DNB Markets morgenrapport 14. januar:
I fravær av store nyheter så gårsdagen lenge ut til å bli en begivenhetsløs dag i markedene. På ettermiddagen skjedde det noe …
Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av rente- og valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde:
I fravær av store nyheter så gårsdagen lenge ut til å bli en begivenhetsløs dag i markedene, med små bevegelser på børsene i Europa, som stort sett endte dagen i rødt.
På ettermiddagen amerikansk tid kom imidlertid nyheten om at USA skal slutte å omtale Kina som valutamanipulator, og det bidro til å løfte stemningen i markedene. Hvorvidt USA omtaler Kina som en valutamanipulator eller ikke gir ikke så store konsekvenser i praksis, men når merkelappen ble innført i sommer ble det sett på som et ledd i handelskrigen, og noe som ble gjort for å straffe Beijing.
At USA nå tar bort merkelappen blir dermed sett på som en positiv gest i forkant av signering av den såkalte «fase 1»-avtalen mellom USA og Kina i morgen. Som vi vet skal det ikke mye til for å skape begeistring i aksjemarkedene, og investorene svarte med å sende børsene i USA opp til nye toppnoteringer, der hovedindeksen, S&P500, endte dagen opp 0,7 %.
Børsene i Asia er noe blandet i dag, med oppgang i Japan og Sør-Korea, og fall på børsene i Kina. Det kommer etter publiseringen av handelstall fra Kina for desember, som viste en sterkere vekst i både importen og eksporten, men betydelig større vekst i importen.
Tallene viste også at Kinas handelsoverskudd mot USA falt i desember, ettersom Kina økte importen av amerikanske soyabønner og svinekjøtt betraktelig. Akkurat det bør gjøre Trump fornøyd, men det gjenstår å se om soyabønner og svinekjøtt kan bidra til å doble Kinas import av amerikanske varer over de neste to årene, som de skal ha forpliktet seg til under den nye handelsavtalen som skal signeres i morgen.
Nyheten fra Washington kom for sent til å trekke opp børsene i Europa, men det hindret ikke rentene der fra å stige markert i går.
4 basispunkter er kanskje ikke «markert» i normale markeder, men nå er markedet for tyske statsobligasjoner langt fra normalt. Oppgangen bidro til å sende de tyske tiårsrentene opp til -0.159%, det høyeste nivået siden mai i fjor, før markedet begynte å prise inn massive nye pengepolitiske stimulanser fra ECB.
De forventningene virker nå å være priset ut igjen, ettersom fler og fler av ECBs medlemmer har begynt å snakke om de negative effektene av å ha negative renter for lenge, og nøkkeltallene fra Eurosonen så smått har begynt å bedre seg.
Det var sparsommelig med nøkkeltall på kalenderen i går, det eneste som kom av betydning var industriproduksjonstall fra Storbritannia for november, som var skuffende. Samlet produksjon falt mer enn ventet, og da hjalp det lite at utviklingen i oktober ble justert litt opp.
Tallene føyer seg inn i rekken av svake data fra Storbritannia i det siste, og understreker behovet for et rentekutt, som flere av medlemmene i den pengepolitiske komiteen i Bank of England har begynt å snakke om i det siste.
Pundet fortsatte dermed å svekke seg i går, og handler nå under 1.30 mot amerikanske dollar igjen.
Dagens mest spennende nøkkeltall har allerede kommet, i form av handelstallene fra Kina nå på morgenkvisten. Resten av dagen blir høydepunktet, i den grad det kan kalles det, publiseringen av KPI-inflasjon i USA for desember.
Eventuelle overraskelser i disse tallene vil nok ikke føre til de helt store markedsutslagene, ettersom:
Mer spennende enn nøkkeltallene i dag blir det kanskje å følge med på eventuelle nyheter fra Washington, der EUs nye handelsrepresentant, Phil Hogan, i dag og de kommende to dagene, skal møte sin amerikanske motpart, Robert Lighthizer, for å diskutere handelsrelasjonen mellom USA og EU.
Når USA i morgen skal signere fase 1-avtalen med Kina, og gnisningene dem imellom dermed ligger an til å avta den nærmeste tiden, er det ikke utenkelig at amerikanerne heller vender blikket mot Europa. Spenningene mellom EU og USA har gradvis bygget seg opp de siste to årene, fra USA innførte toll på EUs stål- og aluminiumeksport i 2018, via den vedvarende trusselen om å innføre toll på EUs eksport av bil og bildeler, til Frankrikes beslutning om å innføre skatt på inntektene til de store amerikanske teknologibedriftene nå nylig.
Morgendagens signering av fase 1-avtalen mellom USA og Kina vil dermed ikke sette punktum for usikkerhet knyttet til global handel i 2020; snarere tvert imot.