Aksjer og marked:

Investerer ikke i aksjer med mye gjeld

FIRST-forvalter Thomas Nielsen er i «confession room», og forteller at bindingstiden har hjulpet ham flere ganger.

BETROR: - Jeg er i 'confession room', sier forvalter i FIRST Fondene, Thomas Nielsen. Foto: FIRST Fondene
Publisert 07. jan 2022
Artikkelen er flere år gammel

Utbytte-podkasten har en miniserie gående med rundt hvordan prominente gjester kom inn i aksjeverdenen. Hør forvalter i FIRST, Thomas Nielsen, investeringsdirektør i SKAGEN, Alexandra Morris, og fornybarekspert i DNB, Einar Kilde Evensen sine utvalgte erfaringer fra aksjemarkedet.

Thomas Nielsen er forvalter av fondene First Veritas og First Nordic Real Estate. Nielsen har tidligere vært aksjenanalytiker og har vært aksjeforvalter siden 2014.

- Nå er jeg i «confession room», starter Nielsen.

Nielsen forteller om sine egne erfaringer og starter historiefortellingen med en investering han gjorde privat i flyselskapet Norwegian.

- Jeg tenkte at flere skal fly mer og Norwegian har den mest effektive flåten av fly, jeg tror dette må ha vært i 2016, sier Nielsen.

Deretter forteller han at de dårlige nyhetene ramlet inn.

- Gjelden steg, det var dårlig vær, flyene ble stående på bakken, og finansdirektøren sluttet, sier Nielsen. 

Lærdommen: Vær forsiktig med gjeld 

Erfaringen med Norwegian satte sitt preg på Nielsens forhold til gjeld i selskapene framover.

- Jeg skal aldri kjøpe selskaper med mye gjeld. Jeg fikk ikke solgt med en gang på grunn av bindingstiden. Jeg hadde usannsynlig flaks og IAG kom på banen for å kjøpe opp selskapet akkurat da jeg fikk lov til å selge og jeg gikk omtrent i null, sier Nielsen.

Nielsen forteller også i sendingen at bindingstiden og strenge regler i finansbransjen har reddet ham flere ganger.

- Hvis en av mine aksjer har steget ti prosent på kort tid, så kan det være fristende å selge for å innkassere. Det viser seg at aksjene ofte fortsetter å gå, så ved å være underlagt bindingstid så har jeg unngått å selge for tidlig, sier Nielsen.

- Gjem kodebrikken, avslutter Nielsen.

Hør hele historien her. 

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.