DNB leverte et resultat etter skatt på 10 849 millioner kroner i første kvartal 2025.
Det er en økning på 646 millioner kroner, tilsvarende 6,3 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
– Norsk økonomi går fortsatt bra, og DNB leverer et godt kvartalsresultat som følge av høy aktivitet blant kundene våre. Globalt ser vi økt usikkerhet knyttet til handelskonflikt, og en svekket verdensøkonomi vil påvirke veksten i en liten, åpen økonomi som vår. Samtidig er norsk økonomi robust, og Norge har betydelige muskler til å stimulere økonomien ved behov. DNB er en av Europas mest solide banker og er godt rustet til å møte usikre tider. Vi har god kapasitet til å bistå kundene våre, sier konsernsjef Kjerstin Braathen.
DNB fullførte 6. mars oppkjøpet av Carnegie Holding AB, og det sammenslåtte meglerhuset DNB Carnegie lanseres 12. mai.
– Med DNB Carnegie etablerer vi en nordisk aktør med både lokal forankring og internasjonal styrke. Dette er noe markedet ikke har sett tidligere – en nordisk investeringsbank og formuesforvalter med global rekkevidde, bygget på sterk industrikompetanse, regional innsikt og lange relasjoner. Vi opplever allerede at kundene setter pris på det samlede verdiforslaget til DNB Carnegie og viser oss tillit, sier Braathen.
Det var god vekst i både person- og bedriftsmarkedet i kvartalet. Utlånsvolumet i personmarkedet økte med 6,7 milliarder kroner, og antallet søknader om finansieringsbevis steg med 30 prosent fra forrige kvartal. Andelen som ber om avdragsfrihet på boliglån er på laveste nivå siden 2020.
– Internasjonal uro gjør at både privatpersoner og bedrifter søker økonomisk trygghet og tar kontakt med banken. Vi har aldri rådgitt flere kunder enn vi gjorde dette kvartalet. Vår rådgivning skaper verdi både for kundene og for banken, og vi ser en økende bevissthet rundt viktigheten av å velge en trygg og norsk bank som DNB, sier Braathen.
Et av målene med oppkjøpet av Carnegie er å øke inntektene fra andre kundeaktiviteter enn utlån og innskudd, som rådgivning, kapitalinnhenting, sparing og pensjon. I første kvartal, hvor Carnegies resultater er inkludert i en av tre måneder, steg disse inntektene med 29,5 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.
– Også uten Carnegie er utviklingen sterk, og inntektene fra provisjoner og rådgivning økte med 14,8 prosent, sier Braathen.
Til tross for markedsuro opprettholder de fleste kundene sine sparevaner og holder fast ved sine månedlige spareavtaler. Samtidig ser vi at en del velger å redusere risikoen noe ved å flytte midler ut av aksjefond. DNB opplever betydelig vekst i innskudd på sparekontoer, som nå ligger på nivå med toppen i 2020, under pandemien.
Mange av bankens kunder har fortsatt god mulighet til å spare. Likevel viser bankens tall at de som startet fondssparing under pandemien, er dobbelt så tilbøyelige som de mer erfarne, til å selge seg helt ut i urolige perioder.
– De som har fått råd av oss, eller har erfaring med tidligere markedsuro, holder i større grad fast ved sparestrategien sin, og mange av dem har også benyttet børsfallet til å kjøpe seg opp i markedet, sier Braathen.
DNB betaler et utbytte på 16,75 kroner per aksje for 2024, totalt om lag 25 milliarder kroner. Over 12 milliarder kroner går direkte tilbake til fellesskapet gjennom konsernets tre største eiere.
– Vi er landets største finanskonsern, og en del av samfunnsoppdraget vårt er å skape verdier som også kommer fellesskapet til gode. Når store deler av utbyttet vårt går til de største eierne våre, den norske stat, Sparebankstiftelsen DNB og Folketrygdfondet, er dette noe både folk og bedrifter over hele landet vil nyte godt av, sier Braathen.
Finansielle nøkkeltall for første kvartal 2025 (tall for tilsvarende kvartal i 2024 i parentes):
Driftsresultat før nedskrivninger og skatt utgjorde 14,0 milliarder kroner (13,1)
Resultatet var 10,8 milliarder kroner (10,2)
Resultat per aksje var 7,04 kroner (6,48)
Egenkapitalavkastningen var 15,9 prosent (15,6)
Kostnadsgraden var 36,1 prosent (35,7)
Ren kjernekapitaldekning var 18,5 prosent (19,0)