Fond og sparing:

Halvparten kvinnelige sparere i fond!

- Aldri før har så mange startet spareavtaler i fond som i fjor, sier Bernt Zakariassen i Verdipapirfondenes forening.

FANTASTISK! - Tenk så fantastisk det er at vi har vært med å starte en trend som vil kunne vare i generasjoner, sier Behnaz Ganji, sparerådgiver. Foto: Stig B. Fiksdal
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 26. apr 2021
Artikkelen er flere år gammel

Nordmenns spareiver har aldri vært større enn nå, det ble startet 99 000 nye spareavtaler i fond i DNBs kanaler i fjor.

- Veksten fortsetter inn i 2021, vi merker stor pågang av kunder som er ivrige etter å starte sparing i fond, sier Behnaz Ganji, sparerådgiver i DNB.

Det gjør at det snart er en halv million spareavtaler i fond gjennom DNBs kanaler. En spareavtale betyr at det overføres faste beløp jevnlig til de fondene du ønsker å spare i.

- Jeg tror snøballen har begynt å rulle på ordentlig. Historien viser at dette er smart sparing over tid, og jeg tror framtiden vil vise det samme, fortsetter hun. Bernt S. Zakariassen, administrerende direktør i Verdipapirfondenes forening er enig med Ganji:

- Fast månedlig sparing i aksje- og kombinasjonsfond er den absolutt beste formen for langsiktig sparing. Derfor er det gledelig å se at flere tar i bruk denne spareformen, sier Zakariassen. 

Kvinner passert 50 prosent

Behnaz sier at Huninvesterer har satt fokuset på kapitalgapet og pensjonsgapet, og, for første gang i historien, har banken nådd en viktig milepæl. Andelen kvinner med spareavtale i DNB har krysset 50 prosent.

- Tenk så fantastisk det er at vi har vært med å starte en trend som vil kunne vare i generasjoner. Vi har ikke bare gjort kvinner, men også menn, oppmerksomme på det økonomiske gapet. Det er folk selv som har gjort den fantastiske jobben med å ta grep om egen økonomi, sier Ganji.

Hun påpeker at menn fortsatt sparer mest i kroner og øre, men også her har kvinneandelen økt og nådd 40,9 prosent av månedsvolumet. 

BESTE SPAREMÅTEN: - Fast månedlig sparing i aksje- og kombinasjonsfond er den absolutt beste formen for langsiktig sparing, sier Bernt S. Zakariassen. Foto: VFF
Tenk så fantastisk det er at vi har vært med å starte en trend som vil kunne vare i generasjoner
Behnaz Ganji

Flest nye fondssparere i alderen 20 til 40 år

Blant de nye fondssparene, er det de mellom 20 og 40 år som var mest tallrike i første kvartal 2021. Hele 3 av 5 nye fondssparere er mellom 20 og 40 år. Både antall nye fondskunder, antall nye spareavtaler og beløpet på fondssparingen slår alle tidligere rekorder.

- Jeg tror nok at pandemien setter sine spor i sparetallene nå, men vi håper at det setter seg en vane om å spare litt hver måned, sier Ganji.

Hun forteller at den månedlige sparingen i fond kan være så lav som hundre kroner i måneden, og at det er en ypperlig måte starte en god vane på.

Zakariassen i Verdipapirfondenes forening istemmer:

- Spareavtaler innebærer at du sprer investeringene dine i aksjemarkedet over tid og dermed disiplinerer den langsiktige sparingen din. På den måten unngår du å overinvestere når optimismen i aksjemarkedet er stor, eller underinvestere når pessimismen råder. Særlig i perioder med børsfall er det ekstra viktig å opprettholde spareavtalen sin.

Ganji er enig og legger til:

- Når børsen faller, da handler du fondsandeler på salg, vi anbefaler at du holder seg til sparingen både i gode og urolige tider.

DNBs personkunders ti mest nettokjøpte fond i første kvartal 2021
  1. DNB Global Indeks A
  2. DNB Teknologi
  3. DNB Miljøinvest
  4. Handelsbanken Bærekraftig Energi
  5. DNB SMB
  6. Storebrand Fornybar Energi
  7. DNB Finans
  8. DNB Spare 50
  9. DNB Aktiv Rente
  10. DNB Grønt Norden

Merk: Innholdet i denne artikkelen er ikke ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om fondene det refereres til, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon. Husk også at historisk avkastning i fond aldri er noen garanti for fremtidig avkastning.  Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, forvalterens dyktighet, fondets risiko, samt kostnader ved kjøp, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan også bli negativ som følge av kurstap.