Hopp til hovedinnhold
Torsdag 3. juli
DNB Nyheter
Børs og marked

DNB Markets morgenrapport 7. april:

Europeiske aksjer markant opp

Imidlertid presterer europeisk økonomi foreløpig dårligere enn USA og Kina.

GJENÅPNING I USA: Amerikansk ledighet er også høy, men har bedret seg forsiktig så langt i år. Foto: NTB scanpix
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 07. apr. 2021
Artikkelen er flere år gammel

I går åpnet europeiske aksjer markant opp. Stoxx 600 nådde et rekordhøyt nivå, og endte dagen ca. 0,7 % høyere. Europeiske aksjemarkeder har steget mye i år, og holder dels tritt med amerikanske markeder. For eksempel har S&P 500 og Stoxx steget omtrent med det samme siden nyttår. En av grunnene til oppgangen i europeiske aksjer er rotasjonen i retning sykliske aksjer, bl.a. med bakgrunn i høyere lange renter. Europa har en tyngde på sykliske aksjer relativt til vekstaksjer, og har derfor tatt del i mye av oppgangen. Forventninger til økonomisk normalisering bygger også opp under oppgangen. Det virker som at markedet foreløpig ser gjennom mange av Europas utfordringer med pandemien som tynger økonomien, og kanskje lener seg på globale utsikter.

Imidlertid presterer europeisk økonomi foreløpig dårligere enn USA og Kina. I går publiserte Eurostat den europeiske arbeidsledighetsraten for februar (mer presist: gjennomsnittet januar-mars). Ledighetsraten var uendret mellom januar og februar på 8,3 %, men det er verdt å merke at januar-tallet ble oppjustert fra 0,2 prosentpoeng fra 8,1 %. Gårsdagens tall viser at arbeidsledigheten fremdeles er svært høy, og har økt marginalt siden nyttår. Amerikansk ledighet er også høy, men har bedret seg forsiktig så langt i år. Tall forrige uke viste at ledigheten sank 0,2 % mellom februar og mars. Disse tallene illustrerer at Europa henger etter i å få gjeninnhentingen ordentlig i gang.

Mindre ekspansiv finanspolitikk kan begrense oppgangen. Også før den siste redningspakken som ble vedtatt i mars, var pengebruken vesentlig høyere i USA enn Europa. Disse forskjellene fører til at USA har større fart inn i oppgangskonjunkturen, og politikken bidrar til en raskere lukking av produksjonsgapet som oppsto i fjor. USA kan også komme til å få mer hjelp fra etterspørselen fordi sparingen økte mer der i 2020. Ifølge tall fra OECD sparte amerikanere ca. 14 % over normalen i 2020, europeere sparte imidlertid bare 3-7% over normalnivået. Dette kan føre til at effekten fra oppdemmet etterspørsel blir større i USA når økonomiene åpner opp.

Europa ligger an til å bruke lengre tid på å håndtere pandemien. Den europeiske vaksinestrategien har vært vesentlig tregere enn den amerikanske. For øyeblikket har de fire største eurosone landene ferdigvaksinert ca. 5,3 % av befolkningen. Til sammenligning ligger USA på ca. 19 %. Dette ventes å være en viktig bidragsyter til å forsinke den europeiske gjeninnhentingen relativt til USA. Så lenge vaksineringsraten er lav, er også faren for et smittedrevet tilbakeslag større.

Vaksinering eller ei, så sliter Europa for øyeblikket med enda smittebølge. Kina var blant de første landene til å få smitten under kontroll, som betydde at de raskt begynne å normalisere økonomien. USA ligger betydelig bak Kina, men starter for alvor gjenåpningen nå. Europa ligger bak, og kan derfor komme til å slite med pandemi-effekter over lengre tid.

Bilde av DNB Markets sin logo
Makro, valuta, renter og aksjer:
Analyser og rapporter fra DNB Markets

Europeisk gjeninnhentingen ventes å være tregere enn i den globale økonomien. IMF publiserte i går april utgaven av World Economic Outlook. En konklusjon er at gjeninnhentingen ventes å divergere kraftig på tvers av land. Utviklede økonomier kommer på det hele bedre ut av det, men også her er det forskjeller. Europa ventes for eksempel å bruke vesentlig mer tid enn USA på å tette produksjonsgapet som oppsto i 2020. Eurosonen var også en av få områder hvor 2021 veksten ble nedjustert (med hele 0,8 prosentpoeng til 4,4%). Forsinket normalisering er ikke nødvendigvis veldig bekymringsverdig, så lenge effektene er kortvarige. Men, om økonomien påvirkes i lengre tid øker risikoen for større økonomiske senskader. Det kan også tenkes å akselerere den fallende rollen til Europa i verdensøkonomien, særlig da Kina også har prestert vesentlig bedre.

Ellers i markedet i går falt amerikanske aksjer litt tilbake fra mandagens rekordnivåer. Oslo børs steg i likhet med store deler av Europa, og endte opp med over 1%. Amerikanske og nordiske lange renter trakk litt ned. Den amerikanske tiåringen stabiliserte seg rundt 1,66%. I skrivende stund er bevegelsene i Asia litt blandede, Hang Sei trekker ned og Nikkei har steget svakt. Futures indikerer at Stoxx åpner litt lavere, mens S&P500 ventes så vidt opp. I dag publiseres tjeneste-PMIer for Europa. I eurosonen ventes tjeneste-PMIen å holde seg under 50, som i så fall indikerer enda et område hvor europeerne sliter mer enn mange andre land.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Etter først å ha forsøkt å bygge videre på oppgangen fra mandag flatet det amerikanske aksjemarkedet i går ut på manglende videre retningsdrivende inspirasjon både når det gjaldt nyheter fra selskapssiden og fra makrobildet. Dow var ved stengetid kommet ned med 0.3 %, mens S&P500 og Nasdaq begge endte ned 0.1 %. Mens volumet på de tre hovedindeksene samtidig la seg ned på 64-83% av gjennomsnittet for de siste tre måneder steg VIX-indeksen med 1.2 % til 18.1 punkter. Renten på den amerikanske tiåringen har, i forhold til nivået ved stengetid i Oslo i går, kommet ned med 2 basispunkter og ligger i øyeblikket på 1.66 %.     

I Asia ser det i dag ut som investorene prøver å gjøre seg opp en mening om tempoet i den videre pandemirelaterte utviklingen og at indeksene i mellomtiden er drevet av mer selskapsspesifikke nyheter. Nikkei i Japan er kort før stengetid opp 0.1 %, mens de viktigste kinesiske indeksene samtidig er ned inntil 1.2 %. Fra makrosiden får vi i dag en runde europeiske innkjøpssjefsindekser fra tjenestesektoren. I ettermiddag kommer det så oppdaterte tall for utviklingen i det amerikanske boligmarkedet samt handelsbalansetall for februar. Senere i kveld vil investorene i tillegg se nøyere på det offentliggjorte referatet fra forrige rentemøte i den amerikanske sentralbanken. 

Et oljemarked preget av usikkerhet rundt pandemiutviklingen og utsiktene for den globale etterspørselen fikk i går drahjelp både av en svakere USD-kurs og oppjusterte vekstestimater fra IMF. Foreløpige lagertall lagt fram i USA i går indikerte i tillegg en reduksjon i råoljebeholdningene på 2.6 mill. fat forrige uke. Med opprinnelige forventninger om at dagens oppdatering vil vise en reduksjon på 1.6 mill. fat bidro dette i går til oppgang og WTI-prisen endte opp USD 0.51 pr. fat på USD 59.24 pr. fat. WTI og Brent ligger imidlertid i morgentimene i dag på USD 59.47 pr. fat og USD 62.91 pr. fat, hvilket er ned henholdsvis USD 1.14 pr. og USD 1.04 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går.        
                       
Stolt-Nielsen opererer med forskjøvet regnskapsår og innleder derfor i morgen tidlig rapporteringssesongen for Q1 med tallene for tremånedersperioden desember-februar. I tillegg til at det vil være oppmerksomhet på kvartalstallene og visibiliteten når det gjelder ratene for kjemikalietank fremover vil det også være interesse for hva ledelsen kan si om eventuell fremdrift i planene for å skille ut både Stolt Sea Farm og Stolt Tankers. Selskapet har tidligere annonsert planer om separate noteringer av begge de to virksomhetene. Stolt-Nielsen stengte i går på NOK 131.60 pr. aksje. Vi har før rapporteringen en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 144 pr. aksje.

Dagens oppdatering fra Kahoot viser at selskapet i det tilbakelagte kvartalet kunne fakturere ut for USD 19.1 mill. mot vårt estimat på USD 19.5 mill. Nivået på selskapets årlige avtaleinntekter (ARR) var ved utgangen av kvartalet på USD 69 mill. Her lå vi på forhånd inne med et estimat på USD 70.6 mill. På samme tidspunkt i fjor lå dette tallet på USD 18 mill. Kursen steg i går 6 % og endte på NOK 101.90 pr. aksje. Den fullstendige kvartalsrapporten legges fram 6. mai. Vi har før eventuelle justeringer på grunnlag av oppdateringen en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 150 pr. aksje.