Morgenrapport:

Høyere renter og krone til besvær

Amerikanske langrenter har steget markert i løpet av det siste døgnet.

SVAK: Kronekursutviklingen er en joker for rentebeslutningen. Foto: NTB
Lesetid 6 min lesetid
Publisert 10. nov 2023
Artikkelen er flere år gammel

Amerikanske langrenter har steget markert i løpet av det siste døgnet. Tiåringen noteres i morgentimene til 4,61 prosent, 12 basispunkter høyere enn på samme tid i går. Det gikk som det «måtte» gå på børsene: Etter åtte dager på rad med oppgang, falt S&P 500 med 0,8 prosent.

Den utløsende faktoren bak rentehoppet var auksjonen av statsobligasjoner med tretti års løpetid, som møtte laber etterspørsel. Powells tale bidro senere i samme retning. «Inflasjonen har fintet oss ut («given us a few head fakes») før. Blir det passende å stramme inn politikken videre, vil vi ikke nøle med å gjøre det», sa han. Men budskapet hans var balansert. Det er ikke bare risiko for å bli «lurt» av et par måneder med lovede inflasjonstall. Det er også en risiko for at Fed ender opp med å stramme inn for mye.

I dag venter vi, i likhet med mange andre, i spenning på de norske inflasjonstallene, som slippes klokka 8.00. I forrige uke sådde Norges Bank mer tvil om hvorvidt de ville renten nok et knepp i desember. Rentehopp er fortsatt hovedscenarioet til sentralbanken, men den løpende informasjonen om faktorer som påvirker inflasjonsutsiktene, avgjør.

KPI-JAE (konsumprisene utenom energivarer og justert for avgifter) vil være viktigst i dagens tallslipp. Det kan vi se i forrige ukes pressemelding som ble avsluttet med: Dersom vi blir sikrere på at den underliggende prisveksten er på vei ned, kan renten bli holdt i ro» (vår utheving). Som Kyrre skrev i tirsdagens morgenrapport: Om dagens tall ikke er forstyrret av tydelige, tilfeldige utslag for enkeltgrupper, vil antakelig en månedsvekst i KPI-JAE på 0,1 prosent eller lavere peke mot at den underliggende inflasjonstakten er på vei ned, 0,2 prosent vil være i grenseland, mens 0,3 prosent og høyere trolig vil svekke troen på fallende inflasjon. Vi anslår, i likhet med konsensus, en oppgang på 0,3 prosent (noe som gir en årsvekst på 5,6 prosent). Merk at vi anslår en kraftigere rekyl i energiprisene enn mange andre analytikere. Vårt estimat for totalinflasjonen er derfor seks tideler høyere enn konsensus, på 4,1 prosent år/år.

Men også kronekursutviklingen er en joker for rentebeslutningen. Den handelsveide krona er nå omtrent 5 prosent svakere enn Norges Bank anslo i september. Om den holder seg svak, eller svekker seg videre, vil det åpenbart løfte inflasjonsutsiktene. Sentralbanksjef Ida Wolden Bache holdt sin årlige CME-tale i går, og kronen var, passende nok, tema. Hun vedgikk at kurssvekkelsen det siste året hadde overrasket sentralbanken, og pekte på at den har sammenfalt med lavere rentedifferanse mot utlandet, men også blitt påvirket av forhold som inngår i risikopremien. Sistnevnte er vanskelig å forutse, og kan ha en langvarig effekt på kursen.

Wolden Bache pekte på at Norges Banks rentebeslutninger har en effekt på kursen når de overrasker markedet, i alle fall på kort sikt. Det er også verdt å merke seg at hun sa at sentralbanken normalt vil anslå relativt små endringer i kronekursen gjennom prognosehorisonten fra nivået kursen har hatt den siste tiden. Dette er fordi det trolig gir de beste prognosene og det beste grunnlaget for avveininger i pengepolitikken.

«I en situasjon der prisveksten allerede er altfor høy, og økonomien er i ferd med å kjøle seg ned, gjør en svakere krone avveiningene i pengepolitikken mer krevende», sa sentralbanksjefen. Mandatet gir rom for å føre en fleksibel inflasjonsstyring, med vekt på høy sysselsetting, men det forutsetter at det er tillit til at inflasjonen kommer tilbake til målet. «Det vil vi sørge for», avsluttet hun. Vår tolkning: kronesvekkelsen vil fortsette å ha en tydelig innvirkning på rentebeslutningene, fordi den – uansett hvilke drivkrefter som ligger bak – bidrar til å forlenge perioden med altfor høy inflasjon.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Fed-sjef Powell sendte i går rentene opp på sin gjentakelse av at sentralbanken fortsatt vil stramme inn dersom de mener det er nødvendig for å få ned inflasjonen. Kombinert med blandede selskapsnyheter, fravær av drahjelp fra arbeidsmarkedstallene og en fortsatt tung oljepris sendte dette i går det amerikanske aksjemarkedet ned etter to dager med en mer sidelengs utvikling. S&P500 hadde ved stengetid i går kommet ned med 0.8 %, mens Dow og Nasdaq endte ned henholdsvis 0.7 % og 0.9 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene steg tilbake på 100-113% av gjennomsnittet for de siste tre måneder og VIX-indeksen snudde opp med 5.8 % til 15.3 punkter. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene på 4.61 %. Det er opp 6 basispunkter siden stengetid i det norske markedet i går. Samtidig indikerer imidlertid futureskontrakten på S&P500 en åpning opp 0.1 % ved start av handel i USA i ettermiddag.

De asiatiske markedene følger USA nedover inn mot helgen og kort før stengetid for uken er Nikkei-indeksen i Japan ned med 0.4 %. De viktigste kinesiske indeksene faller samtidig med inntil 1.7 %. Norges Bank avholder sitt neste rentemøte i desember og en av faktorene som vil bli tatt med inn i beslutningsgrunnlaget ved dette møtet er KPI-utviklingen siden det forrige møtet. I den anledningen får vi allerede kl. 08.00 i dag et første datapunkt i form av de norske KPI-tallene for oktober. Den underliggende KPI-veksten for forrige måned er på forhånd ventet å ha ligget på 5.6 % år/år, mens den samlede KPI-veksten er ventet å ha vært på 3.5 %. Hydrogenaktøren Plug Power la fram sin kvartalsrapport etter stengetid i det amerikanske markedet i går kveld. Investorene reagerte i første omgang med å sende aksjen ned 25 % i handel etter børs.

Selv om den globale resesjonsfrykten er skjøvet noe mer i bakgrunnen de siste ukene vil også en eventuelt vellykket myk landing av økonomien i USA kombinert med en flatere vekstkurve i Kina kunne legge en demper på etterspørselsveksten i oljemarkedet fremover. Det faktum at oljeprisene allerede har kommet ned samtidig som vi igjen nærmer oss et OPEC-møte er i seg selv imidlertid et element som vil kunne begrense en videre prisnedgang de neste dagene. Brent-prisen ligger i morgentimene i dag på USD 80.30 pr. fat, og er med det ned USD 0.47 pr. fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går. WTI-prisen har samtidig falt med USD 0.58 pr. fat og ligger før åpning på USD 75.95 pr. fat.

DOF Group la etter stengetid i Oslo i går fram en Q3-rapport som viste et nytt solid kvartal for selskapet. EBITDA for perioden kom inn på NOK 1.3 mrd. og lå dermed 5-8% over både vårt estimat og konsensusforventningene. En bedring i kontantstrømmen gjorde i tillegg at netto rentebærende gjeld kunne reduseres med ytterligere rundt NOK 1 mrd. Ledelsen guidet videre opp egne forventninger til EBITDA for hele året. Økningen her ser imidlertid i hovedsak ut til å reflektere differansen i Q3-tallene i forhold til de tidligere forventningene. Vi venter at konsensusestimatene vil komme opp på grunnlag av denne rapporten og at vi kan få en positiv kursreaksjon ved åpning i dag. Ledelsen vil presentere rapporten i løpet av morgentimene. Vi har før eventuelle endringer på grunnlag av tallene og denne gjennomgangen en kjøpsanbefaling på DOF Group med et kursmål på NOK 70 pr. aksje. Kursen endte i går på NOK 52.48 pr. aksje.

Bakkafrost og Mowi er blant selskapene som denne uken har lagt fram sine Q3-rapporter og her kan vi konstatere at dette i første omgang ble en blandet opplevelse for investorene. Bakkafrost reduserte egne forventninger til volumet for 2023 og guidet samtidig et lavere volum for 2024 enn estimert. På nedjusterte estimater tok vi kursmålet ned fra NOK 525 til NOK 500 pr. aksje, men opprettholdt en holdanbefaling. I Mowi ser der etter en gjennomgang av skattesituasjonen for den norske virksomheten nå ut til at den samlede skattebelastningen for hele konsernet kan bli noe lavere enn tidligere lagt til grunn. Med kvartalstall ellers på linje med forventningene ga dette et løft i kursmålet fra NOK 200 til 210 pr. aksje og vi gjentar en kjøpsanbefaling på Mowi.

Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.