, og at markedsprisingen indikerer i overkant mange og raske rentekutt. Fredagens tale av ECBs Schnabel har med rette fått litt oppmerksomhet i den forbindelse. I talen viser Schnabel til at data siden rentemøtet i juni understøtter ECBs forventning om av inflasjonen når 2 % på sikt. Samtidig påpeker hun på at det er usikkerhet om flere av forutsetningene for disse anslagene, og viser blant annet til tregheter i lønnsdannelsen, svak produktivitetsvekst, proteksjonisme og geopolitisk usikkerhet, argumenter som vi vektlegger i våre anslag.
Samtidig erkjenner Schnabel at jo nærmere styringsrenten kommer den nøytrale renten, jo mer forsiktig bør sentralbanken være. Nivået på den nøytrale renten (r*, den som verken er ekspansiv eller innstrammende) er jo umulig å observere og estimatene er befengt med stor usikkerhet. Dermed er det en unøyaktig rettesnor for pengepolitikken. Men ifølge Bloomberg blusser debatten nå opp innad i ECB, all den tid nivået man velger seg for den nøytrale renten blir viktig for hvor mange ganger man kan kutte styringsrenten før den blir så lav at den begynner å stimulere inflasjonen igjen.
Det skal legges til at diskusjonen om nivået på den nøytrale renten langt ifra er ny, både Schnabel selv, sjeføkonom Lane og andre har gjentatte ganger diskutert mulighetene for at nivået har steget nå i kjølvannet av pandemien. I sin Economic Bulletin fra februar i år oppdaterer staben i ECB sine anslag på den nøytrale renten (eller r*). Man finner at blant et utvalg modellestimater har median-anslaget for den nøytrale renten steget med 30bp siden før pandemien, og anslagene spriker mellom 1,5 prosent og 3,0 prosent. Schnabels poeng er egentlig at når man nærmer seg den øvre delen av dette intervallet (etter tre kutt til) øker usikkerheten om politikkinnretningen og man må trå mer varsomt. Det er godt i tråd med vår prognose om 4 gradvise kutt til, ned til et nivå på 2,75 prosent.
Dagens amerikanske arbeidsmarkedstall er en aldri så liten opptakt til fredagens sysselsettingstall. Antall oppsigelser (de som frivillig sier opp) har falt tilbake til nivåene før pandemien, og vitner om et arbeidsmarked med mindre press. Likevel, antall oppsigelser har forblitt lavt og peker ikke mot brå brems i etterspørselen eller økt bekymring blant bedriftene. Her hjemme kommer boligprisene for august, og vi venter en oppgang i de sesongjusterte prisene på 0,4 prosent fra juli, etter et lite fall i juli.