Dagens morgenrapport:

Forsvarsplan ga renteløft 

Det var store bevegelser i statsrentene i mange land i går.

RUSTER OPP: En Leopard 2-stridsvogn på en produksjonslinje i Unterlüß, Tyskland. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 06. mar 2025
Artikkelen er flere år gammel

Det var store bevegelser i statsrentene i mange land i går. Tyske tiårs statsrenter steg med 29 basispunkter, mens tilsvarende amerikanske renter var opp med 8 basispunkter. Franske, italienske og spanske tiårs statsrenter steg med 26–28 basispunkter. Den sterke oppgangen for europeiske renter knyttes av mange til enigheten i Tyskland om en kraftig opprustning av forsvaret og infrastruktur blant annet gjennom låneopptak. 

I valutamarkedene har dollaren svekket seg videre mot både euro og kroner. EURUSD er opp med 1,7 prosent siden i går morges, mens USDNOK er ned med 1,9 prosent. Kronen har dermed styrket seg litt mot euro det siste døgnet. 

Både amerikanske og europeiske aksjeindekser steg i går. S&P 500 endte dagen opp med 1,1 prosent. Noe av oppgangen kan henge sammen med samtalene mellom Trump og Trudeau og at USA ga en måneds unntak for toll på en del varer, særlig knyttet til bilindustrien. Det understøtter synet om at Trump lytter til næringslivet og er var for reaksjonene i aksjemarkedene. Samtidig bidrar de mange uttalelsene om endringer i tollsatser til mer usikkerhet for næringslivet.

Økt usikkerhet kom også til uttrykk i Feds Beige Book som ble lagt fram i går. Her ble det trukket fram at noen kontakter var nervøse for virkninger av økte tollsatser. Rapporten viste at aktiviteten i USA hadde økt videre så langt i år, om enn i et mer forsiktig tempo. Forventninger om videre bedring i aktiviteten ble opprettholdt. Det ble trukket fram at uvanlige værforhold hadde bidratt til å dempe aktiviteten noen steder. Kontaktene rapporterte om moderat prisvekst. I noen distrikter hadde oppgangen tiltatt. I flere distrikter rapporterte kontaktene om problemer med å velte økte kostnader over i prisene. Samtidig ventet de at økte tollsatser ville føre til prisoppgang, og noen steder var prisene allerede økt for å komme tolløkningene i forkjøpet. Flere av kontaktene rapporterte også om usikkerhet rundt immigrasjonspolitikken og tilgang på arbeidskraft. 

Vi venter at ECB vil senke renten med 25 basispunkter til 2,50 prosent på dagens rentemøte. Det er godt i tråd med konsensusforventningene. I så fall vil ECB ha senket renten med 150 basispunkter siden den startet med kutt i juni i fjor. Vi tror ECB fortsatt vil signalisere at politikken fremover blir avgjort møte for møte fremfor å signalisere en retning. Det virker også rimelig at ECB ikke lenger vil omtale rentenivået som stramt. I et notat fra ECB-medarbeidere som nylig ble publisert, ble den nøytrale renten anslått til å ligge mellom 1¾ prosent og 2¼ prosent. Med et kutt i dag vil styringsrenten ligge nær det intervallet. 

Rentekuttet kommer i en situasjon med trusler om økte tollsatser og turbulens rundt sikkerhetspolitikken. Svekket handel som følge av økt toll på eksport til USA kan svekke veksten ytterligere, men økte forsvarsinvesteringer kan trekke i motsatt retning. Med en litt svakere vekst i fjerde kvartal enn ECB hadde lagt til grunn tidligere, er det rimelig å vente noe nedjustert BNP-vekst i år. Også anslagene for lønnsvekst og prisvekst kan bli marginalt nedjustert sammenlignet med anslagene gitt i desember.

Inflasjonen i Sverige tok seg overraskende tydelig opp i januar, men fra et moderat nivå i desember. Med 2,7 prosent for kjernekomponenten (KPIF-EX) falt svensk inflasjon inn i folden med andre land. I februar i fjor steg prisene litt mindre fra januar enn normalt og vi tror på en mer normal vekst i år. Dermed kan kjerneinflasjonen stige til 2,8 prosent i februar. Konsensusanslaget er 2,7 prosent.