DNB Markets morgenrapport 28. februar:
Europeiske aksjemarkeder trakk markert opp mandag – og fikk trolig hjelp at et nytt fall i gassprisene.
Europeiske aksjemarkeder trakk markert opp i går. Hovedindeksen Stoxx600 og den tyske DAX-indeksen steg begge med 1,1 prosent. Markedene ristet med andre ord raskt av seg de høye amerikanske inflasjonstallene som kom fredag. Og, antakelig med rette. Høyere renter i USA har ikke åpenbart en negativ effekt for europeiske selskaper. Børsoppgangen tydeliggjør dessuten at de europeiske markedene har utviklet seg mye sterkere enn de amerikanske så langt i år. Markedet fikk trolig hjelp at et nytt fall i gassprisene i går ettermiddag. Prisen (for levering om 1 md.) falt fra rundt 50 til 47 euro per MWh. Så lav har ikke gassprisen vært siden august 2021. Lavere gasspriser er gode nyheter for de europeiske økonomiene.
Børsoppgangen i Europa ble neppe drevet av makrotallene. De viste seg nemlig å være svakere enn ventet på forhånd. Stemningsindikatorer (ESI) både for industri og tjenesteyting avtok dessuten fra januar til februar. Disse indikatorene har heller ikke den samme påvirkningen på markedene som PMI-ene som kom forrige uke.
I går kom nyheten om at EU og Storbritannia er enige om at en ny handelsavtale. Den skal gjøre det lettere å frakte varer mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia. Friksjon i denne handelen har vært en utfordring siden britene gikk ut av EU. Den nye avtalen innebærer blant annet at varer som sendes fra Storbritannia til Nord-Irland krever mindre omfattende kontroll enn de som sendes til EU.
Også i USA ble det børsoppgang i går. Den var imidlertid mye mer puslete enn i Europa. S&P500 endte dagen med en oppgang på 0,3 prosent, mens teknologitunge Nasdaq steg 0,6 prosent. Den amerikanske tiåringen falt litt, og ligger på 3,93 prosent. Etter fredagens inflasjonskalddusj ser rentemarkedene fortsatt ut til å tro mest på at Fed vil levere tre rentehevinger à 25bp på de tre kommende rentemøtene.
EURUSD har tendert nedover (sterkere dollar) gjennom februar. I går kom det imidlertid en litt mer markert bevegelse oppover. Kursen steg fra rundt 1,0530 til rundt 1,0620 på det høyeste. I natt har EURUSD falt noe tilbake og kursen handler nå rundt 1,0580. På sikt venter vi at euroen skal fortsette å styrke seg mot dollar og vi har en prognose på 1,10 om tre måneder.
De amerikanske ordretallene for januar som kom i går var sterke. Det var likevel ikke så uventet siden etterspørselen etter varige goder tok seg markert opp denne måneden. Ordre utenom transport steg med 0,7 prosent fra desember, etter en nedgang på 0,4 prosent måneden før. Leveranser utenom transport og forsvar økte med 1,1 prosent, etter å ha falt med 0,4 prosent i desember.
Norsk detaljomsetning overrasket positivt i januar. Omsetningen steg med 1,3 prosent, mens det var ventet en mye mer beskjeden oppgang på 0,5 prosent. Nedgangen i desember ble imidlertid justert fra -3,6 til -4,2 prosent. Oppgangen i januar muligens ha sammenheng med at kjøp av matvarer økte mot slutten av måneden som følge av at prisene var ventet å øke kraftig fra månedsskiftet. Det er uansett vanskelig å vurdere forbruket rundt årsskiftet, både pga. ustabilitet i sesongmønsteret, og fordi bilsalget var ekstremt høyt i desember og ditto lavt i januar.
I dag kommer Norges Bank annonsering av valutakjøp (kronesalg) for mars. Vi venter at sentralbanken denne måneden holder volumet uendret, etter betydelige justeringer den siste tiden. I så fall videreføres et salg av NOK tilsvarende 1900 millioner per dag i mars.
Svensk detaljomsetning holdt seg omtrent uendret i januar. Nedgangen i desember ble revidert fra -1,8 til -1,0 prosent. Fall i bilsalget trakk dessuten omsetningen ned i januar. Holdes bilene utenom var det en oppgang i detaljomsetningen på 1,3 prosent. Som i Norge er tallene volatile, og dekker kun en begrenset del av det samlet private forbruket.
I dag kommer svensk BNP for fjerde kvartal. Det er ventet et fall på 0,6 prosent fra tredje kvartal, etter en like stor oppgang kvartalet før. Om dette slår til, vil BNP være omtrent uendret fra fjerde kvartal 2021.
Etter fredag å ha rekalibrert renteforventningene til et høyere nivå skiftet i første omgang oppmerksomheten i det amerikanske aksjemarkedet i går tilbake på vekstutsikter drevet av utviklingen i boligmarkedet, noe støtte i ordreinngangen og en foreløpig stabilisering av tiåringen under 4 %. Tiårige amerikanske statsobligasjoner holder seg imidlertid i morgentimene i dag på 3.93 %, og er med det 2 basispunkter høyere enn ved stengetid i det norske markedet i går ettermiddag. I USA i går snudde S&P500 opp med 0.3 %, mens Dow steg med 0.2 % og Nasdaq løftet seg med 0.6 %. VIX-indeksen var samtidig ned med 3.3 % til 21 punkter og volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på moderate 76-86% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Futureskontraktene på de amerikanske hovedindeksene peker i morgentimene i dag mot en marginal oppgang ved åpning senere i ettermiddag.
I Asia ser det så langt denne uken ikke ut til den forventede annonseringen av nye kinesiske stimuleringstiltak er innfridd, men i påvente av hva som kan komme ligger de viktigste kinesiske indeksene i morgentimene likevel i området +/- 0.1 %. I Japan bidrar nivået på USD-kursen til at gårsdagens lunkne start på uken for Nikkei-indeksen i dag er avløst av en oppgang på 0.1 %. Avslutningen av februar betyr at vi i dag får et omfattende oppsamlingsheat av Q4-rapporter ut i de nordiske markedene. Totalt sender rundt 150 nordiske selskap i morgentimene ut sine siste kvartalsrapporter for 2022, hvorav rundt 40 notert i det norske markedet. Fra makrosiden i Europa får vi i tillegg oppdaterte tall for BNP-veksten i Finland, Danmark og Sverige gjennom Q4, samt første runde med tall for fransk og spansk KPI-vekst i februar. I USA vil det bli fokus på boligprisutviklingen for desember og forbrukertillitsmålingen for februar.
Brent-prisen har siden stengetid i det norske markedet i går kommet ned med USD 0.47 pr. fat og ligger i øyeblikket på USD 82.09 pr. fat. I samme tidsrom har WTI-prisen falt tilbake med USD 0.15 pr. fat og ligger i øyeblikket på USD 75.78 pr. fat.
I forbindelse med dagens Q4-rapport fra MPC Container Ships venter vi en omsetning på USD 154 mill. mot konsensus på USD 153 mill. Videre har vi en estimert EBITDA på USD 122 mill. mot konsensus på USD 116 mill. Med tall på linje med forventningene venter vi at foreslått utbytte vil være noe som kan gi en umiddelbar reaksjon i kursen ved åpning. Vi har på forhånd et ventet utbytte på USD 0.24 pr. aksje mot konsensus på USD 0.18 pr. aksje. Vårt utbytteestimat inkluderer da det tidligere annonserte hendelsesdrevne (salg av fartøy) utbyttet på USD 0.07 pr. aksje. Eks. dato for disse USD 0.07 pr. aksje var allerede 20. februar. Flåteveksten innen flere av shippingsegmentene ser ut til å bli begrenset i årene fremover og bidrar dermed til at vi ser positivt på kurspotensialet for aksjene innen flere av disse sektorene fremover. En grunn til utsiktene for begrenset flåtevekst er imidlertid nettopp at konteineraktørene har fylt opp store deler av den tilgjengelige verftskapasiteten. Ordreboken hos verftene utgjør rundt 30 % av dagens samlede globale konteinerflåte og selv om denne kapasiteten ikke umiddelbart kommer ut i markedet venter vi at den vil bringe kapasitetsutnyttelsen innen sektoren ned fra rundt 88 % i 2021 til en bunn på rundt 73 % i 2024. Slik vi ser det vil dette kunne legge et press på ratene etter hvert som kontraktene skal fornyes. Kursen på MPC Container Ships stengte i går på NOK 18.32 pr. aksje og med utgangspunkt i det vi mener er en solid balanse og attraktivt utbyttenivå har vi før eventuelle justeringer som følge av dagens rapport en holdanbefaling med et kursmål på NOK 18.40 pr. aksje.
Når det gjelder dagens oppdatering fra Cool Company venter vi at markedets interesse vil være rettet mot kontraktsutsiktene for de to LNG-fartøyene som er ledige i løpet av Q2 og Q3, samt mot signalene om utbyttenivået fremover, allokeringen av USD 94 mill. frigjort etter salg av fartøy tidligere denne måneden og ytterligere bekreftet tidsplan for notering av aksjen i New York fra midten av mars. Cool Company stengte i går på NOK 131.48 pr. aksje og vi har før eventuelle endringer på grunnlag av dagens oppdatering en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 180 pr. aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.