DNB Markets morgenrapport 21. september:
Risikoen for at kinesiske Evergrande Group vil misligholde låneavtaler tynget markedene i går og i dag.
Evergrande-aksjen notert på Hongkong-børsen har falt med 85 prosent siden årsskiftet og med nesten 50 prosent siden starten av september. I går hentet kursen seg litt inn fra bunnen, men falt delvis tilbake i natt. Kursfallet de siste månedene reflekterer myndighetenes regulatoriske innstramminger som har utfordret forretningsmodellene til en rekke selskaper. De siste ukene har nedgangen vært mer direkte knyttet til gjeldsproblemene i eiendomssektoren og faren for mislighold. Se også gårsdagens Morgenrapport for en nærmere omtale av dette.
Dersom det gjeldstunge selskapet ender i mislighold, kan det gi store virkninger inn i finansmarkedene. Noen trekker paralleller til Lehman Brothers og finanskrisen. En bedre sammenligning av det verste utfallet er nok heller fallet for LTCM og Asiakrisen, der konsekvensene ble store lokalt og regionalt, men med mer begrensede utslag for den øvrige verdenen. Mest sannsynlig vil kinesiske myndigheter gripe inn og forhindre utfall med brede globale konsekvenser.
I går falt amerikanske S&P 500 med 1,7 prosent, men var ned med 2,9 prosent på det meste. Nasdaq falt med 2,2 prosent. I Europa var det røde tall på de fleste børsene og Euro stoxx 600 endte ned med 1,7 prosent. Hovedindeksen på Oslo Børs falt med 2,35 prosent. I dag har Nikkei 225 falt med 1,8 prosent og Hang Seng-indeksen er ned med 0,3 prosent. I Fastlands-Kina er markedene stengt. 10-års statsrente i USA falt med over 5 basispunkter i går, men hentet seg noe inn mot slutten av handledagen i går og steg litt i asiatisk handel i natt. I dag tidlig er renten ned med 3 basispunkter sammenliknet med i går morges. Den amerikanske dollaren har svekket seg med 0,2 prosent mot euro det siste døgnet. Norske kroner har derimot styrket seg med 0,6 prosent mot euro og dermed med 0,7 prosent mot dollar siden i går morges.
Når det blåser opp i de regulære finansmarkedene kunne en tenke seg at kryptomarkedene kunne være et sted å søke tilflukt. Lite tyder på det. Natt til mandag ble bitcoin omsatt for rundt 47 000 dollar per bitcoin. Kursen falt markert gjennom dagen og nådde en bunn nær 40 200 i natt. I skrivende stund noteres kursen til 42 300.
Det har vært valg i Canada og opptellingene tyder på at statsminister Justin Trudaus liberale parti blir det største partiet med 155 representanter i parlamentet. Det er samme antall som partiet hadde fra før. Det kreves 170 representanter for å ha flertall, slik at Trudau fortsatt må belage seg på en mindretallsregjering med støtte fra andre partier. Resultatet må oppfattes som skuffende for Trudau. Han utlyste valg to år før tidligere enn nødvendig i håp om å sikre seg et flertall i parlamentet. Trudau har vært statsminister siden 2015, og ledet en mindretallsregjering siden 2019.
I dag er legger Riksbanken fram sine beslutninger etter rentemøtet. Det er ingen forventninger om nye signaler på dette møtet. I juli vedtok Riksbanken å holde renten uendret på 0,00 prosent og fortsette med verdipapirkjøp i tråd med vedtatte program, til tross for oppjusteringer av både vekst og inflasjonsanslag. Denne gangen er det rimelig å vente ytterligere oppjusteringer av vekst- og inflasjonsanslagene, men også at usikkerheten knyttet til deltavarianten av koronaviruset vektlegges. Riksbanken publiserer forventninger til styringsrentene og har så langt anslått uendrede renter i hele anslagsperioden. I lys av oppjusterte anslag ville det ikke være urimelig om Riksbanken nå legger inn økte styringsrenter mot slutten av perioden. Det er også en klar mulighet for at sentralbanken vil justere på synet om å holde oppe kjøpene av verdipapirer gjennom hele 2022.
OECD vil i dag legge fram en rapport om de økonomiske utsiktene. OECD publiserer Economic Outlook to ganger i året og en såkalt interim-rapport mellom disse hovedrapportene. Det er en slik interim-rapport som legges fram i dag. I den siste hovedrapporten la OECD vekt på at det var en tydelig bedring i de globale utsiktene etter pandemien, men at det var store forskjeller mellom land og regioner. Siden sist har deltavarianten skapt mer usikkerhet, men konklusjonene fra siste gjelder fortsatt.
Lav visibilitet på den kortsiktige finansielle risikoen relatert til Kina, stigende usikkerhet rundt de mer langsiktige globale vekstutsiktene og økende erkjennelse av et potensielt problem i forbindelse med gjeldstaket sendte sammen med fall i både oljepriser og renter det amerikanske aksjemarkedet ned i går. Etter å ha hentet inn deler av fallet den siste timen var Dow, S&P500 og Nasdaq ved stengetid fortsatt ned henholdsvis 1.8 %, 1.7 % og 2.2 %. Volumet på de tre hovedindeksene holdt seg oppe på 121-152% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen steg med 23.5 % til 25.7 punkter og avkastningskravet på tiårige amerikanske statsobligasjoner var ned med 4 basispunkter til 1.32 %. Renten ligger i morgentimene i dag på 1.33 %, opp 1 basispunkt i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
I et gjenåpnet japansk marked ser kombinasjonen av fortsatt finansiell usikkerhet i Kina og en svak utvikling i det amerikanske aksjemarkedet siden børsen stengte på fredag delvis ut til å bli kompensert av forventninger om at en kortvarig korreksjon gir gode kjøpsmuligheter. Kort før stengetid ligger Nikkei likevel ned 1.9 %. Hang Seng-indeksen i Hongkong fortsetter samtidig ned 0.3 %. Den svenske Riksbanken innleder kl. 09.30 i dag ukens runde med oppdateringer av renter og utsikter videre fremover. Styringsrenten i Sverige er før møtet på 0 % og det er i denne omgang ikke ventet at sentralbanken vil benytte anledningen til å gjøre noen endring. Det kan imidlertid komme signaler om tidspunktet for en første fremtidig renteøkning. I utgangspunktet tilsier konsensus i markedet ingen endringer i rentene før i 2024.
Bekymring for opprettholdelsen av den økonomiske veksttakten etter pandemien skjøv i går oljeprisen ned både direkte som følge av usikre etterspørselsforventninger og indirekte som følge av at finansiell usikkerhet støtter USD-kursen. Utviklingen i europeiske energipriser gjør samtidig at Brent-prisen ser ut til å være noe mer motstandsdyktig enn WTI-prisen. WTI i USA var i går ned USD 1.68 pr. fat til USD 70.40 pr. fat, men ligger i morgentimene i dag noe opp igjen på USD 70.80 pr. fat. Brent-prisen har før åpning i Europa i dag kommet opp på USD 74.52 pr. fat, opp USD 0.20 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Borregaard fulgte markedet ned i går og hadde ved stengetid falt 1.2 % til NOK 206.50 pr. aksje. I et ESG-fokusert marked står selskapet etter vårt syn står foran en periode med økende vekst både innen biobasert vanillin og for Exilva, som blant annet benyttes som tilsetningsstoff for å gjøre maling, sement og landbrukskjemikalier mer bærekraftig. Inngangsbarrieren for potensielle konkurrenter er betydelig både i form av investeringer og tidsbruk. Vi har tatt estimert EPS for 2022-2023 opp med 14 % og tar anbefalingen opp fra Hold til Kjøp. Kursmålet løftes fra NOK 215 til NOK 260 pr. aksje.
Det er fortsatt et stykke fram til Scatec presenterer Q3-tall den 29. oktober. Etter en oppdatering av estimatene er vi fortsatt 9 % under konsensus når det gjelder omsetning for kvartalet, men venter samtidig at en bedre miks vil løfte EBITDA til NOK 851 mill. og dermed 4 % over konsensus. Forventningene har i likhet med kursen kommet betydelig ned hittil i år og aksjen stengte i går på NOK 165.70 pr. aksje. Vi justerer kursmålet fra NOK 170 til NOK 165 pr. aksje og tar samtidig anbefalingen opp fra Selg til Hold.