DNB Markets morgenrapport 12. januar:

Gasspris ned, euro opp

Gassprisen falt videre og det kan tenkes at noe mindre energikrisestemning bidro til et positivt syn på utsiktene for eurosonen.

EUROPA: Gassprisen falt videre og det kan tenkes at noe mindre energikrisestemning bidro til et positivt syn på utsiktene for eurosonen Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 12. jan 2023
Artikkelen er flere år gammel

Europeiske børser beveget seg opp i går, med de fleste indekser i grønt. Stoxx 600 avsluttet dagen opp 0,4 prosent. Gassprisen falt videre og det kan tenkes at noe mindre energikrisestemning bidro til et positivt syn på utsiktene for eurosonen. Spor av dette så vi også i euroen, som styrket seg på bred basis. Vi så blant annet at euro nådde paritet mot sveitsiske franc for første gang siden juli 2021. I tillegg til gassprisfall bidro haukaktige uttalelser fra ECB-medlemmer trolig også i retning av sterkere euro.

Lenge så EURNOK overraskende uberørt ut. Stigende oljepris og positiv utvikling på europeiske børser kan trolig være forklaringsfaktorer for at krona ikke svekket seg mot euro på samme måte som andre valutaer. Oljeprisen steg over 2 dollar fatet og er i skrivende stund oppe i 82,8 dollar fatet. Senere på dag beveget dessuten også EURNOK oppover og handler i morgentimene på 10,75. EURUSD svingte en god del, men den overordnede trenden har vært opp, og EURUSD handler på 1,077 i morgentimene.

I USA var også utviklingen positiv på børsene. Nasdaq endte dagen opp 1,8 prosent, S&P500 1,3 prosent. Tilsynelatende ingen spesielle drivere for oppgangen, men det ligger nok en forventning om at inflasjonstallene som kommer senere i dag skal vise en videre nedgang og bane vei for et narrativ om lavere renter. Muligens har posisjonering i forkant av lesingen allerede gitt et slikt narrativ noe gjennomslag. Tiårsrenten har falt 10 basispunkter fra i går, toåringen er ned om lag fem basispunkter fra i går.

Klokken 14:30 publiseres amerikanske inflasjonstall for desember. I november kom inflasjonen inn på 7,1 prosent. Dermed har den falt om lag to prosentpoeng fra toppen på 9,1 prosent i juni. Vi tror den fallende trenden vil fortsette med et fall til 6,6 prosent desember, konsensus ligger på 6,5 prosent. Vi forventer at kjerneinflasjonen kommer inn på 5,5 prosent, mens konsensus ligger på 5,7 prosent. Uansett hvor tallene havner i morgen, er det grunn til å tro at det vil bli merkbare markedsreaksjoner i etterkant.

Etter forrige publisering, med en overraskelse på nedsiden, steg børsene kraftig. I etterkant har Fed vært ute og advart mot at lavere enn ventet inflasjon på ingen måte betyr at renteoppgangen er over. Det kan bety at markedene er mer sensitive for en overraskelse på oppsiden, med økning i rentene og potensielt fall i aksjemarkedene som følge. Dette synet er forsterket av den sterke troen konsensus og markedet har på at inflasjonen faktisk vil fortsette å avta: Blant de 45 estimatene som danner konsensus er det høyeste anslaget at kjerneinflasjonen vil holde seg uendret på 6,0 prosent.  

Klokken 08:00 publiserer SSB fastlands-BNP for november. I oktober var veksten flat, trukket ned av fiske, en faktor som svinger en del fra måned til måned. Sett bort fra denne uregelmessigheten var vekstbildet ganske godt, med en vekst på 0,2 fra måneden før. Blant annet var forbruket ganske sterkt. Vi forventer en vekst i november på 0,2 prosent fra måneden før. Varekonsumet steg friskt i november. Mye av dette knytter seg nok til at bilkjøpene økte i forkant av avgiftsøkningen over nyttår. Bilkjøp har høy importandel og den friske veksten vil trolig ikke påvirke fastlands-BNP i stor grad.

Norges Bank forventer et fall på 0,2 prosent i november. Om fastlands-BNP i stedet skulle vokse, slik vi forventer, vil ikke det nødvendigvis bety at sannsynligheten for heving neste uke øker betraktelig. Sterkere vekst i bakspeilet trenger ikke ha sterke implikasjoner for inflasjonsutsiktene på kort sikt. Sterkere vekst kan imidlertid redusere den opplevde risikoen for at norsk økonomi skal få et kraftig tilbakeslag som følge av innstrammingene, med betydelige konsekvenser for sysselsetting og produksjon. Om dette ikke ser ut til å bli tilfellet, kan det føre til at Norges Banks prioriteringer i avveiningen mellom inflasjon og sysselsetting vil dreies mot det første.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Med fortsatt lave renter, støtte i oljeprisen og investorer som ønsker å eksponere seg både for dagens KPI-tall og innledningen av rapporteringssesongen på fredag ble det amerikanske aksjemarkedet trukket videre opp i går. Dow var ved stengetid opp 0.8 %, S&P500 endte opp 1.3 % og Nasdaq sluttet opp 1.8 %. VIX-indeks var imidlertid samtidig opp med 2.5 % til 21.1 punkter. Aktivitetsnivået målt i volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene steg moderat til 89-102% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Tiåringen ligger før åpning i dag på 3.53 %, ned 4 basispunkter i forhold til ved stengetid i det norske markedet i går, mens futureskontraktene på de amerikanske indeksene i øyeblikket indikerer en åpning opp 0.1 % senere i ettermiddag.

Allerede ved inngangen av uken var det klart at dagens amerikanske KPI-tall for desember sammen med nyhetsstrømmen knyttet til en gjenåpning av Kina ville kunne bli viktige drivere for aksjemarkedene denne uken. Vi ser likevel en litt blandet utvikling i Asia så langt i dag. Mens Nikkei-indeksen i morgentimene stiger med 0.1 % så viser de viktigste kinesiske indeksene en tilnærmet flat utvikling etter oppdateringen av KPI- og PPI-tallene for desember. Den globale oppgangen vi samlet sett har hatt de siste dagene innebærer at risikoen har steget og at eventuelle negative reaksjoner ved en amerikansk KPI-vekst over forventningene vil kunne bli større. Tallene legges fram kl. 14.30 norsk tid, før det amerikanske markedet åpner, og de er ventet å vise en samlet prisvekst på 6.5 %. Prisveksten ekskludert mat og energi er ventet å ligge på 5.7 %. Parallelt med KPI-oppdateringen sender amerikanske myndigheter også ut tallene for utviklingen i reallønnen gjennom desember og den ukentlige statistikken for utviklingen i antall førstegangssøkende på ledighetstrygd og registrerte ledige. I løpet av natten har Logitech sendt ut en foreløpig oppdatering som i realiteten både er et resultatvarsel for det tilbakelagte Q3-kvartalet og en nedjustering av guidingen for regnskapsåret 2023. Oppdateringen vil kunne påvirke teknologisektoren i dag.

De amerikanske oljelagertallene lagt fram i går ettermiddag bekreftet en betydelig større øking i råoljebeholdningene enn markedsaktørene opprinnelig hadde forventet, og dette selv om allerede tirsdagens foreløpige oppdatering kunne gi et signal om i hvilken retning det bar. I første rekke positive forventninger til den kinesiske gjenåpningen og etterspørselsutviklingen løftet likevel WTI-prisen i USA i går med USD 2.36 pr. fat til USD 77.55 pr. fat. Prisen holder seg morgentimene på USD 77.52 pr. fat, mens Brent samtidig har kommet opp på USD 82.80 pr. fat. Brent-prisen er dermed opp USD 1.54 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.

Innenfor LNG-shipping dekker DNB Markets to aktører notert på Oslo Børs; Cool Company og Flex LNG. Selskapene opererer i samme marked, men aksjene har etter vårt syn en litt forskjellig risikoprofil. Sistnevnte har flåten i all hovedsak bundet opp på kontrakter ut 2024 og kundene sitter i tillegg med opsjoner for ytterligere forlengelser. Dette gjør at visibiliteten når det gjelder utbyttenivået etter vårt syn bør være god og at kursutviklingen de neste årene i større grad vil kunne drives av kravet til direkteavkastning enn av svingningene i de kortsiktige ratene. Vi har en holdanbefaling på Flex LNG med et kursmål på NOK 346 pr. aksje. Med et forventet årlig utbytte på USD 3 pr. aksje og dagens USD-kurs impliserer en verdsettelse på kursmålet en direkteavkastning på like under 9 %. Når det gjelder Cool Company er situasjonen imidlertid noe annerledes. Selskapet sluttet to fartøy på 3-års kontrakter i Q4 2022 og får i et attraktivt langsiktig fraktmarked ytterligere to, av totalt tolv egeneide fartøy, ledige i løpet av henholdsvis Q2 og Q3 i år. Selv om kursen siden november har vært under press av det vi mener er en sesongmessig reduksjon i ratene venter vi at disse skipene i tiden fremover vil kunne sluttes på langsiktig goder nivåer. Cool Company stengte i går på NOK 107.78 pr. aksje og vi har her en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 180 pr. aksje.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.