DNB Markets morgenrapport 6. mars:

Finansdepartementets oppdaterte anslag for økonomien

Vekstanslaget er tatt ned til tross for at finansministeren sier at veksten har vært sterkere enn han ventet inn i dette året.

NORSK ØKONOMI: Vekstanslaget er tatt ned til tross for at finansministeren sier at veksten har vært sterkere enn han ventet inn i dette året. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 06. mar. 2023
Artikkelen er flere år gammel

Regjeringen møttes i går til sin årlige budsjettkonferanse om neste års budsjett. I den forbindelse har Finansdepartementet oppdatert sine anslag for den økonomiske utviklingen. Departementet anslår nå en vekst i fastlandsøkonomien på 0,9 prosent for inneværende år og 1,4 prosent for neste år. I nasjonalbudsjettet i fjor høst var anslagene henholdsvis 1,7 prosent og 2,0 prosent. Vekstanslaget er dermed tatt ned til tross for at finansministeren sier at veksten har vært sterkere enn han ventet inn i dette året. I desember i fjor anslo Norges Bank et fall i fastlands-BNP på 0,2 prosent i år og en oppgang på 0,2 prosent neste år. Finansdepartementet har dermed et klart mer positivt syn på den økonomiske utviklingen enn Norges Bank hadde i desember. Ikke minst gjelder det synet på utviklingen i arbeidsmarkedet, der Finansdepartementet venter at arbeidsledigheten holder seg svært lav både i år og neste år. Det som glimrer med sitt fravær i Finansdepartementets anslagstabell, er tall for pris- og lønnsvekst. Det er for så vidt ikke noe nytt i at Finansdepartementet ikke vil legge fram slike anslag rett før lønnsoppgjørene. I lys av at høy inflasjon trekkes fram allerede i starten av pressemeldingen, hadde det ikke vært unaturlig om Finansdepartementet ga til kjenne sine forventninger på nettopp dette området.

Etter en svak start på mars, løftet amerikanske S&P500 seg på fredag til sitt høyeste nivå på to uker. Av makrobegivenheter denne uken som kan påvirke markedene, er det særlig Powells halvårlige tale til Senatet på tirsdag, Beige Book på onsdag og sysselsettingsrapporten på fredag som stikker seg ut. Her hjemme er nok fredagens norske inflasjonstall viktigst. Det kan også være nyttig å følge med på rentemøtet i den japanske sentralbanken fredag morgen, der tiden begynner å bli moden for en omlegging av politikken.

På fredag denne uken kommer de norske inflasjonstallene for februar. Vi venter at kjerneinflasjonen vil avta fra 6,4 prosent i januar til 6,2 prosent i februar. I fjor steg kjerneprisene med 1,2 prosent fra januar til februar, som sammen med i 2019 er den største oppgangen som noen gang er registrert for februar måned. Oppgangen i fjor ble blant annet drevet av en rekordsterk vekst i prisene på mat- og drikkevarer.  Også i år har det vært mye ståhei rundt matprisene, særlig etter at leverandørene varslet en oppgang i prisene på rundt 10 prosent. 1. februar satte mange av kjedene opp matprisene markert, men etter at Kiwi annonserte uendrede priser ble mange av prisøkningene reversert. Vi venter at konsumprisindeksen vil vise en høyere prisvekst på mat- og drikkevarer enn normalt, men lavere enn i fjor. Vi anslår at strømprisindeksen i KPI vil gå litt ned, mens drivstoffprisene antas å ha vært om lag uendret. Dermed tror vi samlet vekst i konsumprisene vil avta fra 7,0 prosent å/å i januar til 6,7 prosent i februar. I sin rapport fra desember anslo Norges Bank at kjerneinflasjonen ville holde seg uendret fra januar til februar på 5,9 prosent. Så langt har prisveksten vært høyere enn Norges Bank anslo og var det trolig også i februar, noe som er et argument for Norges Bank til å løfte rentebanen på møtet i mars.

Da Statistisk sentralbyrå la fram nasjonalregnskapstallene for 2022, publiserte det også en analyse av hvordan energi- og importprisene bidro til fjorårets oppgang i kjerneprisene gjennom varekryssløpet. Ikke uventet viste beregningene at bidraget var betydelig, og flere har pekt på at renteøkninger har lite innvirkning på slike priser. Dette har igjen vært brukt som et argument for at Norges Bank ikke bør stramme så mye til i pengepolitikken. Nasjonalregnskapstallene avslørte imidlertid også at lønnsveksten på 4,4 prosent var den høyeste siden 2008 og 1,3 prosentpoeng høyere enn gjennomsnittet de siste 10 årene. Lønnskostnadene regnet per produsert enhet, som gir en pekepinn på lønnsvekstens bidrag til prisvekst, steg markert i fjor og var også klart høyere enn i det foregående tiåret. Dette tyder på at prisimpulsene er i ferd med å skifte fra energi- og importpriser til lønn. I år ligger det an til at lønnsveksten blir enda høyere. Dette, sammen med svekket krone, vedvarende høy prisvekst ute og økte inflasjonsforventninger tilsier at det vil bli krevende å bringe konsumprisveksten ned til 2 prosent de nærmeste årene.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Positivt mottatte selskapsoppdateringer og en delvis reversering av den foregående renteøkningen ga etter torsdagens løft ytterligere oppgang for det amerikanske aksjemarkedet før helgen. Dow fortsatte fredag videre opp med 1.2 %, mens S&P500 steg med 1.6 % og Nasdaq endte opp 2 %. VIX-indeksen var samtidig ned med 5.6 % til 18.5 punkter. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg på 92-94% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I rentemarkedet har avkastningskravet på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene i dag kommet videre ned med 6 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet på fredag og ligger i øyeblikket på 3.94 %. Futureskontrakten på S&P500 peker i morgentimene mot en åpning opp 0.1 % for det amerikanske markedet i ettermiddag.

Investorene i de asiatiske aksjemarkedene ser så langt i dag ut til være inspirert av utviklingen i USA før helgen. De oppdaterte signalene om vekstmål og -tiltak for kinesisk økonomi ser på den annen side imidlertid ikke ut til å ha imponert i noen særlig grad. Vi ser i tillegg at flere av råvareprisene også har svekket seg gjennom helgen. De viktigste kinesiske indeksene er i øyeblikket tilnærmet uendret, mens Nikkei-indeksen i Japan kort før stengetid ser ut til å innlede uken opp 1.2 %. Selv om det i utgangspunktet blir begrenset med nøkkeltall i dag som ser ut til å kunne bevege retningen i markedene vil vi i løpet av denne uken få flere oppdateringer som kan påvirke utsiktene og dermed verdsettelsene fremover. Oppmerksomheten vil de neste dagene blant annet være rettet mot strømmen av amerikanske arbeidsmarkedsdata som offentliggjøres onsdag, torsdag og fredag. Før vi kommer så langt vil vi imidlertid allerede i ettermiddag få tallene for ordreinngangen i USA gjennom januar og så før handelen åpner igjen i Europa i morgen tidlig de kinesiske handelsbalansetallene for februar. 

Mulighetene for et raknende OPEC-samarbeid kom overraskende på oljemarkedet før helgen og med en potensiell motivasjon tilsynelatende drevet av Emiratenes ønske om å øke eksporten sendte dette oljeprisene ned. Forsøkene på brannslukking i løpet av helgen, blant med saudiarabiske prisøkninger på leveranser for april, ser imidlertid sammen med USD-kursen ut til å ha snudd nedgangen. Brent-prisen er i morgentimene fortsatt opp med USD 1.11 pr. fat siden stengetid i det norske markedet på fredag og ligger i øyeblikket på USD 85.01 pr. fat. De nye kinesiske vekstmålene trekker imidlertid i negativ retning og har medført at prisene faller tilbake i morgentimene i dag.  WTI-prisen ligger i øyeblikket på USD 78.94 pr. fat og er med det opp USD 1.49 pr. fat i forhold til nivået fredag ettermiddag norsk tid, men samtidig ned igjen med USD 0.93 pr. fat i forhold til ved stengetid i USA før helgen.

Både tørrbulksektoren og Rana Gruber vil ved åpning av ukens handel kunne bli noe tynget av de nye signalene fra Kina. Fraværet av betydelige stimuleringstiltak og det markedet oppfatter som moderate oppdaterte vekstmål har medført at blant annet kobber- og jernmalmpriser er ned før åpning i dag. Vi har en kjøpsanbefaling på Golden Ocean med et kursmål på NOK 149 pr. aksje og en kjøpsanbefaling på Rana Gruber med et kursmål på NOK 70 pr. aksje. Golden Ocean stengte fredag på NOK 110 pr. aksje, mens Rana Gruber stengte på NOK 63.70 pr. aksje.

I forbindelse med dagens trafikktall fra Norwegian gjentar vi at vi i første omgang vil se etter en yield i februar på NOK 0.60 og en implisitt EBITDA for måneden på NOK -89 mill. Kursen stengte fredag på NOK 11.29 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens oppdatering en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 16 pr. aksje.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.