Morgenrapport:

Fed hevet, dataene bestemmer

Vi tror også Norges Bank hever både styringsrenten og rentebanen, men fremhever usikkerheten.

STYRINGSRENTA: Fed hevet som ventet, signaliserer mulighet for ytterligere en renteheving. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 23. mar. 2023
Artikkelen er flere år gammel

Fed hevet som ventet, signaliserer mulighet for ytterligere en renteheving. Gårsdagens rentemøte i Fed endte med en renteheving på 25 basispunkter (1/100 av et prosentpoeng) til området mellom 4,75 prosent - 5,00 prosent, i tråd med hva vi og de fleste ventet på forhånd. Samtidig antyder sentralbanken at det kan bli nødvendig med ytterligere en renteheving. Fra februar-møtets «ongoing increases in the target rate will be appropriate”, ble guidingen nå endret til «some additional policy firming may be appropriate”. Dessuten ble rentebanen fremover (dot-chartet) holdt uendret fra forrige oppdatering i desember, og indikerer ytterligere en renteheving, før renten holdes uendret ut året.

Veien videre vil være data-avhengig, men Fed ser realøkonomiske konsekvenser av markedsuroen. Som Knut nevnte i gårsdagens morgenrapport, kunne styrken i økonomien godt tilsi både 50 basispunkter på dagens møte og ytterligere rentehevinger fremover. Basert på tallene så langt, kunne vi ventet oss en opprevidering av både vekst- og inflasjonsutsiktene. Med Fed gjør bare mindre justeringer i disse prognosene fra desember, og sier samtidig at bankene trolig vil være mer forsiktige med å yte lån både til husholdninger og bedrifter i kjølvannet av bankuroen. Det vil isolert sett trekke veksten og inflasjonen ned. Samtidig er usikkerheten stor, og Fed velger, som ECB gjorde forrige uke, og avvente tallene fremover.

Entydige markedsutslag, prises fortsatt betydelig med rentekutt i andre halvår. USD-rentene falt mye i etterkant av annonseringen og pressekonferansen. 2-års swaprente har falt 20 basispunkter siden stengetid tirsdag, mens 10-års swaprente har falt 18 basispunkter. Markedsprisingen indikerer nå om lag 50 prosent sannsynlighet for ytterligere en renteheving i mai, før det prises inn knappe 50 basispunkters rentekutt før nyttår. At Powell på pressekonferansen sa at FOMC hadde vurdert å holde renten uendret bidro nok til fallet, selv om han også la til at rentekutt i år ikke var Feds hovedscenario (men rentebanen indikerer fortsatt 200 basispunkters kutt i løpet av 2024 og 2025). Aksjemarkedene likte heller ikke rentebeskjeden, til tross for at rentene falt. S&P 500 endte dagen ned 1,7 prosent, men bank- og eiendomsaksjene som de store taperne. Medvirkende til både rente- og aksjefall var nok kommentarene fra finansminister Yellen som under en høring i Senatet sa at man ikke ville garantere for alle bankinnskudd, slik man gjorde i de bankene som så langt har hatt problemer.

Britisk inflasjon overrasker, sementerer renteheving fra Bank of England i dag. Inflasjonen steg overraskende i februar, og samlet inflasjon steg 0,3 prosentpoeng til 10,4 prosent, mens kjerneinflasjonen steg 0,4 prosentpoeng til 6,2 prosent. Det var ventet at begge inflasjonstallene skulle falle noe. Særlig vil nok oppgangen i tjenesteinflasjonen bekymre sentralbanken, etter at lønnsveksten har holdt seg høy og arbeidsmarkedet fortsatt er stramt. Tallene bidro til at markedsprisingen nå er nær å prise 100 prosent sannsynlighet for renteheving i dag, og ytterligere 40 basispunkter frem mot møtet i august, ikke alt for langt unna vår prognose om renteheving i dag og i mai.

Vi tror Norges Bank hever både styringsrenten og rentebanen, men fremhever usikkerheten. Norges Bank står overfor noen av de samme vurderingene som ECB og Fed. Aktiviteten har holdt seg oppe bedre enn ventet, og utsiktene til et omslag er ikke like selvskrevne lenger. Noen faktorer er imidlertid forskjellige. Norges Bank står overfor en betydelig kronesvekkelse, som vil bidra til å løfte inflasjonen noe i en periode fremover, og samtidig er betydningen av banksektoren noe mindre. Høyere kapasitetsutnytting, utsikter til høyere lønnsvekst og den svakere kronen er faktorer som trekker rentebanen opp. Samtidig vil Norges Bank veie dette opp mot hensynet til finansiell stabilitet, særlig i en situasjon der usikkerheten har økt betydelig. Det taler i det minste for å gå noe mer forsiktig frem. Vi venter at Norges Bank hever rentebanen til å indikere en rentetopp opp mot 3,5 prosent mot slutten av året, se Kyrres forhåndsomtale i denne linken. Markedsprisingen har kommet en del opp de siste dagene, og peker mot 25 basispunkter i dag og ytterligere 35 basispunkter innen august. Samtidig vil nok rentefallet i USA i går bidra til å trekke norske renter ned etter åpning i dag. Hva Norges Bank kommuniserer om veien videre det neste kvartalet vil nok være det viktigste for markedet nå, all den tid usikkerheten er så stor som den er.

Aksjemarkedet i dag av Ole-Andreas Krohn

Etter at investorene i det amerikanske aksjemarkedet i går fikk en renteøkning som forventet ga kommentarer fra finansministeren om en eventuell ytterligere sikring av innskudd usikkerhet i markedet og sendte banksektoren ned igjen med 3.7%. Indeksene fulgte med ned og S&P500 var ved stengetid ned 1.7%. Dow sluttet ned 1.6% og Nasdaq snudde ned 1.6%. VIX-indeksen steg samtidig med 4.1% til 22.3 punkter. I rentemarkedet er avkastningen på tiåringen i morgentimene i dag ned med 15 basispunkter fra i går ettermiddag og ligger i øyeblikket på 3.45%. Futureskontrakten på S&P500 peker imidlertid mot en positiv åpning i USA senere i dag og er i øyeblikket opp 0.5%.

I Europa er det i dag ventet at både Norges Bank og Bank of England vil sette opp styringsrentene med 25 basispunkter til henholdsvis 3% og 4.25%. Litt større usikkerhet er det knyttet til om den sveitsiske sentralbanken rett etter åpning i Europa i dag vil støtte en allerede sterk CHF-kurs ytterligere og sette opp renten med de forventede 50 basispunktene til 1.5%. Beslutningen fra Sveits kommer kl 09.30, fra Norges Bank kl 10 og fra UK kl 13.00 norsk tid. Senere i dag får vi også en første forbrukertillitsmåling for eurosonen i mars og noe tidligere i ettermiddag i tillegg en oppdatering av de ukentlige amerikanske ledighetstallene samt tallene for boligsalget i USA i februar. Inn mot åpning i det europeiske markedene ser vi at Nikkei-indeksen i Japan følger USA ned og kort før stengetid faller med mer moderate 0.1%.  De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp med inntil 1.5%.            

Med vekst- og etterspørselsbekymringene delvis på vei inn i markedene igjen, og i tillegg amerikanske lagertall som i går viste en større økning i råoljebeholdningene enn ventet har oljeprisene kommet noe under press det siste halve døgnet. Reduserte produktlagre og et fall i USD-kursen som følge av renteutviklingen trekker samtidig i motsatt retning. Brent og WTI ligger før åpning på henholdsvis USD 76.02 og USD 70.25 pr fat og er med det ned USD 0.02 og USD 0.07 pr fat i forhold til de respektive prisnivåer ved stengetid i det norske markedet i går.  

Overtagelsen av Aquadrill gjør at Seadrill har fått på plass ledig kortsiktig riggkapasitet og i dagens marked dermed også muligheten til å gå inn på kontrakter på høyere rater enn de har på riggene tidligere sluttet i et lavere marked. Kursen på Seadrill stengte i går på NOK 402 pr aksje og på våre estimater for 2024-2025 innebærer dette en verdsettelse på EV/EBITDA like over 3-4x. Vårt estimat for netto underliggende verdi ligger samtidig på NOK 543 pr aksje. Vi gjentar en kjøpsanbefaling på Seadrill og har løftet kursmålet fra NOK 500 til NOK 550 pr aksje. En verdsettelse på kursmålet ville på våre estimater reflektere en EV/EBITDA på 4.8x for 2025.         

Benchmark Holdings ble børsnotert i desember i fjor, men så langt har det vært begrenset likviditet i aksjen. Selskapets egenutviklede tilbud av i første rekke lakseegg, fôr og dyrehelserelaterte produkter leveres til et bredt og globalt utvalg av kunder innen sjømatsektoren. Kundene er i hovedsak virksomheter innen oppdrett av laks, reker, tilapia, brasme og abbor. I 2022 oppnådde selskapet en omsetning på GBP 158 mill og en justert EBITDA på GBP 30 mill. Når det gjelder inntjeningen har to av tre divisjoner de siste fem årene generert EBITDA-marginer på godt over 20%. Selskapet har imidlertid samtidig investert i nye løsninger for dyrehelse og dette har samlet sett trukket marginen for samme periode ned på gjennomsnittlig rundt 12%. Dette kan nå være i ferd med å endre seg og de to siste kvartalene har helsedivisjonen i tillegg til de to øvrige divisjonene begynt å bidra positivt til EBITDA. Vi venter at blant annet utrullingen av nye løsninger mot lakselus vil gi en stigende omsetning og inntjening for dette området i årene fremover. Siste omsetningskurs var på NOK 4.50 og vi har nylig tatt opp dekning med en kjøpsanbefaling og et kursmål på NOK 6.80 pr aksje. Det vil også være mulig å stille spørsmål og høre ledelsen presentere selskapet på DNBs SMB Konferanse onsdag neste uke.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.