Fond og sparing:
Globale trender og økt grad av innovasjon vil resultere i solid avkastning i helsesektoren også fremover, sier DNBs forvaltere.
Helsesektoren har hatt en historisk inntjeningsvekst som ligger langt over veksten i det generelle markedet.
- Vi forventer at utviklingen vil vedvare. Globale trender som aldrende befolkning, flere livsstilssykdommer og økt grad av innovasjon, vil resultere i solid avkastning i helsesektoren også fremover, skriver analytiker Rune Sand i DNB Asset Management.
Sands kollega, Eirik Hernes Larsen, porteføljeforvalter i DNB Health Care, har også sett nærmere på avkastningsmulighetene i sektoren. I en fersk utgave av podkasten Utbytte forklarer Larsen at selv om inntektene til helseselskapene har vært stabile under koronapandemien, så har ikke aksjemarkedet gitt helseselskapene noen fordeler.
- Det er nesten bare teknologisektoren som har gått på børsen, selv om inntjeningsveksten i helsesektoren har vært innenfor normalen, sier Larsen.
Det betyr at det kan være betydelig oppside i sektoren.
- Helsesektoren prises for tiden med en rabatt på nesten 20 prosent sammenlignet med markedet, derfor mener vi helsesektoren er spesielt attraktiv nå, forteller Sand.
Riktignok så har markedet opplevd store vanskeligheter med å opprettholde inntjeningen under korona.
- Inntjeningstallene blir noe kunstige, fordi inntjeningsestimatene har falt kraftig for markedet, mens for helseselskapene har de vært ganske uberørt, forklarer Sand.
- Likevel ser vi store farmasiselskaper slik som Johnson & Johnson, Pfizer, Merck, Novartis og Sanofi prises til omtrent 14 ganger neste års inntjening. Disse selskapene fortjener betydelig høyere prising, sier Sand.
Prisen på medisiner og behandling er noe som diskuteres høyest i USA, samtidig minner Larsen oss på at vår betalingsvilje er høy:
- Vi er villige til å betale nesten hva som helst for en medisin som gjør at vi kan overleve en sykdom, samtidig må prisingen av nye medisiner være «fair», forklarer han i sendingen.
Sand forklarer at det også er andre egenskaper som gjør helse attraktivt:
- Det er høye inngangsbarrierer i sektoren, både i form av patentbeskyttelser og et generelt høyt nivå av reguleringer, og det gjør sektoren ekstra interessant etter vårt syn.
Inngangsbarrierer gjør det vanskeligere for utfordrere å angripe sektoren og konkurrere med de allerede etablerte selskapene. Det gjør at det blir færre konkurrenter og helseselskapene kan ta høyere priser for sine produkter og tjenester.
DNB Health Care har slitt med å levere like god avkastning som historisk i 2020.
- Det skyldes vår forsiktige filosofi og vår overvekt innenfor farmasi. Vi tror likevel at vår strategi vil være lønnsom over tid, sier Sand før han fortsetter:
- Vi mener selskapene vi har i porteføljen er rimelige, derfor mener vi at fondet er godt posisjonert for å gi god avkastning i årene fremover.
Larsen forklarer at de langsiktige utfordringene i helsevesenet gjør at det trengs mer innovasjon og nye løsninger for at vi skal kunne levere nok helsetjenester for det behovet som kommer med en aldrende befolkning.
Han viser fram en graf som viser at helsesektoren har hatt 11 prosent avkastning per år siden 1995, mens gjennomsnittet i aksjemarkedet er omtrent sju prosent. På grunn av rentesrente ville sluttbeløpet i helseaksjer bli mer enn det dobbelte av en investering i det brede aksjemarkedet i denne perioden.
- Veksten i inntjeningen har vært omtrent ni prosent per år, mens sammenlignbare tall for markedet som helhet har vært fem prosent, forklarer Larsen i sendingen.
De diskuterer også utbytte, og minner om at flere av de store selskapene har utbytte på tre, fire og fem prosent av aksjekursen.
- Vi mener dette burde være svært attraktivt, og utbyttene øker over tid, sier Larsen.
*Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.