DNB Markets morgenrapport 10. august:

Gassprisen i Europa hoppet 40 prosent i går

Grunnen skal være at tre store produksjonsfasiliteter i Australia er truet av streik.

GASSPRISENE I EUROPA: Grunnen skal være at tre store produksjonsfasiliteter i Australia er truet av streik. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 10. aug 2023
Artikkelen er flere år gammel

De tre store produksjonsfasiliteter i Australia står for om lag ti prosent av det globale eksportvolumet. Nå er det ikke tilfellet at Europa er primære mottakere av gass fra Australia, og enkelte analytikere mener prishoppet i Europa viser at markedet fremdeles er svært sensitivt for endringer i gasstilbudet, samtidig som den globale konkurransen er tøffere. Det foregår forhandlinger og signalene som er kommet tyder på at man vil unngå en langvarig streik. I fjor varte imidlertid en lignende streik ved Shell Plcs produksjonsfasiliteter i to måneder.

Senere i dag kommer tall for amerikansk inflasjon i juli. Vi venter en månedsvekst i kjerneinflasjonen på 0,3 prosent, konsensus ligger på 0,2 prosent. Vår prognose vil innebære at årsveksten holder seg uendret på 4,8 prosent, mens konsensus venter en tidel nedgang i denne, til 4,7 prosent.

Dersom konsensus får rett, begynner argumentene å bli ganske sterke for at Fed har nådd rentetoppen. Vi forventer at Fed holder renten uendret på møtet i september, noe som vil virke enda mer sikkert om inflasjonstallene kommer inn på 0,2 prosent m/m i dag. Arbeidsmarkedstallene som kom forrige uke var riktig nok noe tvetydige, i og med at sysselsettingsveksten var svakere, men ledigheten falt og lønnsveksten holdt seg høy.

Fed-sjef Powell har vært tydelig på at beslutningen i september vil være svært avhengig av dataene som kommer inn, og markedene var litt i vente-modus i går. Børsene i Europa steg moderat. I USA endte handledagen ned for de store indeksene.

Om ikke lenge publiseres norsk KPI for juli. Vi venter en årsvekst i KPI-JAE på 6,4 prosent, det samme gjør konsensus. Norges Bank venter en årsvekst på 6,3 prosent for juli, noe som vil innebære en ganske stor nedgang i årsvekstraten på 7,0 prosent i juni.  

Ved første øyekast, kan det se ut som det er lang vei ned til Norges Banks prognose på 6,3 prosent. Vi mener likevel at det skal ganske mye til for at dagens KPI-tall blir en solid overraskelse på oppsiden for Norges Bank. Basert på årsvekstprognosen deres, er månedsprognosen nemlig at prisene skal vokse hele 1,2 prosent fra juni til juli. Dette er av de høyere anslagene for juli måned, kun 3-tideler unna fjorårets kraftige oppgang på 1,5 prosent m/m. Til sammenligning har vi et anslag på 0,9 prosent m/m, snittet siste ti år er 0,6 prosent m/m. Innbakt i vårt anslag er det en forventning om at matprisene ikke gjør det samme ekstreme hoppet som de gjorde i juli i fjor, selv om vi mener de fortsatt steg langt mer enn normalt, med 3,6 prosent. Norges Bank ser på sin side ut til å ha tatt høyde for at prisene vil stige enda mer.

De siste ukene har markedet priset inn en god sjanse for at Norges Bank skulle komme ut med 50 basispunkter heving i august. Etter at juni-inflasjonen overrasket på oppsiden, kan det tenkes at mange synes Norges Banks-prognose for årlig inflasjon, som innebar et fall fra 7,0 prosent til 6,3 prosent for KPI-JAE for juli, så vel optimistisk ut, og at det dermed var en god sjanse for at de måtte skynde seg i august. Lav likviditet, ferieavvikling og lite annet nytt kan ha bidratt til at de korte rentene har ligget litt høyt. Ferien er nå over og det ser ut til at flere har kommet tilbake til skrivepulten for å se nærmere på detaljene. Gjennom de siste dagene har den korte enden av den norske rentekurven kommet ganske mye ned, noe som kan være en refleksjon av at flere og flere har kikket på detaljene rundt inflasjonstallene og kommet fram til samme konklusjon som over, nemlig at det skal mye til for at dagens tall blir sterke nok til å provosere fram 50 basispunkter i august. Markedet priser nå inn om lag 30 prosent sjanse for dette. Et inflasjonstall i tråd med vår forventning vil trolig føre til videre nedgang for korte renter.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Den videre renteutviklingen kom tilbake i fokus i det amerikanske aksjemarkedet i går og i påvente av hvilken retning dagens KPI oppdatering vil signalisere foretrakk investorene inn mot stengetid å trekke over på sidelinjen. S&P500 stengte ned 0.7 %, Dow sluttet ned 0.5 % og Nasdaq endte ned 1.2 %. VIX-indeksen var tilnærmet uendret på 16 punkter og volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på 82-100% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene på 4.02 %, hvilket er 2 basispunkter høyere enn ved stengetid i det norske markedet i går. I Japan indikerer futureskontrakten på S&P500 i øyeblikket en åpning opp 0.4 % for indeksen ved åpning av handelen i USA i ettermiddag.

I kjølvannet av to dager med skuffende nøkkeltall vedrørende veksttakten i Kina har oppmerksomheten i det kinesiske markedet delvis flyttet seg videre til implikasjonene av forventede amerikanske handelsrestriksjoner. Samtidig glimrer så langt også indikasjoner på at kinesiske myndighetene i løpet av kort tid vil lansere ytterligere impulser for å få fart på økonomien med sitt fravær. De viktigste lokale indeksene faller dermed med inntil 1 %. I et japansk marked som avslutter ukens handel i dag ligger samtidig Nikkei-indeksen kort før stengetid opp med 0.7 %. Fokus når det gjelder det globale makrobildet og renteutsiktene kommer i dag altså i første rekke til å være rettet mot de amerikanske KPI-tallene for juli. Disse offentliggjøres samtidig med de ukentlige arbeidsmarkedstallene kl. 14.30 norsk tid. Før vi kommer så langt får vi allerede før åpning i Europa i dag tilsvarende KPI-tall for Norge og Danmark. Norsk KPI er i forkant av neste ukes rentemøte i Norges Bank ventet å komme inn på 5.9 % for juli. I løpet av formiddagen vil også ESB komme med sin periodiske oppdatering av status og utsikter for økonomien i eurosonen.       

OPEC legger i dag fram sin månedlige oljemarkedsrapport, inkludert eventuelle justerte forventninger til tilbuds- og etterspørselsbalansen for det neste året. De første overskriftene fra rapporten blir normalt kjent rundt kl. 13–14 i ettermiddag norsk tid. I mellomtiden ser vi at Brent-prisen tross gårsdagens bekreftelse av en økning i de amerikanske lagerbeholdning, og før åpning i dag, har kommet opp på USD 87.45 pr. fat. Usikkerheten knyttet til den russiske eksportevnen fortsetter å gi støtte til prisene. WTI-prisen handles samtidig på USD 84.33 pr. fat. Prisene har dermed steget med rundt USD 0.30-0.40 pr. fat siden stengetid i det norske markedet i går.         

Før vi i dag går løs på en lang rekke Q2-rapporter fra sparebanksektoren ser vi at Sparebanken Vest i går kunne legge fram en solid egenkapitalavkastning for kvartalet på 15.1 %. Med en god buffer i forhold til kapitaldekningskravene annonserte ledelsen også at de vil kunne vurdere et ekstraordinært utbytte i løpet av andre halvår. Vi har på grunnlag av rapporten oppjustert estimert EPS for 2024–2025 med rundt 2 %. Kursen stengte i går på NOK 106.80 pr. egenkapitalbevis, hvilket på våre estimater for 2024 gir det vi mener er en attraktiv P/E på 8.9x. Vi opprettholder en kjøpsanbefaling etter rapporten og har løftet kursmålet fra NOK 115 til NOK 119 pr. egenkapitalbevis.

I sjømatsektoren venter vi fortsatt lav tilbudsvekst og gode priser for perioden 2023–2025. Når det gjelder estimatene innenfor sektoren har vi imidlertid justert forventede produksjonskostnader opp med NOK 3 pr. kg og samtidig gjort noen mindre endringer i forventede salgspriser for 2024 og 2025. EPS-estimater og kursmål kommer ned, men ikke tilstrekkelig til å kunne forklare det kursfallet vi har sett i sektoren den siste tiden. Vi venter at en sesongmessig bunn i lakseprisene ligger 2–3 måneder fram, men mener fortsatt det vil være fornuftig å være eksponert i forkant av denne bunnen. Våre foretrukne aksjer innenfor sektoren er Mowi, Lerøy Seafood og Austevoll Seafood.  Vi har kjøpsanbefalinger på alle tre med et kursmål på NOK 215 pr. aksje i Mowi, NOK 60 pr. aksje i Lerøy og NOK 106 pr. aksje for Austevoll.

Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.