Dagens morgenrapport:
Kjerneinflasjonen i USA i november steg 0.3 prosent, markedene så på dette som grønt lys for Feds rentekutt i desember.
Kjerneinflasjonen i USA i november steg 0.3 prosent fra forrige måned og var med det helt i tråd med analytikernes anslag. Prisveksten samlet sett steg mindre, med 0.2 prosent fra oktober. Det ga litt markedsutslag i form av at et rentekutt på 25 bp i desember ble nå for fullt priset inn, og bekymringene for at den underliggende prisveksten kunne tilta og dermed sette en ‘pause’ for rentekuttene forduftet. Les Knuts kommentar på inflasjonen her. Produsentprisene som slippes senere i dag blir siste bit i puslespillet, men vil trolig ikke endre bildet mye nå.
Markedene så på dette som grønt lys for Feds rentekutt i desember. Med dette fikk børsene i USA enda mer vind i seilene, og S & P 500 og Nasdaq steg med hhv. 0.8 og 1.8 prosent. Den økonomiske veksten i USA ser dessuten nokså solid ut, med en oppgang i sysselsettingen utenom landbruket som var bedre enn ventet forrige fredag og Atlanta Feds «GDP now» indikator viser at den årlige veksttakten tiltar nær 3.3 prosent i Q4. Lange renter, amerikanske obligasjoner med 10 års løpetid steg 5bp til 4.28 prosent, og dollaren styrket seg litt. EURUSD trakk litt ned fra 1.055 til 1.051.
For ECB er situasjonen annerledes, og vi forventer et kutt på 25bp senere i dag, les Kjerstis forhåndsomtale her. Europeiske økonomier sliter med svak vekst, og økonomisk resesjon i industriland som Tyskland. Høye energipriser er en del av utfordringen, men vel så viktig er Kinas bedrifter som nå tar markedsandeler i avanserte industrivarer. Som Fords CEO sa: nå må bilselskapet heller etterstrebe å leve opp til Kina-standarden. Svake industri PMI i november signaliserte at situasjonen forverrer seg. Men av mer bekymring er at også tjenestesektorens PMI viser dempet aktivitet. Tross en oppgang i realdisponibel inntekt har husholdningene i eurosonen ikke forbrukt mer, men heller spart. Det peker i retning rentekutt. Men på den andre siden må ECB hensynta at den underliggende inflasjonen fremdeles er for høyt, med årlig prisvekst for tjenester på rundt 4 prosent – det dobbelte av inflasjonsmålet.
Sveriges Riksbank skal trolig også kutte rentene med 25bp neste uke, les Ulfs forhåndsomtale her. Kombinasjonen av en svak vekst og avtakende inflasjon tilbake mot inflasjonsmålet har bidratt til at Riksbanken gikk foran med rentekutt. Spørsmålet fremover er hvor inflasjonsdrivende og aktivitetsdempende en ny runde med handelskrig blir, og her er det en del usikkerhet.
Selv er jeg blitt litt mer usikker på utviklingen. Jeg tror Kina vil fortsette å bygge opp avansert industri, og at de kommende kinesiske stimulansene vil øke investeringene ytterligere. Mer rentekutt fra PBOC enn Fed kan dessuten svekke renminbien. Etter besøk hos Kinas bedrifter, er jeg ikke i tvil om at konkurransen også vil treffe svensk industri hardt. Kost er én ting, men teknologiutviklingen og innovasjonen i Kina er deres virkelige konkurransefortrinn. Ta for eksempel sagaen om det konkursrammede svenske batteriselskapet Northvolt, som skulle kapre det europeiske markedet. EU vurderer nå å gi Kinas bedrifter markedstilgang, mot at kinesiske selskap overfører sin teknologi til Europa. Slike krav om «tech transfers» er noe u-land typisk innfører for å få tilgang til avansert teknologi, og det er en tankevekker at rollene EU og Kina inntar har snudd. Den ledende europeiske tenketanken Bruegel kaller strategien «derisking by embracing», et alternativ til høye, inflasjonsdrivende tollmurer.
Norges Banks regionale nettverk slippes om litt. Undersøkelsen gir innblikk i aktiviteten og kapasitetsutnyttelsen i norsk økonomi. Nok et kvartal med høy aktivitet kan bidra til at Norges Bank kan avvente med sitt første rentekutt.