Aksjer:

Et usikkerhetsmoment for investorene i sjømatsektoren

Risikoen for en såkalt grunnrenteskatt igjen blitt et usikkerhetsmoment for investorene i sjømatsektoren.

USIKKERT: Risikoen for en såkalt grunnrenteskatt igjen blitt et usikkerhetsmoment for investorene i sjømatsektoren. Foto: NTB scanpix
Lesetid 2 min lesetid
Publisert 27. sep 2022
Artikkelen er flere år gammel

Regjeringen presenterer statsbudsjettet for 2023 den 6. oktober, dvs. neste uke.

Etter at den planlagte trafikklysauksjonen for oppdrettsnæringen ble utsatt til etter fremleggelsen av budsjettet har risikoen for en såkalt grunnrenteskatt igjen blitt et usikkerhetsmoment for investorene i sjømatsektoren. Forrige gang en tilsvarende skatt ble diskutert, i 2019, falt man til slutt heller ned på innføringen av en kommunal særskatt på NOK 0.40 pr. kg. Det kan være flere årsaker til en utsettelse av auksjonen, men en vurdering kan rett og slett ha vært at myndighetene uansett utfall vedrørende grunnrenteskatt ønsker at alle skal være fullt informert før budene sendes inn.

Blir det ikke en ny skatt kan dette løfte budene, og samtidig vil usikkerheten i forkant utsatt utfall kunne redusere budviljen. Med utgangspunkt i våre estimater for 2024 har vi sett på i hvilken grad en eventuell ny skatt vil påvirke de forskjellige børsnoterte aktørene. De islandske oppdrettsselskapene, Atlantic Sapphire og Bakkafrost har ikke virksomhet i Norge og vil dermed ikke bli påvirket. Av de øvrige aktørene har Mowi den laveste andelen av inntjeningen fra norsk virksomhet, fulgt av Austevoll og Lerøy, mens Salmar og Måsøval er de to aktørene som i størst grad vil kunne bli påvirket. Bakkafrost stengte i går på NOK 508 pr. aksje og her har vi en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 720 pr. aksje, mens vi Måsøval har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 56 pr. aksje. Måsøval stengte i går på NOK 42.10 pr. aksje.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.