Morgenrapport:

Hvorfor faller rentene?

Den viktigste renta i verden, den amerikanske tiårsrenta, falt fra 3,5 prosent i midten av juni til 2,5 prosent 2. august.

FED: Hva syns Fed om at de lange amerikanske rentene faller? Foto: NTB
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 12. aug 2022
Artikkelen er flere år gammel

Overskriften er kanskje litt forvirrende, all den tid sentralbankrentene over (stort sett) hele verden stiger om dagen, og det i et høyt tempo. Her hjemme er sentralbankrenta viktig, fordi den setter gulvet for utlånsrentene til bankene, og nordmenn flest har flytende rente.

Vi er derimot ganske alene på akkurat det punktet; i resten av Europa og i USA har de fleste (60 prosent eller fler) fastrente på boliglånene sine. For dem er det renter med løpetid på 3 år og mer som er viktig, og det er disse rentene som har falt kraftig gjennom sommeren.

Lange renter faller

10-årsrenta i USA, den viktigste renta i verden, falt fra 3,5 prosent i midten av juni til 2,5 prosent 2. august. Siden 2. august har den kommet litt opp igjen, men på 2,86 prosent i skrivende stund er den fortsatt betydelig lavere nå enn i starten av sommeren.

Her hjemme følger rentene med løpetid på fem år eller mer tilsvarende renter i USA ganske tett, og den norske 10-årsrenta har falt fra nær 3,5 prosent i juni til 3 prosent nå.

At 10-årsrenta her hjemme beveger seg så i utakt med Norges Bank sin rente er ikke noe nytt, nettopp fordi den følger utviklingen i amerikanske renter så tett. Det som er mer rart er altså at de amerikanske rentene med lengre løpetid faller så mye, selv om også den amerikanske sentralbanken (Fed) setter styringsrenta opp i et forrykende tempo. Hvorfor gjør de det?

Venter resesjon

Den viktigste grunnen er at man venter at den høye inflasjonen, og Feds rentehevinger, vil sende amerikansk økonomi inn i en resesjon. Det gjør at markedet priser inn at rentene skal ned igjen ganske mye, ganske raskt. Fed har gjort det tydelig at deres hovedprioritering er å få ned inflasjonen.

Selv om inflasjonen fortsatt er veldig høy, og ligger an til å fortsette å være det en stund fremover, er det få som venter at Fed skal fortsette å heve rentene når resesjonen er et faktum. At resesjonen kommer, er de fleste også ganske enige om.

Den viktige rentebanen

Det er derimot ikke bare resesjonsfrykten i seg selv som har sendt rentene ned. 10-årsrenta i USA begynte å falle kraftig 15. juni, samme dag som Fed konkluderte rentemøtet sitt, og litt overraskende hevet renta med 75 basispunkter (1 basispunkt er 1/100 av et prosentpoeng, jour.anm.). Det var ikke rentehevingen som var viktig, det var hva Fed signaliserte om rentebanen fremover.

I sine nye «dot-plots», som er der medlemmene i den pengepolitiske komitéen legger frem sine forventinger til styringsrenta, indikerte Fed at de skal kutte rentene igjen allerede i 2024. Markedet hadde allerede priset inn noe sånt, men at Fed sa det selv var nok viktig. Resultatet virker å være at uansett hvor mye Fed skal sette opp renta på kort sikt, så «vet» markedene nå at det kun vil være midlertidig.

Resesjonen kommer, Fed skal kutte, og derfor kan de heve så mye de bare vil, og inflasjonen kan være så høy som bare det, men rentene med litt lengre løpetid forblir upåvirket, og har falt likevel. Sånn har det i alle fall vært gjennom sommeren.  

Viktig forutsetning for børsoppgangen

Som nevnt i morgenrapporter tidligere denne uka har rentefallet vært en viktig forutsetning for børsoppgangen i sommer.

Markedsutviklingen om sommeren skal man kanskje alltid ta med en klype salt, fordi dårligere likviditet gjør at markedsbevegelsene ikke alltid kan forklares av fundamentale forhold.

Hvis (og det er unektelig et stort ‘hvis’) utviklingen i sommer er representativ, har det interessante implikasjoner for markedsutviklingen fremover. Dersom det er riktig at en lav og fallende 10-årsrente er vel så viktig for børsutviklingen i USA som frykten for en resesjon, så kan en fortsatt lav og fallende 10-årsrente bety at det ikke nødvendigvis skal gå så dårlig i aksjemarkedet, selv om nøkkeltallene fortsetter å svekke seg.

Hva syns Fed om at lange renter faller?

Spørsmålet da er om Fed synes det er greit at de lange rentene faller. At 85 prosent av amerikanere, og bedrifter flest i USA, har fastrentelån innebærer at for at Feds rentehevinger skal ha noe å si må nettopp de lange rentene stige. Rentefallet i sommer har nok derfor skapt litt hodebry for Fed. Men, viktig i denne sammenheng er at Feds balansereduksjon ikke har kommet ordentlig i gang enda.

Fed skal kvitte seg med statsobligasjoner

Fed skal kvitte seg med mye av beholdningen sin av statsobligasjoner, og venter nok at dette, via økt tilbud av statsobligasjoner på markedet, vil presse prisene på disse ned og rentene opp. Etter planen skulle Fed ha kvittet seg med statsobligasjoner for 60 mrd. USD i juni og juli, men beholdningen har bare falt med omtrent halvparten av dette.

Fremover skal de kvitte seg med betydelig mer, og Fed håper nok at det skal bidra til å få de lange rentene litt opp igjen. Dersom det ikke skjer, kan høsten i finansmarkedene bli ekstra interessant. I går var ikke utviklingen i finansmarkedene spesielt dramatisk, hovedindeksene i Europa og USA var lite endret (S&P500 -0,07 prosent og Stoxx600 +0,06 prosent), rentene steg litt og krona svekket seg noe mot euro. Børsene i Asia er blandet i dag, med solid oppgang i Japan og moderate fall i Kina. 

Aksjemarkedet i dag av Ole-Andreas Krohn

Investorene i det amerikanske aksjemarkedet dro i går onsdagens entusiasme over noe lavere inflasjon enn fryktet inn i handelen ved åpning, men indeksene skled etter hvert av igjen på de fortsatte utsiktene for renteøkninger og, med et unntak for Disney, manglende videre drahjelp fra selskapsoppdateringene. Dow fortsatte opp 0.1%, mens S&P500 stengte ned 0.1% og Nasdaq kunne notere en nedgang på 0.6%. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene kom inn på 76-100% av gjennomsnittet for de siste tre måneder og VIX-indeksen steg med 2.3% til 20.2 punkter. I rentemarkedet ligger den amerikanske tiåringen i morgentimene på 2.87%, hvilket er opp 6 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.  Futureskontrakten på S&P500 peker foreløpig i dag mot en positiv åpning på 0.2% i det amerikanske markedet i ettermiddag.

I et gjenåpnet japansk marked lar investorene seg i dag inspirere både av oppgangen i USA og av svekket Yen-kurs mot USD. På en inneklemt børsdag er dermed Nikkei kort før stengetid opp 2.4%. De viktigste kinesiske indeksene fortsetter samtidig opp med inntil 0.5%. Gjennom hele region bidrar også nyheter om at Apple skal ha bedt leverandørene om å levere minst like mye iPhone-komponenter i 2022 som i 2021 til en positiv stemning for teknologisektoren. Mens kvartalsrapporteringen fra selskapene ruller videre får vi i fra makrosiden i Europa i dag oppdaterte KPI-tall fra Sverige, Frankrike og Spania. Før åpning kommer også det første anslaget for BNP-veksten i UK gjennom Q2. I USA vil oppmerksomheten være rettet mot den første målingen av forbrukertilliten og -forventningene for august.

Aktørene i oljemarkedet har det siste døgnet valgt å legge større vekt på retningen i IEAs forventninger om stigende etterspørsel enn OPECs forventninger om både økende tilbud og fallende etterspørsel. WTI-prisen i USA var i går opp med USD 2.57 pr fat til USD 94.19 pr fat.  Prisen har før åpning i dag kommet ned igjen på USD 93.85 pr fat, mens Brent-prisen samtidig ligger på USD 99.13 pr fat. Det innebærer at Brent er opp USD 0.71 pr fat i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.

Utviklingen i det norske markedet vil også neste uke preges av kvartalstall. Med hovedvekten av rapportene i siste halvdel vil rundt 70 selskap legge frem sine oppdateringer i løpet av uken. Vi starter imidlertid mandag med blant annet halvårsoppdateringen fra Western Bulk Chartering. Offentliggjøringen følges opp med en presentasjon på onsdag. Selskapet opererer med innleide skip innen forskjellige segmenter av tørrbulkmarkedet og disponerer en flåte på rundt 120 fartøy. Kapitalbindingen er dermed lav og inntjeningen avhenger av netto time-charter oppnådd på fartøyene. Selskapet har allerede guidet et netto resultat etter skatt på USD 37-40 mill for første halvår og vi venter at fasiten vil vise USD 38.8 mill. Videre har selskapet kommunisert at de tar sikte på en utbetalingsandel på 80% av EPS. For Q1 ga aksjen et utbytte på NOK 4.24 pr aksje og for Q2 venter vi at selskapet vil foreslå et utbytte på rundt NOK 4.30 pr aksje. Vi venter et noe lavere utbytte fremover, men ser fortsatt en direkteavkastning på rundt 9% basert på estimatene for 2023-2024. Western Bulk Chartering stengte i går på NOK 51.20 pr aksje og vi har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 60 pr aksje.

Sparebank1 SR-Bank kunne for Q2 i går rapportere en egenkapitalavkastning på 12% i kvartalet mot vårt estimat på 10.6%. Avkastningen fikk støtte både av utviklingen i netto renteinntekter og av kvaliteten i utlånsporteføljen. Netto renteinntekter lå 4% over vårt estimat og 6% høyere enn konsensus. Banken kunne i tillegg melde om høyere tilbakeføringen av tidligere tapsavsetninger enn ventet. Vi har etter rapporten tatt estimert EPS for 2022 opp fra NOK 11.23 til NOK 12.05. Kjøpsanbefalingen på Sparebank1 SR-Bank opprettholdes og vi har tatt kursmålet opp fra NOK 146 til NOK 148 pr aksje. Kursen stengte i går opp 1.6% på NOK 118.90 pr aksje.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.