Dagens morgenrapport:
Etter konfrontasjonen mellom Trump og Zelenskyj falt europeiske aksjefutures, mens Wall Street viste svak optimisme.
Konfrontasjon mellom Trump og Zelenskyj utløser krisestemning i Europa. Det mange håpet skulle være et konstruktivt møte mellom Zelenskyj og Trump om en fredsavtale for Ukraina, endte i fiasko. Møtet utviklet seg til sjikanering og krangling, og flere skritt tilbake for diplomatisk etikette. Europeiske ledere møttes til et krisemøte søndag ettermiddag.
Europeiske forsvarsinvesteringer vil trolig økes. Hovedtemaet på krisemøtet var at Europa må ta et større ansvar dersom USA trekker tilbake økonomisk og militær støtte. EU-president Ursula von der Leyen understreket at Europa må øke sine forsvarsinvesteringer, både på kort sikt og i tiden fremover. Selv om ingen spesifikk prosentandel av BNP ble foreslått, var det bred enighet om at forsvarsinvesteringene må økes betraktelig.
Europeiske børser faller, men Wall Street stiger etter konfrontasjonen. Etter konfrontasjonen mellom Trump og Zelenskyj falt europeiske aksjefutures, mens Wall Street viste svak optimisme. Renten på den amerikanske tiåringen falt til 4,24 %, noe som kan indikere at investorer er avventende og ikke spår krise i amerikansk økonomi helt ennå. S&P 500 og Nasdaq steg med 1,6 %, mens Eurostoxx 50-futures falt med 1,4 % før de hentet seg inn og endte flatt på samme nivå som dagen før. Veksten på amerikanske børser kan også devlis tilskrives innhenting etter børsfall torsdag.
Euroen svekket seg til et to ukers lavpunkt på 1,036 dollar, før den stabiliserte steg gjennom helgen til 1,0417 dollar. Den norske krona holdt seg relativt uendret gjennom dagen og EURNOK noteres nå på 11,71 og USDNOK på 11,24.
Moderat optimisme preget Wall Street også etter fredagens PCE-tall. PCE-prisindeksen for januar falt til 2,5 % å/å, fra 2,6 % i desember, men er fortsatt over FEDs mål på 2 %. Kjerne-PCE sank fra 2,9 % til 2,6 %. Samtidig viste forbrukstallene en nedgang på 0,2 % i januar, noe som kan tyde på at forbrukerne blir mer forsiktige på grunn av høyere priser og usikkerhet knyttet til handelspolitikk. Børsene reagerte blandet. Selv om en nedgang i kjerneinflasjonen kan signalisere lavere renter, peker den svekkede forbrukerutgiften på mulig økonomisk nedgang. Det var ventet sterk innhenting på børsene etter fallet som fulgte Trumps handelspolitiske utsagn torsdag. Innhentingen ble trolig dempet av de svake forbrukstallene.
Stabile inflasjonsforventninger for Eurosonen. I dag publiseres inflasjonstall for januar i Eurosonen. Vi forventer at kjerneinflasjonen i Eurosonen forblir uendret på 2,7 % år-over-år. I varesektoren ventes prisene å vokse med 0,5 %, mens i tjenestesektoren med hele 4,0 %, trolig drevet av sterk lønnsvekst. Dette er i tråd med våre prognoser og ECBs estimater, og vil sannsynligvis ikke utløse store markedsbevegelser. Det vil trolig heller ikke påvirke ECB’s rentebeslutning som kunngjøres torsdag.
Forventet bedring i amerikansk industri i februar. I dag publiseres også amerikanske tall for ISM i industrien. Indeksen kom over 50-grensen i januar for tredje måned på rad, noe som kan indikere en sterkere trend i industrien. PMI indeksen for betalte priser i industrien, økte i januar, noe som kan tyde på høyere prispress. Vi forventer en liten økning i ISM til 51,5, i tråd med oppgangen i PMI i industrien.