Dagens morgenrapport:
USA og Kina har, ifølge amerikanske myndigheter, kommet til en foreløpig enighet om en handelsavtale etter to dager i Genève.
USA og Kina har, ifølge amerikanske myndigheter, kommet til en foreløpig enighet om en handelsavtale etter to dager med forhandlinger i Genève. USAs finansminister Scott Bessent og handelsrepresentant Jamieson Greer omtaler samtalene som «produktive og preget av betydelig fremgang». Detaljene i avtalen ventes offentliggjort i dag. Kinesiske myndigheter beskriver forhandlingene som «grundige og konstruktive», og at begge parter er blitt enige om å forhandle videre. En felles erklæring er ventet senere i dag.
Målet var å trappe ned de høye tollsatsene – 145 prosent på kinesiske varer og 125 prosent på amerikanske. Trump har antydet i en post på Truth Social på fredag at «80 prosent toll mot Kina virker riktig», men dette nivået innebærer også en grunnleggende endring i varestrømmen. Dersom «handelsavtalen» med Storbritannia er noen pekepinn, er det begrenset hvor konkret dagens kunngjøring blir.
Hva nå? Trumps signaler om vilje til å senke tollsatsene i forkant av forhandlingene, kombinert med sterke kinesiske eksporttall fredag, tilsier at Kina stilte til forhandling med selvtillit – og få innrømmelser. Samtidig må Trump kunne ramme det inn som en seier, der han har vært «tough on China». Det er mulig vi får se tollreduksjoner fra begge sider, mens forhandlingene fortsetter. Tilstedeværelsen av flere viseministre kan tyde på fremgang i spørsmålet om fentanyl. Kanskje får Trump på sikt innfridd valgløftet om å få inn flere kinesiske direkteinvesteringer i USA.
Markedene venter spent på tegn til fremgang mellom Kina og USA. Europeiske futures peker oppover, S&P 500-futures stiger 1,5 prosent, mens de asiatiske børsene stiger. Lange renter på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid steg 2 bp opp til 4,40 prosent. Oljeprisen (Brent M1) er opp til 64,3 dollar fatet. Kronen har styrket seg, og EURNOK er nede på 11,636. I tillegg fikk India og Pakistan på plass en våpenhvile før konflikten eskalerte. Ukrainas president Zelenskyj sier han er klar for direkte samtaler med Russlands president Putin i Istanbul torsdag.
Morgendagens amerikanske inflasjonstall blir muligens første lesning som fanger opp effekten av toll. Inflasjonen falt noe i mars, men vi venter oppgang fremover når nye tollsatser slår inn. Når de nye tollsatsene trer i kraft, venter både vi og markedet at inflasjonen vil øke. Et høyt inflasjonstall for april vil derfor kunne tolkes som det første tegn på at tollsatsene har begynt å påvirke prisnivået. Om tallene derimot er lave, vil markedet sannsynligvis anta at effekten ennå ikke har slått inn. Vi forventer, i tråd med konsensus, en prisvekst på 0,3 prosent fra mars til april for både samlet og underliggende inflasjon.
Denne uka får vi også BNP-tall fra både Storbritannia og Norge. I Storbritannia anslår vi at BNP økte med 0,6 prosent i 1. kvartal 2025, som vil være den sterkeste veksten siden andre kvartal i fjor. For Norge forventer vi vekst på 0,6 prosent i fastlands-BNP i 1. kvartal, etter en nedgang på 0,4 prosent i fjerde kvartal i fjor. Dette er i tråd med Norges Banks prognoser.
Samme dag som BNP-tallene, legges det reviderte nasjonalbudsjettet for 2025 fram. Vi forventer at den finanspolitiske indikatoren vil bli oppjustert med mellom 1 og 1,5 prosentpoeng, sammenlignet med 0,5 prosentpoeng i det opprinnelige budsjettet. Økningen inkluderer støtte til Ukraina på 50 milliarder kroner. Det reviderte budsjettet ventes ikke å utløse store markedsreaksjoner.