DNB Markets morgenrapport 20. april:
Beige Book indikerer svak oppbremsing i USA.
Feds Beige Book viste at aktiviteten i økonomien er lite endret de siste ukene. Rapporten som ble publisert i går kveld, som vanlig to uker før kommende Fed-møte, viste at ni av distriktene rapporterte om uendret eller en liten endring i aktiviteten, mens tre distrikter meldte om moderat oppgang. I forrige rapport (fra 8. mars) var fordelingen seks mot seks, så utviklingen har med andre ord svekket seg noe. To distrikter varslet i tillegg svakere utsikter, mens de øvrige sa at forventningene ikke hadde endret seg.
Rapporten viste at lånevolum og låneetterspørsel hadde avtatt både for lån til konsumformål og til bedrifter. Flere distrikter rapporterte at bankene strammer til lånevilkårene som følge av økt usikkerhet og bekymring for likviditeten. Det kom ellers fram fra rapporten at sysselsettingsveksten avtar og at arbeidsmarkedet nå har blitt mindre stramt i mange distrikter. Lønnsveksten og inflasjonspresset har avtatt noe, men sies fortsatt å være høyt.
Samlet sett indikerer Beige Book mindre behov for høyere renter fremover. Vi tviler på at signalene i rapporten er sterke nok til at Fed avstår fra å heve renten i mai. Markedet er også temmelig overbevist om at det kommer en ny heving på 25bp. om to uker. Fed signaliserte i mars at den indikerte hevingen i mai kan bli den siste i denne omgang. Utviklingen i økonomien og for inflasjonen kommer til å avgjøre om det vil bli behov for å heve mer.
Aksjemarkedene i USA reagerte lite på Beige Book. Etter å ha startet dagen med fall, hentet S&500 seg inn og endte så å si uendret (-0,01 prosent) fra tirsdag. I Europa endte Stoxx50 også ned 0,01 prosent og de fleste lands indekser havnet rundt null. Et unntak var spanske IBEX35 som steg med 0,8 prosent. Lange statsrenter trakk opp i Europa i går (dog ikke her hjemme), mens oppgangen i USA var liten. Renteoppgangen må ses i lys av at markedet tar høyde for at det kommer flere rentehevinger fra sentralbankene fremover.
Britisk inflasjon avtok mindre enn ventet i mars. Samlet inflasjon falt fra 10,4 prosent i februar til 10,1 prosent i mars. Kjerneinflasjonen holdt seg på 6,2 prosent, men var ventet å avta til 6,0 prosent. Energiprisene trakk inflasjonstakten litt ned, men årsveksten er fortsatt svært høy (f.eks. 85,6 prosent for strøm). På den annen side gikk årsveksten for matprisene litt opp, til en økning på hele 19,6 prosent fra mars i fjor. Neste måned kan gi en mer markert nedgang i inflasjonen siden prisene på oppvarming holdes uendret, mens de steg med 47,5 prosent fra mars til april i fjor.
Rentetoppen er neppe nådd i Storbritannia. Den høye britiske inflasjonen og den fortsatt høye lønnsveksten tilsier at Bank of England ikke er ferdig med å heve renten ennå. Vi venter, som markedet, at styringsrenten settes opp med nye 25bp på neste rentemøte 11. mai. Uten en mer markert svekkelse av arbeidsmarkedet, vil vi ikke utelukke at renten kan bli hevet enda noe mer. Markedet tar nå høyde for at styringsrenten vil toppe ut på 5,0 prosent (mot 4,25 prosent nå).
Kronen svekket seg på ny i går. EURNOK trakk i løpet av formiddagen opp fra rundt 11,50 til 11,55. På ettermiddagen kom et nytt legg oppover mot 11,60. Tendensen fra tirsdag fortsatte dermed i går. I skrivende stund handler EURNOK rundt 11,61. Et fall i råoljeprisen kan ha tynget kronen. Brent har de siste par dagene avtatt fra rundt 86,5 dollar fatet til ned mot 82 dollar fatet.
I dag kommer referatet fra ECBs rentemøte i mars. Her kan det komme signaler i forkant av neste rentemøte 4. mai. I tillegg kommer den foreløpige forbrukertilliten fra eurosonen, som ventes å vise noe mindre pessimisme i april enn i mars. Her hjemme publiserer SSB konjunkturbarometeret for industrien for første kvartal.
Fra USA publiseres flere mellomviktige nøkkeltall. Antall førstegangssøkende til ledighetstrygd ventes omtrent uendret på 240 tusen. Den regionale industriindeksen fra Philadelphia («Philly Fed») ventes å ha bedret seg noe fra mars til april. Omsetningen av brukte boliger ventes å vise svak nedgang i mars, etter en markert oppgang i februar.
Blandede selskapsrapporter, en aktivitetsrapport som reflekterte at temperaturen kan være i ferd med å avta i økonomien og samtidig høyere renter gjorde at det amerikanske aksjemarkedet i går kveld graviterte tilbake til utgangspunktet fra dagen før. Dow var ved stengetid ned med 0.2 %, mens S&P500 og Nasdaq på samme tidspunkt var tilnærmet uendret. VIX-indeksen falt videre med 2.2 % til 16.5 punkter og volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg på 72-85% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Futureskontraktene på de amerikanske indeksene indikerer i Asia i dag en åpning i USA ned rundt 0.2 % senere i ettermiddag. Etter gårsdagens økning har renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene kommet ned igjen med 1 basispunkt siden i går ettermiddag norsk tid og ligger i øyeblikket på 3.59 %.
Tross justerte renteforventninger, bekymring for resesjon og umiddelbart forestående selskapsrapporteringer sender kort før stengetid i dag en svakere Yen og tall som viser bedre ordreinngang og handelsbalanse enn ventet Nikkei opp med 0.3 % De viktigste kinesiske indeksene har en svakere utvikling og er i øyeblikket ned inntil 0.7 %. Når det gjelder Hydro kan forventninger om en kortvarig streik ha bidratt til at investorene denne uken har lagt mer vekt på oppdaterte kinesisk tall fra aluminiumsindustrien. Ved stengetid i går var aksjen opp rundt 1 % i forhold til ved avslutningen av forrige uke. Reaksjonene på kvartalsrapporten til Alcoa var i USA i går kveld imidlertid negative og vil kunne veie ned på Hydro ved åpning. Alcoa ble etter børs i første omgang handlet ned med 3 %. Kvartalsrapporten fra Tesla fikk heller ikke en positiv mottakelse og aksjen falt i handel etter børs med nesten 6 %. I de nordiske markedene dominerer i dag svenske selskaper når det gjelder kvartalsrapporteringen, men vi får i tillegg til tall fra Nordic Semiconductor også en oppsummering av Q1 fra Nokia. Når det gjelder makro fra Europa vil markedene i dag holde spesielt øye med tall for kostnadsutviklingen i Tyskland og for forbrukertilliten i Eurosonen. Fra USA får vi blant annet oppdaterte ukentlige arbeidsmarkedstall og i løpet av kvelden også nye innspill fra minst fire Fed-representanter som deltar ved forskjellige arrangementer om de økonomiske utsiktene.
Aktørene i oljemarkedet ser ikke ut til å la risiko for svakere vekst i USA veies opp av kinesiske etterspørsel, trekk på lagerbeholdningene og strammere tilbud fra OPEC+-landene. Sammen med USD-kursen gjør dette at Brent før åpning i dag har kommet ned USD 0.90 pr. fat siden i går ettermiddag og i øyeblikket handles på USD pr. 82.29 fat. WTI er samtidig ned med USD 0.86 pr. fat og ligger før åpning på USD 78.41 pr. fat.
Etter en gjennomgang med aktørene i den chilenske oppdrettsindustrien kan vi fastslå at selv om de erkjenner en viss risiko så er de i liten grad bekymret for at det vil komme et snarlig politisk forslag om grunnrenteskatt tilsvarende den foreslåtte norske modellen. Operasjonelt ser utviklingen i tillegg positiv ut med høy vekt på laks som produseres, lav dødelighet og god kontroll på problematikken med lakselus. For å redusere biologisk risiko fokuserer også en del aktører på å øke det globale markedet for Coho, som er immun mot lakselus. Coho har de samme produksjonskostnadene og en raskere vekst enn laks, men gir samtidig lavere salgsvekt og priser hos kjøperne. På tross av god operasjonell drift vil imidlertid juridiske og regulatoriske floker kunne holde tilbake tilbudsveksten fra Chile i tiden fremover. For det første har kjøper av selskapet Australis gått til sak mot selger fordi de ved overtakelsen i 2018 hevder å ha blitt forledet når gjelder årlig produksjonsvolum. For det andre hevder myndighetene at aktørene i bransjen gjennom flere år har mistolket reguleringer knyttet til volumbegrensninger. Usikkerheten er nå om dette må reverseres, og da eventuelt om det vil bli gjort ved hjelp av redusert produksjon i årene fremover eller med engangsbetalinger fra selskapene. Salmones Camanchaca sendte 11. april ut en midlertidig oppdatering av volumene for Q1 og gjentok der også tidligere guidet volum for hele inneværende år. Den fullstendige Q1-rapporten legges fram 15. mai og vi har en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 67 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 46.60 pr. aksje. Aksjen vil fra den 28. april handles ekskludert et utbytte på USD 0.33 pr. aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.