Morgenrapport fra DNB Markets, 12. juli 2023
Arbeidsledigheten i Storbritannia har økt fra 3.8% i mars til 4.0% i mai, noe som er høyere enn ventet.
I tillegg har antallet ledige stillinger hatt en svak nedgang. Disse indikatorene tyder på at arbeidsmarkedet i Storbritannia begynner å bli mindre stramt. På tross av dette har lønnsveksten vært svært høy. I privat sektor endte lønnsveksten på 7.7%, langt over 2% inflasjonsmålet. Det er tydelig at Bank of England (BoE) sin forventing om at lønnsveksten skulle falle til under 7% ikke vil realiseres med det første.
Markedet reagerte på disse tallene ved å prise inn enda en 50 basispunkters renteøkning for Bank of England i august med 30% sannsynlighet. Likevel er konsensus fortsatt for en heving på 25 basispunkter. Pundet styrket seg noe som respons på lønnsveksttallene, men svakere utsikter for britisk økonomi la trolig begrensninger på styrkingen av pundet. Gitt den sterke lønnsveksten, blir det spennende å se de britiske inflasjonstallene for juni onsdag neste uke. Dersom kjerneinflasjonen fortsetter å stige, kan gi enda mer hodebry for Bank of England. Det vil være avgjørende for om sentralbanken vil heve renta med 25 basispunkter eller om de vil klinke til med enda en «dobbel» renteheving nå i august.
I Kina peker pilene videre nedover, kredittveksten i juni ble lavere enn ventet. At kredittimpulsen fortsetter å avta i Kina, er tegn på at etterspørselen etter kreditt er nokså svak. Bedriftene tok skikkelig sats ved inngangen av året, men siden den gang har utlånsveksten vært på den svakere siden. Heller ikke har husholdningene økt sine lån, og interessen for ytterligere boliglån har vært lav til tross for rekordlav boliglånsrente. I sum er dette enda et tegn på at myndighetene snarlig bør lansere nye stimulansepakker for å snu om på sentimentet.
I New Zealand har sentralbanken overrasket med å sette rentehevingene på pause for første gang på snart to år. Dette ga tydelig utslag i den newzealandske dollaren, som siden har hentet seg inn. Den newzealandske sentralbanken var blant de første med å heve rentene, og med økonomien nå i resesjon, er trolig rentetoppen snart nådd.
Gårsdagens tall fra NFIB bedriftstillittsundersøkelse tilsier at frykten for bankkrise er så godt som borte hos de små og mellomstore bedriftene. 25% av små til mellomstore bedrifter i USA planlegger å utvide kapasiteten, noe som er en god del høyere enn tidligere i år. Alt i alt ser det ut til at bedriftene enda klarer seg greit, selv med den kraftig innstrammende pengepolitikken.
Hvor raskt inflasjonen i USA avtar, får vi se senere i dag. Gjenstridig inflasjon, sammen med fortsatt sterk sysselsettingsvekst og god aktivitet tyder på at Fed ikke er helt ferdige med rentehevingene enda. Selv om den amerikanske økonomien ser ut til å kjøle seg ned noe vil inflasjonstallene måtte overraske veldig på nedsiden for å utsette en renteøkning i august. Vi forventer at årsveksten i KPI vil være svakere på grunn av betydelige base-effekter fra fjoråret, da energiprisene var svært høye. Derfor er det mest interessant å følge med på kjerneinflasjonen, som trolig avtar fra 0.4% m/m, men til et fremdeles ukomfortabelt høyt nivå på 0.3% m/m (konsensus).
På forkant av dagens inflasjonstall, har dollaren svekket seg til sitt laveste siden april. Børsene i USA har steget litt, med S&P 500 opp 0.7%. VIX-indeksen som måler implisitt volatilitet, har kommet enda noe ned. Den amerikanske tiåringen er også kun ned 3 bps. Oljeprisen har tikket enda et hakk oppover, med Brent over 79 dollar fatet. Det er dermed noe overraskende at krona har styrket seg såpass mye, med EURNOK nå nede i 11.37. Kanskje forklares det ved labert volum midt i fellesferien.
MERK: Innholdet i dette nyhetsoppslaget er å anse som en generell investeringsanbefaling. Innholdet må ikke oppfattes som investeringsrådgivning tilpasset den enkelte mottaker, og er heller ikke ment å utgjøre juridisk, finansiell, kommersiell, skattemessig eller regnskapsmessig rådgivning. Nyhetsoppslaget er basert på en investeringsanalyse («Rapporten») utarbeidet av DNB Markets, et forretningsområde i DNB Bank ASA.
Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.
Komplett disclaimer for www.dnb.no/disclaimer relatert til dnbnyheter