Fond og sparing:

Godt marked for aksjefond

- På tross av en bred oppgang i 2021, stod noen få aksjer for en stor andel av den globale indeksens avkastning, sier Hellandsvik.

UTFORDRENDE: - Det er utfordrende for aktive forvaltere når noen få store aksjer trekker markedet, sier aksjesjef Knut Hellandsvik. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 19. jan 2022
Artikkelen er flere år gammel

MSCI (en av de mest kjente globale referanseindeksene - red.kom.) sin verdensindeks steg omtrent 25,6 prosent i 2021, mens indeksen som også inneholder vekstmarkeder steg 22,1 prosent i samme periode.

Sektorene teknologi og finans dro lasset

Teknologi er nå en av de viktigste sektorene i verdensindeksen.

- Teknologiselskapene hadde et veldig godt år i fjor; det er nok å se hva som skjedde med noen av de mest verdifulle selskapene i verden som Apple, Microsoft og Alphabet, sier Knut Hellandsvik, leder for aksjeforvaltningen i DNB Asset Management.

Disse aksjene var opp henholdsvis 34, 51 og 65 prosent i fjor. Han forteller at de siste par årene har vi sett mange tilfeller på at prising av aksjer ikke henger sammen med fundamentale forhold.

- Både i 2020 og 2021 så vi en enorm oppgang i enkelte vekstaksjer. Aksjekursene på slike selskaper er ikke nødvendigvis drevet av fundamentale forhold som inntjening, konkurransesituasjon og ledelse, fortsetter Hellandsvik.

Han peker videre på at mange av slike typer aksjer er heller drevet av forventninger om at de skal videre opp enn av fundamentale forhold.

Video: Hvordan blir aksjemarkedet i 2022?

Året med meme-aksjene

- Vi har jo alle blitt oppmerksomme på den enorme spekulasjon som har foregått. Det er bare å se hva som skjedde innenfor de såkalte meme-aksjene. Det beste eksempelet er kanskje den amerikanske videospilldistributøren GameStop.

Hellandsvik forteller at i GameStop klarte en stor gjeng godt organiserte investorer å dytte aksjekursen oppover for å skape en situasjon hvor hedgefond og andre ble nødt til å dekke inn sine posisjoner. Aksjen gikk fra 17 til 325 amerikanske dollar på 3 uker uten at noe egentlig hadde skjedd med fremtidsutsiktene til selskapet. 

- Vi har aldri sett så stor aktivitet av personkunde-investorer som vi har sett nå under pandemien. Det er tydelig at mange har hjemmekontor med mer tid og penger enn før, sier Hellandsvik.

SHORTSKVIS: GameStop ble et symbol på meme-investeringer i 2021. Foto: NTB scanpix

Derfor var det vanskelig for aktive forvaltere i 2021

Hellandsvik er leder for aksjeforvaltningen i DNB hvor han har både aktive forvaltere og indeksforvaltere. Han peker på at sju aksjer bidro til en fjerdedel av MSCIs verdensindeks i 2021, og at ytterligere 35 aksjer utgjør hele halvparten av bidraget til indeksens avkastning.

- MSCI sin likevektede verdensindeks steg med 18,3 prosent; det er utfordrende for aktive forvaltere når kombinasjonen av at noen få aksjer trekker markedet og det samtidig er de største selskapene som trekker lasset, sier Hellandsvik.

- Vi kan alle kan se strømningene i markedet, indeksfondene tar markedsandeler både i USA og her hjemme i Norge og Europa, sier Hellandsvik.

Han peker riktignok på at innskudd i indeksfond kan påvirke hele markedet da man per definisjon kjøper mest av de største selskapene i indeksen. Dette forklarer litt av hvorfor verdens største selskaper som Apple, Microsoft og Alphabet har gjort det så sterkt i den senere tiden, mener han.

Tilbyr over 400 fond

Også Nordens største selskap, Novo Nordisk, dro nytte av denne trenden og aksjen la på seg hele 72 prosent i fjor.

- Vi ser at mange privatkunder velger en kombinasjon av aktivt forvaltede fond og indeksfond, og vi er opptatt av å legge til rette for valgfrihet mellom ulike typer fond, bransjer og geografier. Derfor tilbyr vi over 400 fond, sier Hellandsvik.

Stemningsskifte i markedene?

Hellandsvik følger nøye med på strømningene i aksjemarkedet.

- Vi ser at det er litt annen stemning nå som rentenivåene har kommet en del opp. Det har blitt tøffere for en del av teknologiselskapene og selskaper med inntjening langt fram i tid, mens energi- og finansselskaper har gjort det godt, sier han.

Han forteller at dersom denne trenden fortsetter tror Hellandsvik at det vil gagne stilen til mange av forvalterne i stallen hans framover. Mange av dem har hatt en veldig god start på 2022.

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.