#huninvesterer

En skikkelig aksjeentusiast

Ida (30) fikk så dilla på aksjer at hun startet en aksjepodkast.

AKSJEDILLA: Ida stratet sin egen podkast fordi hun fikk så dilla på aksjer. Foto: Mikkel Gythfeldt
Lesetid 5 min lesetid
Publisert 05. nov 2021
Artikkelen er flere år gammel

I tredje episode av «Hvordan bli hun som investerer» med programleder Christine Dancke, snakker Ida Bergitte Andersen Hundvebakke (30) om hvorfor hun har blitt så hekta på aksjer, og hvordan du som nybegynner skal komme i gang med sparingen. Vi får også noen gode råd fra aksjemegler i DNB, Tone Trandokken.

Se hele episoden her: 

Får bedre samfunnsforståelse av å kunne litt om aksjer

Ida er journalist, bor i Oslo og jobber med kommunikasjon i tillegg til podkasten sin. For kun noen få år siden kunne hun ingenting om verken fond eller aksjer, men når hun først ble litt kjent med aksjeuniverset ble hun helt hekta. Det resulterte i podkasten «Aksjekaffe med Ida», der Ida snakker med folk innenfor bransjen som skal gjøre det lettere for andre å forstå hva det egentlig dreier seg om.

- Jeg startet vel å sette meg litt inn i fond og aksjer fordi jeg ble fortalt at dette er lurt. Og så ble jeg hekta. Å lære om aksjer og selskaper bidrar til at man får en bedre samfunnsforståelse, sier hun.

- Det kan lønne seg å ha is i magen og ikke bli redd
Ida Bergitte Andersen Hundvebakke

Hvordan gjøre en god investering?

Det er mange måter å gjøre det på, presiserer Ida, men her er noen tips hun selv følger:

  1. Finn ut om selskapet tjener penger. Det kan være en god indikator på hvordan det går med selskapet og hvor de er på vei.
  2. Er det et selskap du ser for deg vil eksistere lenge? 
  3. Hva tenker folk i bransjen om selskapet? Hvis du for eksempel vurderer å investere i et firma som selger biler, så kanskje du kjenner en bilmekaniker du kan snakke med, eller en som selger biler?
  4. Les hva som har blitt skrevet om selskapet fra før.
  5. Sjekk bedriftens hjemmeside. Der har de en egen investorside der de rapporterer på regnskap og tall, og deler gode og dårlige nyheter knyttet til selskapet.
Du kan finne noe som passer deg og din livssituasjon
Ida Bergitte Andersen Hundvebakke

Hvordan er det Ida tenker når hun selv skal investere?

- Du har jo blitt hekta, hvor ofte er det du kjøper og selger aksjer? spør Christine.

- Det varierer veldig. Men jeg har generelt en ganske langsiktig strategi – og med det mener jeg en tidshorisont på 10–20 år. Så jeg driver ikke å trader fra dag til dag, og det trenger du heller ikke å gjøre. Du kan finne noe som passer deg og din livssituasjon, forklarer hun.

Programlederen spør videre hvordan langtidsplanene til Ida er, og om hun blir stresset over at økonomien nå er litt mer urolig enn før pandemien. 

- Jeg synes det er spennende å følge med på hva som skjer i markedet. Hvis det blir urolig, lar jeg ikke det gå inn på meg eller gi meg panikk. Jeg liker å se på børshistorien, og der ser du jo at kursene går opp og ned. Det gjør det lettere å ikke få panikk, og vise at det kan lønne seg å ha is i magen og ikke bli redd, sier hun.

Idas beste tips

Det mange kanskje frykter når de går inn i aksjemarkedet, er hvis aksjen du har investert i, går dårlig. Da har Ida et tips å komme med:

- Mitt beste tips på å unngå å bli redd, er å sette seg inn i hvorfor det svinger.

Hun skjønner at mange blir stresset når de ser de røde tallene og at aksjeprisen stuper. 

- Du bør heller se på selskapet og hvorfor det svinger, da gir det mer mening. Da har du også et bedre grunnlag for å ta en rasjonell beslutning på hva du bør gjøre videre, forklarer hun.

Du kan gjøre litt smarte grep i livet ditt for å få det hakket bedre fra det utgangspunktet du har
Ida Bergitte Andersen Hundvebakke

Fingeren på finanspulsen

Ida ser mange årsaker til at folk beveger seg inn i enkeltaksjeverdenen.

- Jeg, og mange andre, føler nok at de får fingeren på finanspulsen i en mye større grad. I tillegg er det mange som har spesielle bransjer og selskaper de synes er ekstra interessante å følge med på. Andre kan ønske å styre porteføljen så mye som mulig etter ulike etiske og moralske kompass ved å plukke selskaper selv.

HVORDAN BLI HUN SOM INVESTERER: Med programleder Chrsitine Dancke. Foto: Mikkel Gythfeldt

Ta steget ut i aksjemarkedet

Mange har kommet i gang med fondssparingen, og ønsker å ta steget ut i aksjemarkedet. Da har jeg Ida noen gode råd:

- Det viktigste tenker jeg er å skaffe seg kunnskap. Hvordan børsen fungerer og hva som påvirker den. Da skjønner du mer hva du går inn i, og det er lettere å ikke bli redd når børsen svinger.

Ida anbefaler å legge en plan. 

- Da er det lettere å ikke la seg rive med i alle mulige retninger. Og finne sitt kompass. Det er tusenvis av meninger om hva som er den beste aksjen. Du må finne ut hva du tror på, og det er lettere så fort du har en grunnmur av kunnskap.

Hun legger til:

- Det er jo ikke sånn at alle blir milliardærer av å investere i aksjer, om det var en quickfix for det ville alle vært rike, men du kan gjøre litt smarte grep i livet ditt for å få det hakket bedre fra det utgangspunktet du har.

FORDI DET ER GØY: Hvorfor gå fra fond til askjer, spør programlederen aksjemegler Tone Trandokken. Foto: Mikkel Gythfeldt

- Utrolig gøy når du treffer

Tone Trandokken er aksjemegler i DNB, og når hun får spørsmål om hvorfor man skal gå fra fond til aksjer, svarer hun:

- Fordi det er gøy! Det er noe du kan engasjere deg i og det handler om samfunnet vi lever i. Og det er noe du kan snakke om rundt middagsbordet eller i lunsjen. Det handler om å øke kunnskap, også er det jo utrolig gøy når du treffer, sier hun. 

Start med 3 til 5 aksjer

Om du ikke har handlet aksjer før, tipser Trandokken om at det er lurt å lese litt om aksjer først, og deretter investere i 3 til 5 ulike selskaper.

Hvor lenge bør man sitte på disse?

- Det avhenger om det er vekstaksjer som er forventet å stige relativt fort, eller om det er utbytteaksjer. Det finnes jo gode selskaper på Oslo Børs som tjener masse penger og som deler ut overskuddet sitt i form av utbytte. Da er det en grei kilde til avkastning. Men hvis du har investert i en teknologiaksje eller grønn aksje, er dette selskaper som beveger seg mye mer, fordi risikoen og inntektene er veldig varierende. 

Merknad: Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.