Dagens morgenrapport:
Men flere viktige detaljer som gjenstår.
Den første avtalen er i boks. Trump la i går fram avtalen med Storbritannia. Flere kommentatorer påpeker at hendelsen var oversolgt som en historisk og komplett handelsavtale, da det i virkeligheten viste seg å være et grunnleggende rammeverk med flere viktige detaljer som gjenstår. Uansett, Storbritannia beholder ti prosent toll på det meste, med noen unntak her og der. På forhånd var Storbritannia blant de store økonomiene som ble spekulert å ligge best an med tanke på utenrikshandel, valutakurs og tollsatser mot USA, så dette var sånn sett en lavt hengende frukt å plukke – forhandlingene som skal i gang med Kina i helgen er både viktigere og mer komplisert.
I morgentimene kom det tall for kinesisk eksport i april, som steg 8,1 prosent å/å. Konsensus ventet 2,0 prosent, etter at de steg hele 12,4 prosent i mars. Mest interessant var det å se at eksporten til USA falt 21 prosent, mens den steg både til Europa og Sørøst-Asia (hhv. 8 og 21 prosent). Asiatiske børser har åpnet opp så langt i dag, og japanske Topix er på vei til 11 strake dager med oppgang, den lengste siden 2017. I går steg også europeiske og amerikanske børser. Tiårs amerikansk statsrente er opp om lag ti basispunkter fra i går morges, og er i morgentimene på 4,36 prosent. Oljeprisen har steget et par dollar siste døgnet, mens EURNOK har svingt en del, men endt opp marginalt høyere enn i går morges. Den handler rett over 11,71 i morgentimene. EURUSD falt videre i går og er nå på 1,123 (ned fra 1,131 for et døgn siden).
Det ble ingen rentekutt fra verken Riksbanken eller Norges Bank i går. Det var heller ikke ventet at vi skulle få endringer i styringsrente eller noen nye signaler om veien videre. Riksbanken overrasket sånn sett mest, da de i pressemeldingen fremhevet at de nå mener inflasjonsrisikoen ligger mer på nedsiden enn motsatt, og at det kan tale i favør av noe videre lettelse i pengepolitikken fremover. Styringsrenten er allerede satt ned fra 3,75 prosent til 2,25 prosent, og med tendenser til stigende prisvekst i starten av året, tilsa Riksbankens rentebane fra mars at renten ville bli liggende på dette nivået videre. Etter gårsdagens møte fremstår enda et kutt langt mer sannsynlig enn tidligere. Les mer her.
Norges Bank holdt seg til manus og kom ikke med noen overraskelser. Sammenlignet med møtet i mars, bar de pengepolitiske vurderingene naturlig nok mindre preg av at man nettopp hadde fått overraskende høye tall for inflasjon og lønn. Utviklingen siden mars har stort sett vært som forventet. Det ble viet litt fokus til at tollsatsene foreløpig er høyere enn lagt til grunn. Krona har svekket seg en del siden mars, og kombinerer man det med økte toller, er usikkerheten rundt inflasjonen fremover åpenbart mer usikker. På den annen side er utsiktene for vekst (og renter) internasjonalt noe svakere enn sist, noe som på sikt også kan bidra til svakere vekst her hjemme. Det virker derfor rimelig å holde på planen om å gradvis ta foten av bremsepedalen og sikte seg inn mot et litt lavere rentenivå. Full kommentar her.
Bank of England kuttet renten. Det var en veldig delt komité, som ønsket alt fra å holde uendret til å kutte to ganger. Flere kutt er trolig i vente, vi har en prognose om et kutt til i august. Se Knuts kommentar her.
Snart får vi norske inflasjonstall for april. Vi tror kjerneinflasjonen vil komme litt ned, fra 3,4 til 3,1 prosent. Fallet skyldes i hovedsak at matprisene steg mye i april i fjor og trolig har falt noe i april i år. Full forhåndsomtale her.