Dagens morgenrapport:
Amerikanske aksjer steg markert i dagene etter det valget, men hovedindeksene tok en pause i går med S&P 500 ned 0,3 prosent.
Den europeiske aksjemarkedsindeksen Stoxx 600 falt imidlertid med 2,0 prosent. 10-års amerikansk statsrente steg med 11 basispunkter i går. En liten nedgang i VIX-indeksen tyder derimot på at risikoviljen fortsatt holder seg høy. I løpet av det siste døgnet har EURUSD steget med 0,3 prosent, mens EURNOK er opp med 0,1 prosent. Bitcoin steg til nok en ny rekord i går morges, hårfint under 90.000 dollar per bitcoin. Etter en nedgang i løpet av dagen steg kursen på ny, men passerte ikke morgningens rekord.
I dag kommer det tall for konsumprisene i USA. Kjerneprisene steg med 0,3 prosent fra august til september, trukket litt ned av svakere vekst for husleie og annen overnatting. Vi venter at husleiene har trukket litt mer opp oktober, men prisene på brukte biler ser ut til å ha falt. Samlet venter vi at kjerneprisene har steget med 0,2 prosent m/m i oktober. Ifølge Bloomberg venter gjennomsnittet av analytikerne en vekst på 0,3 prosent, noe som i så fall vil gi en uendret årsvekst på 3,3 prosent i oktober. Det vil neppe være til hinder for videre rentekutt fra Fed, men en nedgang i veksttakten som vi venter vil støtte forventningene om et kutt på 25 basispunkter på desembermøtet. I øyeblikket priser markedene inn en sannsynlighet på 50 prosent for et desemberkutt. Detaljer i inflasjonstallene kan dermed bli avgjørende for hvordan markedene vurdere sjansene for rentekutt i desember. Det er verdt å merke seg at Feds foretrukne inflasjonstall, kjernepriser fra PCE som steg med 2,7 prosent å/å i september, ligger nærmere inflasjonsmålet.
Tysk industri svekker seg videre, ifølge gårsdagens ZEW-indeks. Indeksen som beskriver situasjonen i øyeblikket falt fra -86,9 i oktober til -91,4 i november. Med det er den nesten på nivå med bunnen under pandemien i mai 2020. Hovedindeksen, som er forventningene til økonomisk vekst, var ikke like svak, men det var en tydelig nedgang på 5,7 poeng til 7,4 poeng i november. Begge indeksene var klart svakere enn konsensusforventningene. Hovedindeksen for hele eurosonen gikk ned med 7,6 poeng til 12,5.
Denne månedens undersøkelse ble gjennomført forrige uke da det ble klart at Trump vant valget i USA. Utsiktene til høyere tollsatser på tysk USA-eksport kan ha bidratt til å trekke ned forventningene til produksjonen. Også økt politisk usikkerhet i forkant av det tyske valget neste år kan ha bidratt.
Vi vil likevel ikke legge altfor stor vekt på USA-valget som forklaring på den svake indeksen. Tysk industri har hatt en svak utvikling over en lengre periode, med en nedgang på 5,1 prosent å/å i september. Produksjonen det siste året har vært om lag 10 prosent lavere enn produksjonen i femårsperioden før pandemien. Denne nedgangen må ses i lys av tysk energiproduksjon som det siste året har falt med mer enn 25 prosent i forhold til produksjonen de fem årene før pandemien. Bortfall av russisk gass og nedleggelse av kjernekraft er viktige årsaker til lavere energiproduksjon.
Svekket energitilgang har særlig ført til lavere produksjon for kraftkrevende industri. Eksempelvis har produksjonsnivået for kjemisk industri falt med nær 18 prosent siden før pandemien. Bilproduksjonen er ned om lag like mye. ZEW-indeksen tyder på at den svake utviklingen vil vare ved en tid fremover.