Dagens morgenrapport:

Fire rentemøter, ett kutt

Fed, Riksbanken og Norges Bank er ventet å holde sine signalrenter uendret, mens Bank of England vil levere sitt fjerde kutt.

KUTT: Bank of England vil levere sitt fjerde kutt siden i fjor høst. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 05. mai 2025
Artikkelen er flere år gammel

Fire rentemøter denne uken. Fed, Riksbanken og Norges Bank er alle ventet å holde sine signalrenter uendret, mens Bank of England vil levere sitt fjerde kutt siden i fjor høst. Fed har tid til å se an utviklingen, og har foreløpig ingen planer om å signalisere noen ny kurs for pengepolitikken. Riksbanken er ferdig med sine rentekutt, og vil nok også se an utviklingen en god stund før det eventuelt kan bli aktuelt med hevinger. Norges Bank har signalisert rentenedgang til høsten, og har tross for markedsuroen neppe justert sine planer. Les gjerne mer om rentemøtene i vår Week Ahead rapport. 

Norske og svenske inflasjonstall for april. De svenske slippes onsdag morgen, og vi venter uendret kjerneinflasjon utenom energi, på 3,0 prosent. De norske kommer fredag morgen. Vi anslår en nedgang i kjerneinflasjonen til 3,1 prosent.   

Aksjemarkedet har hentet igjen det tapte. S&P steg 1,5 prosent på fredag og dermed er nivået nå litt høyere enn det var 1. april. Europeiske Stoxx600 har også så å si hentet inn hele fallet etter «Liberation Day». Oppgangen i USA forrige uke var dels drevet av gode selskapsresultater i første kvartal, men også av nye forsikringer fra president Trump om at forhandlingene om handelsavtaler går bra. Han sier nå at en del avtaler kan komme på plass allerede denne uken. I tillegg har han gjentatt budskapet om at han ikke vil sparke sentralbanksjef Powell.   

Amerikansk arbeidsmarked holder stand. Mens konsensus for andre måned på rad hadde tatt høyde for klart lavere vekst i sysselsettingen (rundt 140 tusen), var vårt anslag på 177 tusen svært presist. Vi la vekt på at småbedriftenes planlagte oppgang i bemanningen ikke ville bli justert ned såpass raskt, men vi tror det kan komme en svakere periode senere. Ledighetsraten var uendret på 4,2 prosent og lønnsveksten uendret på 3,8 prosent. Foreløpig ser dette ut som et solid og stabilt arbeidsmarked.    

Markedsrentene steg etter sysselsettingstallene. Oppgangen var bredt basert og kan neppe forklares ved midlertidige «frontloading» effekter, kanskje med unntak for transportsektoren. Både 2-års og 10-års amerikansk statsrente steg klart etter publiseringen, og tiåringen ser nå ut til å være inne i en ny oppadgående trend. Markedet har dessuten nedjustert sannsynligheten for rentekutt i juni til rundt 35 prosent. 

OPEC+ enighet om økt oljeproduksjon fra juni. Organisasjonen er enig om å øke antall fat med 400 000 fra 1. juni. Saudi-Arabia signaliserte også at det kan komme flere økninger av samme størrelsesorden. Dermed har brent-prisen falt 3 dollar fatet fra fredag til i dag. Oljen handles nå i overkant av 59 dollar fatet.

Kjerneinflasjonen i eurosonen økte mer enn ventet i april. Det ble anslått en oppgang fra 2,4 til 2,5 prosent, mens inflasjonen endte på 2,7 prosent. Det var tjenesteinflasjonen som trakk opp denne gang, men det foreløpig er for tidlig å spore toll-effekter. Tross oppgangen er det flere grunner til å opprettholde troen på et nytt rentekutt fra ECB i juni. Lavere oljepris, en sterkere euro og økt usikkerhet tilsier at sentralbanken vil senke nok en gang i juni. Noe både vi og markedet venter. 

Norsk arbeidsledighet uendret på 2 prosent. Det var 60 600 personer registrert som helt ledige hos NAV ved utgangen av april. Dermed er det fortsatt ingen tegn til at den lave ledigheten her hjemme er i ferd med å endre seg.