DNB Markets morgenrapport 31. mars:

Europeisk inflasjon skyter i været

Nå varsles det lavere vekst og vanskeligere tider fremover.

DYRT FOR SPANJOLER: I Spania kom inflasjonen helt opp i 9,8 prosent. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 31. mar 2022
Artikkelen er flere år gammel

Inflasjonen Spania og Tyskland steg mye mer enn ventet i mars. I Spania kom inflasjonen helt opp i 9,8 prosent, mens tysk inflasjon steg til 7,3 prosent. Det var ventet en oppgang til hhv. 8,0 og 6,2 prosent. Inflasjonstallene for mars er hentet inn etter at krigen i Ukraina begynte og påvirkes dermed av den kraftige oppgangen i mange råvarepriser. Energiprisene i Tyskland lå i mars nesten 40 prosent høyere enn for et år siden, mens tilsvarende oppgang i februar var 22,5 prosent. Matprisene steg 6,2 prosent i Tyskland i mars, mens kjerneinflasjonen var atskillig lavere, med en vekst i tjenesteprisene på 2,8 prosent. Tallene for hele eurosonene kommer i morgen.  
 
Den høye inflasjonen i eurosonen vil åpenbart tynge husholdningenes etterspørsel fremover. I motsetning til i USA har ennå ikke lønnsveksten i landene i eurosonen vist klare tegn til å ta seg opp ennå. Det innebærer at kjøpekraften antakelig vil svekkes kraftig i år, noe som vil ha en dempende effekt på det private forbruket. Og forbrukertilliten er allerede i fritt fall ifølge marstallene som kom på fredag. Ikke så rart at ECB-sjef Lagarde var ute i går og varslet lavere vekst og vanskeligere tider fremover.  
 
Tyske myndigheter hadde ifølge en artikkel i FT begynt å forberede seg på rasjonering av gass. Årsaken er at Russland satte fram et krav om at gassen må betales med rubler, noe Tyskland (og andre EU-land) ikke vil akseptere. Ifølge flere medier har nå Russland gått tilbake på dette kravet, slik at gassen fortsatt kan betales i euro. Det tyske økonomiske rådet (GCEE) anslår at tysk inflasjon vil komme opp i 6,1 prosent i år og 3,4 prosent neste år. Dersom importen av russiske energi skulle stoppe opp, vil inflasjonen i år kunne komme opp til mellom 7,5 og 9 prosent ifølge dette rådet.   
 
I natt har oljeprisen falt markert på nyheten om at USA vurderer å slippe 1 million fat av sine reserver ut på markedet. Etter at Brent toppet ut på 114,7 dollar fatet i går, har prisen falt til rundt 108 dollar per fat nå. USA ønsker også å få andre land til å bidra på samme måte fremover. Oljeprisoppgangen tynget børsene i går, med moderat nedgang både i Europa og i USA. Både Stoxx600 og S&P500 falt 0,6 prosent. Futures-indeksene indikerer imidlertid oppgang i dag som følge av oljeprisnedgangen. Oslo Børs gikk mot strømmen i går og steg 2,2 prosent på god utvikling for oljeaksjer. I Asia er det moderat børsfall i dag. Den amerikanske tiårsrenten falt nye 5 basispunkter i går og har dermed kommet ned i 2,34 prosent. På tirsdag var denne renten oppe i 2,52 prosent.     
 
I dag avholder OPEC (og OPEC+) sine ordinære møter. Vi venter at organisasjonen vil holde seg til planen og redusere produksjonskuttene videre med 0,4 millioner fat per dag også i mai. OPEC presses nå av konsumlandene til å øke produksjonen ytterligere, mens det på den annen side begrenset produksjonskapasitet i mange land og usikkerhet knyttet til etterspørselen etter nye smitteutbrudd i Kina. Bakteppet inkluderer også en fortsatt uavklart situasjon knyttet til Iransk produksjon og svært høy prisvolatilitet.
 
Amerikansk inflasjon (PCE) for februar vil bli publisert i ettermiddag. Det er ventet en oppgang til 5,5 prosent for kjerneinflasjonen, og til 6,4 prosent for samlet inflasjon. PCE-tallene ligger dermed en god del lavere enn KPI, som skyldes at husleiene har mye mindre vekt. Samtidig kommer tallene for privat forbruk som er ventet å vise en oppgang på 0,5 prosent. I januar steg kjøp av varige goder mye, etter en nedadgående tendens mot slutten av fjoråret. Det høye vareforbruket bidrar til å opprettholde presset på de globale verdikjedene.
 
I dag offentliggjør Norges Bank beløpet for de daglige valutakjøpene i april. Vi anslår at sentralbanken vil kjøpe valuta for 1500 millioner per dag, etter at det ikke har blitt foretatt transaksjoner i februar og i mars. Konsensusanslag er 250 millioner. Fra fjerde kvartal 2014 til fjerde kvartal 2021 solgte Norges Bank valuta (og kjøpte kroner). Grunnen var at kroneinntektene fra petroleumsvirksomheten i denne perioden var mindre enn det oljekorrigerte underskuddet. Dette har nå snudd som følge av de svært høye olje- og gassprisene.

Manglende sammenheng mellom russiske uttalelser og faktisk militær aktivitet svekket etter tirsdagens optimisme i går troen på fredsforhandlingene og tynget sammen med uventede nedjusteringer av BNP- og etterspørselsvekst for Q4 i fjor det amerikanske aksjemarkedet. Finanssektoren fulgte rentene ned, mens energisektoren løftet seg med oljeprisene og før nattens melding om mulig bruk av de strategiske lagrene. Dow var ned 0.2 %, S&P500 stengte ned 0.6 % og Nasdaq sluttet ned 1.2 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på 77-94% av gjennomsnittet for de siste tre måneder og indikerer med det fortsatt noe dempet aktivitet før dagens avslutning på kvartalet. VIX-indeksen snudde opp 2.3 % til 19.3 punkter. I futuresmarkedet handles S&P500-indeksen i morgentimene opp med 0.2 %, mens renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner samtidig ligger på 2.35 %.  Det betyr at avkastningskravet er ned med 3 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går ettermiddag. 

Vi har i løpet av natten fått et trekløver av kinesiske innkjøpssjefsindekser for mars. Både for industrien og tjenesteytende sektor viser oppdateringene en svekkelse fra de forrige målingene. Målingen for industrien er i tillegg under terskelverdien på 50 punkter for første gang siden oktober i fjor. I kombinasjon med fornyet usikkerhet rundt kravene til selskapene innen teknologisektoren gjør dette at de viktigste kinesiske indeksene i øyeblikket er ned inntil 0.7 %. I Japan er Nikkei-indeksen kort før stengetid ned 0.3 %. Når det gjelder nøkkeltall fra Europa får vi i dag KPI-tall fra Frankrike og en rekke med oppdaterte ledighetstall fra flere av de større EU-landene. Ledighetstall kommer det så etter hvert i ettermiddag også fra USA. I tillegg vil tallene for inntekts- og etterspørselsutviklingen i amerikanske husholdninger gjennom februar og innkjøpssjefsindeksen for mars kunne påvirke markedene ved åpning i USA. 

Medlemmene i OPEC er ikke ukjent med å bli presset fra mange kanter og av parter med varierende motivasjoner. Likevel ville dagens møter muligens kunne ha blitt mer livlig enn normalt. I potten ligger på den ene siden blant annet prisen på den fortsatte eksporten ut fra Russland og på den andre siden muligheten for å påvirke en fremdrift i atomforhandlingene med Iran.  På tross av Irans medlemskap i OPEC er neppe alle de øvrige partnerne i realiteten like interessert i å gi dem full markedsadgang. Nattens melding om at amerikanske myndigheter vurderer å tappe de strategiske reservene med rundt 1 mill. fat pr. dag i et halvt år har imidlertid ikke bare sendt oljeprisene ned de siste timene, men gjør det også enklere for OPEC å holde stø kurs med fortsatt opptrapping i henhold til den allerede kommuniserte planen. I USA var WTI-prisen i går opp med USD 3.20 pr. fat til USD 107.58 pr. fat. Nyhetene fra USA kom rundt kl. 02.00 norsk tid i natt og prisen ligger i øyeblikket på USD 101 pr. fat. Brent har samtidig kommet ned med USD 6.70 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går og ligger før åpning i Europa på USD 107.40 pr. fat.

Dagens Q4-rapport fra Nykode Theraputics kommer mellom meldingen i februar om at registreringen av pasienter i fase 2 studien for utvikling av en kreftvaksine var fullført, positive signaler når det gjelder interessen for selskapets forskning fra Genentech i midten av mars og presentasjonen av foreløpige konklusjoner fra studien på det årlige møtet i den amerikanske foreningen for kreftforskning 12. april. I påvente av flere oppdateringer fra studien vil oppmerksomheten i dag være på hvilke signaler ledelsen er villige til å dele på dette tidspunktet, kontantbeholdningen i lys av fremtidig finansieringsbehov og de tidligere annonserte planene om overføring av aksjen til hovedlisten på Oslo Børs og/eller en notering på Nasdaq i USA. Kursen lå ved stengetid i går på NOK 45.65 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens gjennomgang en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 102 pr. aksje. 

Den 7. april inviterer DNB Markets alle kunder til den årlige SMB Konferansen i DNBs hovedkontor i Bjørvika, Oslo. 40 selskap vil presentere seg og arrangementet er kostnadsfritt for kunder. For en oversikt over agenda, deltakende selskap og påmelding gå inn her.