Dagens morgenrapport:

FED-sjef Jerome Powell vil senke renten i USA

Markedene ut til å være mest opptatt av hvor stort rentekuttet i september blir, og hvor mange kutt som kommer utover høsten.

FED-SJEF JEROME POWELL: Markedene ut til å være mest opptatt av hvor stort rentekuttet i september blir, og hvor mange kutt som kommer utover høsten. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 26. aug 2024
Artikkelen er flere år gammel

Etter fredagens tale av Powell, ser markedene ut til å være mest opptatt av hvor stort rentekuttet i september blir, og hvor mange kutt som kommer utover høsten, snarere enn om det kommer kutt. Powell var tydelig i sin tale på Jackson Hole fredag om at tiden for å justere pengepolitikken er kommet. Det er særlig utviklingen i arbeidsmarkedet Powell la vekt på, der han understreket at Fed ikke ønske ytterligere nedkjøling av arbeidsmarkedet. Markedene vil nok derfor løfte arbeidsmarkedstall enda høyere på agendaen, der sysselsettings- og ledighetstallene som kommer 6. september kan bli avgjørende for prisingen i markedene. 

Selv om markedene hadde priset inn rentekutt i september, reagerte de likevel noe. S&P 500 endte dagen opp med 1,2 prosent, mens 10-års amerikansk statsrente falt umiddelbart 4 basispunkter. OIS-markedet tyder på at markedene priser inn et kutt på 25 basispunkter i september, og en sannsynlighet på 30 prosent for at kuttet blir på 50 basispunkter.

I løpet av forrige uke steg S&P 500 med 1,4 prosent, 10-års amerikanske statsrente avtok med 8 basispunkter, og EURUSD gikk opp med 1,7 prosent. Norske kroner styrket seg med 0,5 prosent mot euro i løpet av uken.

I dag kommer Ifo-instituttets bedriftstillit for Tyskland. Hovedindeksen var på 87,0 i juli, som var om lag på gjennomsnittet det siste året. Både fremtids- og nåtidsindeksen har lenge ligget på et lavt nivå, og det er ventet ytterligere nedgang i begge indeksene for august. Det tyder ikke på noen god utvikling i tysk økonomi i tredje kvartal.

I morgen får vi antakelig bekreftet at BNP gikk ned med 0,1 prosent i Tyskland fra første til andre kvartal. BNP for andre kvartal har blitt lagt fram tidligere, men denne gangen vil det også komme en fordeling på ulike etterspørselskomponenter. De siste kvartalene har nettoeksporten gitt positive vekstbidrag, mens forbruksveksten var svak i første kvartal. 

På torsdag er det duket for detaljomsetningstall for både Norge og Sverige. I juni falt volumet av den norske detaljomsetningen kraftig, og mer enn reverserte den sterke veksten i mai. Vi tror indeksen kom noe lavt ned i juni, og anslår en oppgang på 1,0 prosent i juli. Varekonsumindeksen, som favner litt bredere enn detaljomsetningen, har imidlertid hatt et ganske annet forløp de siste månedene, med sterk vekst i juni. Det henger sammen med store svingninger i bilsalget, og en kraftig nedgang førstegangsregistreringen av nye biler tyder på at varekonsumindeksen avtok i juli. Vi anslår et fall på 0,3 prosent. 

Sverige legger fram BNP for andre kvartal på torsdag. Etter en vekst på 0,7 prosent k/k i første kvartal, venter konsensus nå at torsdagens tall vil vise et tilsvarende fall. Vi er litt mer optimistiske og anslår en nedgang på 0,2 prosent. Selv om privat forbruk og investeringer trolig tynget BNP-veksten i andre kvartal, tror vi nettoeksporten bidro positivt. For øvrig kommer det også flere indekser for bedriftstillit og forbrukertillit på torsdag.

Fredagen blir nok mest interessant sett i forhold til nøkkeltallene. Da kommer de tidlige estimatene for inflasjonen i eurosonen i august. I USA kommer det juli-tall for PCE-inflasjonen. Her hjemme kommer det registrert ledighet fra NAV.