DNB Markets morgenrapport 12. mai:
Med høyere aktivitets- og prisvekst, står vår prognose om en rentetopp på 4 prosent seg godt i lys av tallene som kom på torsdag.
Gårsdagens høydepunkt her hjemme var Revidert Nasjonalbudsjett. Det er mange potensielle innfallsvinkler man kan ta til budsjettet, men for oss var det spesielt to ting som utmerket seg. Det første var at uttaket fra fondet ble høyere enn tidligere anslått, nemlig 3 prosent. Norges Bank anslo 2,8 prosent i pengepolitisk rapport fra mars. Dermed ligger uttaket ikke under, men på, handlingsregelens rettesnor, som mange nok vil tenke var en slags øvre grense i dagens situasjon. At uttaket har økt så mye har delvis sitt opphav i støttetiltak i forbindelse med Ukraina-krigen, noe som både må ses på som ekstraordinært og ikke minst vil ha begrenset effekt på aktiviteten her hjemme.
Det andre vi merket oss, var at budsjettet likevel ligger an til å gi positive impulser inn i norsk økonomi. Modellberegningene viste en ganske nøytral effekt av budsjettet på fastlandsøkonomien i høst, men det reviderte Nasjonalbudsjettet har ifølge modellene en positiv effekt på fastlandsøkonomien, og løfter aktiviteten med 0,3-0,4 prosentpoeng.
Noen tideler høyere vekst har nok ikke all verdens å si for inflasjonen, verken på kort eller lang sikt. Likevel, med positivt bidrag til veksten er det vanskelig å argumentere for at budsjettet bidrar til å minske prispresset, som vi tross alt fikk en påminnelse om at fortsatt er høyt onsdag, med kjerneinflasjon på 6,3 prosent i mars. Finansdepartementets anslag på inflasjonen for 2023 var på 5,4 prosent for 2023 samlet, og den svake kronen trekker klart opp estimatene. Prisveksten i 2024 anslås til 3,8 prosent, og dermed tegnes det opp et bilde av noe varig prisvekst i Finansdepartementets anslag. Med både høyere aktivitets- og prisvekst, står vår prognose om en rentetopp på 4 prosent seg ganske godt i lys av tallene som kom med gårsdagens reviderte budsjett.
Når det gjelder Norges Banks kronesalg, bidro gårsdagens budsjettall til en forventning om reduserte kronesalg fremover. Interesserte lesere som er opptatt av detaljene henvises til valutastrateg Mange Østnor sin kommentar fra i går. Konklusjonen er imidlertid at det ser ut til å være behov om lag 1,2-1,4 mrd. per dag resten av året. Alt annet likt bør reduserte salg bidra til styrking av kronen. Merk dog at markedet (blant annet representert via konsensusestimatene til Bloomberg) har forventet større reduksjon i salgene lenge, og sånn sett kan en nedgang til 1,2 mrd. per dag bli oppfattet som mindre reduksjon enn ventet og dermed gi motsatt utfall.
Bank of England hevet i går styringsrenten med 25 basispunkter til 4,5 prosent. Det var to medlemmer som tok dissens til avgjørelsen. Disse medlemmene ville foretrukket å holde renten uendret, og var heller ikke enige i rentehevingen som kom i februar. Komiteen var opptatt av at aktivitets- og inflasjonsutsiktene er mye sterkere enn i februar. Risikobildet for inflasjonen vurderes nå å være noe skjevfordelt i favør av et høyinflasjonsscenario, med støtte fra høy lønnsvekst og et stramt arbeidsmarked. Komiteen mener andrerundeeffekter gjør at man bør forvente at det tar lengre tid før prisveksten kommer ned enn det tok for den å komme i gang. Konklusjonene fra komiteen støtter vårt syn, og vi holder på vår prognose om en renteheving på 25 basispunkter i juni, til 4,75 prosent. Dermed nærmer rentetoppen seg for britisk økonomi. Knuts kommentar ligger her.
Aksjemarkedene var blandet gjennom gårsdagen. I Europa åpnet de fleste børser med oppgang, men innen dagens slutt vaket indeksene rundt nivået de startet på. I USA steg Nasdaq 0,2 prosent mens S&P500 falt 0,2 prosent. Renten på toårs amerikanske statsobligasjoner falt utover ettermiddagen i går og var nede i 3,81 prosent før den igjen har steget til 3,87 prosent. Usikkert hva som drev utviklingen, men vi så også at oljeprisen falt fra 77 til 75 dollar fatet. Mindre valutaer, som NOK, SEK, CAD, svekket seg i samme periode. EURNOK beveget seg litt opp og ned i etterkant av RNB, men steg 15 øre utover ettermiddagen.
Klokken 08:00 kommer det norske BNP-tall for mars. Det gjør at vi dermed har tall for hele første kvartal for aktiviteten i norsk økonomi. Vi venter at fastlands-BNP steg med 0,1 prosent i mars.
Ny usikkerhet for utviklingen i banksektoren sendte sammen med lavere oljepriser store deler av det amerikanske aksjemarkedet ned i går. Selv om selskapsnyheter og reduserte renter bidro til at Nasdaq avsluttet dagen opp 0.2 % var dermed Dow og S&P500 ned henholdsvis 0.7 % og 0.2 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom ned på 82-93% av gjennomsnittet for de siste tre måneder og VIX-indeksen endte uendret på 16.9 punkter. Futureskontrakten på S&P500 indikerer i Asia i morgentimene en åpning opp 0.2 % i det amerikanske markedet i ettermiddag. Samtidig ligger avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner opp 1 basispunkt i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går og handles i øyeblikket på 3.37 %.
I Asia ser vi en blandet utvikling inn mot helgen og i Japan ser Nikkei ut til å avslutte uken med en oppgang på 0.8 %. I Kina reflekteres i tillegg at investorene ikke helt ser ut til å ha ristet av seg gårsdagens KPI- og PPI-tall, og de viktigste indeksene er i øyeblikket ned inntil 0.4 %. Både nyheter knyttet til nye samtaler mellom Kina og USA, og til mulig fremdrift i forhandlingene om det amerikanske gjeldstaket ser ut til å trekke futureskontraktene i positiv retning i morgentimene. Agendaen når det gjelder nøkkeltall er i dag begrenset, men en oppdatert måling av den amerikanske forbrukertilliten vil kunne påvirke retningen i de europeiske markedene inn mot stengetid i ettermiddag.
Stansen i eksporten både fra Canada og Irak, samt signaler knyttet til de amerikanske strategiske reservene ser i oljemarkedet for øyeblikket ikke ut til å være helt tilstrekkelig til å demme opp for globale vekst- og etterspørselsbekymringer og en vending opp i USD-kursen. Brent ligger før åpning i dag på USD 74.56 pr. fat, hvilket er ned USD 0.12 pr. fat i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går. WTI-prisen har gjennom det samme tidsrommet steget med USD 0.16 pr. fat til USD 70.55 pr. fat.
I likhet med de øvrige større aktørene innen sektoren offentliggjorde Grieg Seafood allerede i april enkelte av de viktigste nøkkeltallene for Q1. Hele rapporten presenteres imidlertid i dag. I denne forbindelse hadde vi estimert en operasjonell EBIT på NOK 362 mill. og lå med det noe over konsensus på NOK 337 mill. Fasiten i dag viser NOK 385 mill. Videre ventet vi at selskapet i denne omgang ville gjenta en guidet produksjon på 57k tonn fra de norske anleggene i 2023, men så en mulighet for at de ville justere tilsvarende guiding for virksomhetene i Canada ned fra 25k til 24k tonn. Selskapet tar guidet volum for 2023 ned med ytterligere 1k tonn til totalt 80k tonn. Kursen stengte i går på NOK 85.10 pr. aksje. Vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens gjennomgang en kjøpsanbefaling og et kursmål på NOK 90 pr. aksje.
I forbindelse med dagens Q1-gjennomgang fra Norwegian venter vi at ledelsen vil legge fram en omsetning for kvartalet på NOK 3.9 mrd. mot konsensus på NOK 3.7 mrd. Samtidig har vi estimert en justert EBITDA på NOK -474 mill. mot konsensus på NOK -375 mill. Våre estimater har altså tatt høyde for et noe høyere kostnadsbilde enn det konsensus i markedet ligger inne med. Ved fremleggelsen av trafikktallene for april forrige uke fikk aksjen et løft, ikke minst som følge av de positive kommentarene knyttet til utsiktene inn i høysesongen. Kursen har fortsatt opp i etterkant og den endte i går på NOK 11.08 pr. aksje. Før dagens oppdatering mener vi den bør ha mer å gå på og har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 16 pr. aksje.
AF Gruppen var også ute med en oppdatering forrige uke, men i dette tilfellet var det et resultatvarsel i negativ retning. Selskapet legger i dag fram kvartalsrapportene for Q1 og her er det dermed naturlig at det etter resultatvarslet vil være fokus på utsiktene for den svenske delen av virksomheten. I tillegg til annonserte nedskrivninger av prosjekter med NOK 230 mill. for Q1 er det også et spørsmål om marginutsiktene når det gjelder den resterende delen av spesielt den svenske ordrereserven. Vi tok estimatene for 2023–2025 ned etter resultatvarslet og reduserte samtidig kursmålet fra NOK 105 til NOK 100 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 151.20 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens rapport en salgsanbefaling.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.