DNB Markets morgenrapport 20. april:
I går falt kursen på euro til under 10 målt i norske kroner.
Ofte har bevegelsene i kronen speilet risikosentimentet i markedene, men det var ikke tilfelle i går. Da var det en bred nedgang i aksjemarkedene, der blant annet S&P 500 falt med 0,5 prosent. Også i Europa var det nedgang, der Stoxx600 endte ned med 0,1 prosent. Markedsindeksene i Tyskland, Sveits og Italia falt, mens Frankrike kunne notere en oppgang. I Japan i dag har Nikkei 225 falt med 2,1 prosent, mens markedsindeksen i Hongkong er marginalt ned.
EURNOK falt under 10 i går formiddag, steg så vidt over 10 på ettermiddagen før den falt på ny. I dag tidlig noteres kursen til rundt 9,96. Noe av bakgrunnen for kronestyrkelsen kan ha vært fredagens nyhet om at Norges skal motta 700.000 flere vaksinedoser fra Pfizer i august. Dermed ser det ut til at Norge vil motta nærmere to millioner doser i løpet juni, juli og august. I går ble det dessuten kjent at EU vil utøve sin opsjon overfor Pfizer for levering av 100 millioner doser, og at om lag 1,2 millioner av disse vil tilfalle Norge. Ifølge FHI kan det være overlapp mellom disse dosene og det som Pfizer annonserte fredag.
Uansett ser det likevel ut til at vaksineringsplanene ikke har blitt vesentlig svekket av eventuelle bortfall av AstraZenika- og J&J-vaksinene. I så fall er Norges Banks forutsetninger om vaksinering og gjenåpning av økonomien fortsatt realistiske. I rentemarkedene har det ført til at FRA-rentene steg med 2–3 basispunkter fra og med septemberkontrakten. Septemberkontrakten er nå 14 basispunkter høyere enn junikontrakten, men noe av forskjellen må tilskrives utsikter til strammere likviditet i pengemarkedet til høsten og dermed økte pengemarkedsrenter. Samlet kan det se ut til at markedene priser inn rundt 50 prosent sannsynlighet for en renteøkning i september.
Kronen har også hatt hjelp fra en generell dollarsvekkelse. EURUSD har steget med 0,9 prosent det siste døgnet og passerte lett 1,20. USDNOK har dermed falt med 1,5 prosent siden i går morges. Skulle styrkingene vedvare over noe tid, kan føre til at Norges Bank vil bli litt mer varsom med renteøkningene. Foreløpig er nok kronestyrkelsen innenfor et intervall som Norges Bank antakelig tror ikke påvirker norsk økonomi vesentlig og dermed ikke kommer i veien for den signaliserte renteøkningen i andre halvår.
I dag legger NAV fram sine ukentlige tall for antall ledige. Forrige uke ble antall registrerte helt ledige målt å utgjøre 4,3 prosent av arbeidsstyrken. Det var store forskjeller mellom ulike yrker. Den høyeste ledigheten ble registrert for arbeidssøkere innen turisme og reiseliv. Her var 13,3 prosent helt ledige. Denne gruppen har ligget på topp helt siden mars i fjor. Nummer to på listen er ansatte innen butikk- og salgsarbeid. Her ble var 7,3 prosent registrert som helt ledige sist uke. I andre enden av skalaen finner vi ansatte innen ingeniør- og IKT-fag, undervisning, akademiske fag og helse, pleie og omsorg. For disse yrkene er ledigheten om område 1,0-1,6 prosent. De ukentlige ledighetstallene er en av de best oppdaterte aktivitetsmålingene for norsk økonomi, og NAV besluttet å publisere disse i mars i fjor. Planen er imidlertid at dagens publisering vil bli den siste.
Den europeiske sentralbanken publiserer i dag sin utlånsundersøkelse for første kvartal. En viktig målsetting med ECBs pengepolitiske tiltak under koronakrisen har vært å bidra til at bankenes utlånspraksis ikke strammes til for mye til. Utlånsundersøkelsen fra fjerde kvartal viste at bankene hadde strammet inn på utlånspraksis særlig over for bedrifter og at innstrammingen var noe sterkere enn bankene selv hadde anslått kvartalet før. Samtidig var det også en nedgang i låneetterspørselen fra bedriftene. Også husholdningene møtte en litt strammere utlånspraksis, men her var det også en liten økning i etterspørselen etter lån. Bankene rapportere i fjerde kvartal at de ventet videre innstramming i lånepraksisen i første kvartal og at etterspørselen etter lån fra både bedrifter og husholdninger ville endre seg lite. Økningen i smitte og tilstramming i smitteverntiltak for mange av eurosonelandene peker mot at bankene neppe har sluppet opp på utlånspraksisen og det har vel heller ikke vært tiden der husholdningene har ønsket å øke sine lån. Dermed vil ECB ikke se noen grunn til å stramme inn på sine tiltak.
Selskapsnyheter som samlet sett vektet over mot den negative siden var i går sammen med en begrenset reversering av forrige ukes rentenedgang tilstrekkelig til å gi det amerikanske aksjemarkedet en svak start på uken. Investorene fant i løpet av handelen lite som ga grunn til å løfte indeksene tilbake til utgangspunktet og Dow endte dermed ned 0.4 %. S&P500 sluttet ned 0.5 % og Nasdaq stengte ned 1 %. Aktiviteten på de tre hovedindeksene skled samtidig tilbake på 70-82% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen snudde i går opp med 6.4 % til 17.3 punkter, mens renten på den amerikanske tiåringen i morgentimene i dag ligger på 1.61 %. Det er opp ytterligere 1 basispunkt etter at renten steg 3 basispunkter i løpet av gårsdagens handel i Oslo.
I Japan følger markedet i morgentimene i dag etter utviklingen i USA og blir i tillegg tynget av en svekket USD-kurs og fornyet bekymring for en økning i antall virustilfeller. Nikkei er kort før stengetid ned 2.1 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 0.6 % etter at myndighetene har valgt å holde rentene uendret. I likhet med i går er det i første rekke fravær av makrotall og dermed en vekslende grad av usikkerhet rundt selskapsoppdateringene som ser ut til å kunne påvirke retningen i markedene utover dagen. Rapporteringen fortsatte etter stengetid i det amerikanske markedet i går og i handel etter børs var IBM opp 2 % på en positiv mottakelse av sine kvartalstall og utsikter. Selv om planene om en egen liga for enkelte av de ledende europeiske fotballklubbene har fått en generelt lunken mottakelse er investorene åpenbart ikke like overbevist om at disse planene strander, og sendte i går de børsnoterte aksjene i Manchester United og Juventus opp med henholdsvis 7 % og 18 %. Risikoen ved investeringer i fotballklubber gjør at dette er noe vi vil karakterisere som i første rekke egnet for dem som interessert ut ifra ikke-finansielle motiver. En liste over børsnoterte klubber finner man på side 17 i den vedlagte rapporten. Etter det vi kan observere innebærer begrenset likviditet i de fleste av aksjene, fravær av transparens når det gjelder avtaler og eiendeler samt tilsynelatende sen rapportering imidlertid at forbedringspotensialet når det gjelder investorarbeidet for disse børsnoterte klubbene er betydelig.
I oljemarkedet bidro i går en svakere USD-kurs til at WTI-prisen i USA var opp med USD 0.27 til USD 63.36 pr. fat. Prisen har i morgentimene kommet opp videre på USD 64.05 pr. fat. Brent-prisen ligger før åpning i Europa på USD 67.71 pr. fat, hvilket er opp USD 0.93 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Dagens Q1-rapport fra Nordic Semiconductor viser en topplinje på USD 143 mill. mot vårt estimat og konsensus på henholdsvis USD 135 mill. og USD 137 mill. EBITDA kom inn på USD 25 mill. mot vårt estimat på USD 26 mill. og konsensus på USD 27 mill. Før eventuelle justeringer etter dagens oppdatering har vi en kjøpsanbefaling på selskapet med et kursmål på NOK 202 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 172.20 pr. aksje. Anbefalingen har blant annet vært basert på forventninger om 18 % høyere omsetning og i overkant av 30 % høyere EBITDA enn det konsensus lå inne med for Q2. Dagens rapport inkluderer en guidet omsetning for Q2 ytterligere 10 % over vårt estimat og minst 30 % over konsensus. Vi venter at dette vil kunne gi en positiv reaksjon ved åpning i dag. Ledelsen går gjennom presentasjonen nå kl. 08.00.