Morgenrapport:
Det litt skjøre sentimentet som har preget europeiske markeder etter EU-valget fortsatte tirsdag.
Børsene endte handledagen med fall og det var også bevegelser i rentemarkedene. Franske statsobligasjoner skilte lag med resten av feltet og forskjellen til tyske statsobligasjoner var i går på det høyeste vi har sett siden oktober i fjor. Mye av dette kan nok knyttes til den politiske uroen som har fulgt i kjølvannet av valget, hvor Macron har utlyst nyvalg. Euroen fortsatte å svekke seg mot dollar gjennom gårsdagen. EURUSD handler nå nede i 1,0735, 0,6 prosent lavere enn fredag kveld (1,5 prosent om man måler før payrolls-tallene kom, ettersom EURUSD falt om lag 0,9 prosent i etterkant av disse).
Krona fikk ikke noe medvind av at oljeprisen steg et par dollar i går. Usikkerheten som rår, dominerer i øyeblikket, og krona har svekket seg mot både euro og dollar siden i går morges. EURNOK handler på 11,48, USDNOK på 10,70 i morgentimene.
Kinesisk inflasjon skuffet litt på nedsiden. Tallene ble publisert i natt og viste en årlig prisvekst på 0,3 prosent i mai, en tidel lavere enn forventet av konsensus. Innkjøpsprisene er ned 1,4 prosent siste året. Den svake prisveksten kan muligens ses på som en refleksjon av at etterspørselen i økonomien er for svak, all den tid et kraftig oppsving etter pandemien har uteblitt.
De britiske arbeidsmarkedstallene ga ikke nødvendigvis Bank of England de svarene de hadde håpet på. Gårsdagens tallslipp hadde riktig nok flere momenter som tyder på at arbeidsmarkedet er i ferd med å kjøles ned. Sysselsettingen var en god del lavere enn konsensus ventet (fall på 139k mot -98k ventet) og ledighetsraten steg en tidel til 4,4 prosent i april. Lønnsveksten holder seg imidlertid fortsatt godt oppe, med en årlig vekstrate på 5,9 prosent i løpet av de siste tre månedene. Det er en god del høyere enn Bank of England selv har anslått, og trekker isolert sett i retning av at et kutt i august (som er vår prognose) er litt mindre sannsynlig. Innen møtet i august får man imidlertid flere viktige nøkkeltall som kan vippe beslutningen i den retning. Allerede klokken 08:00 i dag kommer det BNP for april, hvor vi forventer en oppgang på 0,2 prosent fra mars.
Gårsdagens NFIB-undersøkelse for mai viste at små bedrifter fortsatt er mindre optimistiske enn de pleier å være i USA. Selv om indeksen steg fra 89,7 til 90,5, er nivået godt under snittet på 98. Det var blant annet sysselsettingsplaner som bidro til oppgangen. 6 prosent melder at finansieringsproblemer er deres største utfordring for tiden, det høyeste nivået siden 2010.
I dag kommer det viktige tall, og ikke minst en rentebeslutning, fra USA. Klokken 14:30 publiseres det inflasjonstall for mai. Vi forventer en månedlig vekst i kjerneprisene på 0,3 prosent, likt som måneden før. Dette er fortsatt høyere enn det som kreves for at den årlige prisveksten skal ligge på 2 prosent og vil tale i retning av at rentekuttet kan drøye ut i tid. Ny informasjon vedrørende hva Fed mener om saken får vi klokken 20:00, da Feds rentebeslutning kommer. Vi forventer ikke kutt og ingen ny guiding, da Fed sannsynligvis vil holde fast ved sin plan om å være datadrevet og ha behov for å se en tydeligere nedgang i inflasjonen før det kuttes. Ved dette møtet får vi også nye prognoser og et nytt dot plot som vil gi verdifull informasjon rundt hva komitémedlemmene tenker om kutt i år, samt veien videre. Her tror vi dot plottets median viser ett eller to kutt i år, mot tre fra møtet i mars.