DNB Markets morgenrapport 1. juni:

Inflasjonen i Europa faller

Forhåndsestimater på inflasjonen i Tyskland, Frankrike og Italia i mai viste alle et større fall enn ventet.

EUROSNONE: Forhåndsestimater på inflasjonen i Tyskland, Frankrike og Italia i mai viste alle et større fall enn ventet. Foto: NTB
Lesetid 7 min lesetid
Publisert 01. jun 2023
Artikkelen er flere år gammel

Etter nok en svak dag på børsene i går (S&P500 i USA -0,61%, STOXX600 i Europa -1,07% og Oslo Børs -0,93%) har børsene i Asia steget så langt i dag, og futures antyder at aksjemarkedene i både USA og Europa vil stige når de åpner senere i dag. Markedsaktørene virker ikke å noen gang ha vært spesielt bekymret for at en avtale om å heve gjeldstaket i USA ikke skulle bli vedtatt, men at avtalen mellom Biden og McCarthy ble stemt igjennom i Representantenes hus i Kongressen i natt har nok, om noe, bidratt til å løfte stemningen. Avstemningen i Representantenes hus var det største hinderet for å få avtalen vedtatt, fordi det er der Republikanerne har flertall.

I rentemarkedet var det en litt retningsløs dag i går; amerikanske renter falt så smått etter at ulike representanter fra Fed; Phillip Jefferson og Patrick Harker, begge snakket om å «hoppe over» en renteheving på møtet i juni. Å «ta en pause» er blitt erstattet med «hoppe over» («skip»), noe som i seg selv egentlig er et tydelig signal om at Fed ikke er ferdig med å heve renta enda, noe Jefferson og Harker også understrekte i går. Markedsprisingen har endret seg til at det nå prises inn rett under 40 % sannsynlighet for en renteheving på 0,25 prosentpoeng (25bp) på rentemøtet i juni, men 85 % sannsynlighet for en heving innen møtet i juli. Andre Fed-representanter har argumentert for at det ikke er noe vits i å hoppe over et møte, så hvorvidt hevingen kommer i juni eller juli virker nå litt usikkert, vi holder fortsatt en knapp på juni.  

De såkalte JOLTS-tallene over ledige stillinger i USA steg overraskende i går, noe som indikerer at presset i det amerikanske arbeidsmarkedet fortsatt holder seg høyt, og understreker sånn sett behovet for fortsatt innstrammende pengepolitikk.

De daglige valutakjøpene/kronesalgene til Norges Bank på vegne av staten ble annonsert i går og de skal justeres ned til 1,3 milliarder NOK per dag i juni, fra 1,4 milliarder i mai. Dette var en litt mindre nedjustering enn vi hadde ventet (1,2 milliarder), men på linje med eller litt mer enn hva andre banker hadde forventet, så alt i alt kanskje i tråd med det som var forventningen i markedet. Basert på utslaget i kronekursen etter annonseringen, som var nada, kom tallene i alle fall ikke som en stor overraskelse. Utover dagen fikk derimot krona seg et løft, og det er litt uklart hvorfor; børsene falt som nevnt og oljeprisen var lite endret. Det er ikke alltid lett å forklare markedsbevegelser fra dag til dag, og i alle fall ikke krona. Uansett er EURNOK nå tilbake på 11,82, omtrent samme nivå som rett før helgen, etter en tur opp over 12-tallet tirsdag ettermiddag og i går.

Forhåndsestimater på inflasjonen i Tyskland, Frankrike og Italia i mai, som ble publisert i går, viste alle et større fall enn ventet, akkurat som spanske inflasjonstall viste dagen før. I alle land utenom Italia falt prisene faktisk med 0,1 % i forhold til april, noe som bidro til at fallet i totalinflasjonen på årsbasis ble enda større enn ventet; i Tyskland falt den fra 7,2 % år/år til 6,1 %, mens den var ventet å falle til 6,5 %. Tallene antyder at inflasjonen i eurosonen samlet sett også vil ha falt mer enn ventet i mai.

Merk at tallene som har kommet så langt fra de store eurolandene bare er på totalinflasjonen, ikke kjerneinflasjon, som justerer for varegrupper som svinger mye i pris, som f.eks. mat og energi. At totalinflasjonen faller mye nå er naturlig, blant annet som følge av at energiprisene er betydelig lavere enn på samme tid i fjor. Når den europeiske sentralbanken (ECB) skal vurdere trenden i det underliggende prispresset i økonomien er det kjerneinflasjonen som er mest relevant, fordi den ikke påvirkes like mye av f.eks. energiprisene.

Dette får vi tall på i dag, for eurosonen samlet sett, og kjerneinflasjonen ventes å falle til 5,5 % år/år, fra 5,6 % i april (vi venter en nedgang til 5,4 %). Dersom månedsveksten i kjerne-KPI holder seg høy, og underindeksen som måler tjenesteinflasjonen det samme, betyr det at det er liten grunn for ECB til å senke skuldrene helt enda. Det må nok flere rentehevinger til for å få ned presset i økonomien, nærmere bestemt to på 25bp, tror vi, slik at ECB får en innskuddsrente på 3,75 %. Dette er litt mer enn det markedet priser inn i dag, som er en av grunnen til at vi mener det er oppsiderisiko i markedsrenter i både EUR, NOK og USD den nærmeste tiden.

Aksjemarkedet i dag ved Ole-Andreas Krohn

Forventningene til at gjenåpningen av kinesisk økonomi relativt raskt skal kunne bidra til å få ny fart på verdensøkonomien fikk et skudd for baugen i går, og ga sammen med de dempede råvareprisene, en beige book som beskrev noe stigende økonomiske utfordringer ute hos husholdningene og sentralbankrepresentanter som kom med blandede signaler vedrørende det fortsatte behovet for ytterligere renteøkninger nedgang for det amerikanske aksjemarkedet i går. Nedgangen kom på tross av at avtalen om gjeldstaket passerte en første terskel i kongressen. S&P500 og Nasdaq var ved stengetid ned 0.6 %, mens Dow samtidig var ned 0.4 %. VIX-indeksen steg med 2.7 % til 17.9 punkter og volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene steg til 192-294% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. I rentemarkedet er avkastningen på tiårige amerikanske statsobligasjoner i morgentimene opp 1 basispunkt siden i går ettermiddag og er i øyeblikket på 3.68 %. Futureskontraktene på de tre hovedindeksene indikerer en åpning opp 0.1 % ved start av handel i USA i ettermiddag.

Vi har i Asia tidligere i dag fått en ny runde med oppdaterte tall for investeringsaktiviteten i Japan og stemningen blant innkjøpere i både i Japan og Kina. Sammen med fremdriften knyttet til det amerikanske gjeldstaket og muligheten for at Fed kan ta en pause med renteøkningene er disse tilstrekkelig solide til å kunne veie opp for gårsdagens negative utvikling i USA. I Japan er Nikkei-indeksen kort før stengetid dermed opp 0.7 %. De viktigste kinesiske indeksene er samtidig opp inntil 0.9 %. Etter at vi gjennom formiddagen får lagt bak oss en andre runde med europeiske innkjøpssjefsindekser og KPI-tall for mai vil investorenes oppmerksomhet i dag være tilbake på de amerikanske nøkkeltallene. Her får vi i ettermiddag først tallene for sysselsettingsveksten i privat sektor gjennom forrige måned, deretter den ukentlige ledighetsstatistikken og så før stengetid i det norske markedet til slutt både en oppdatert innkjøpssjefsindeks og ISM indeksen for industrien.             

Nøkkeltallene lagt fram de siste dagene har sammen med gårsdagens foreløpige amerikanske lageroppdatering og en solid USD-kurs fortsatt å tynge oljeprisene gjennom det siste halve døgnet. Med Brent i morgentimene på USD 72.96 pr. fat er prisen opp USD 0.05 pr. fat siden stengetid i det norske markedet i går. WTI er i samme tidsrom ned USD 0.20 pr. fat og ligger før åpning i Europa på USD 68.35 pr. fat.

DNB Markets tar i dag opp dekning på Cloudberry Clean Energy. Innenfor energisektoren tilbyr aksjen etter vårt syn en unik kombinasjon av eksponering. Produksjonen fra selskapets anlegg skjer i regioner med relativt attraktive energipriser og andelen som selges i spotmarkedet er høy. Videre er renterisikoen i balansen lav ettersom gjelden er sikret på fastrenter. Som en følge av at selskapet opererer i et segment utenfor det tradisjonelle anbudsdrevne markedet mener vi også at markedsposisjonen ser attraktiv ut. Vi innleder dekningen med en kjøpsanbefaling og et kursmål på NOK 14.50 pr. aksje. Kursen stengte i går på NOK 12.20 pr. aksje

DNB Markets har denne uken også tatt opp dekning på Bilia med en kjøpsanbefaling og et kursmål på SEK 130 pr. aksje. Bilia er Nordens nest største bilforhandler med over 150 lokasjoner i Sverige og Norge. Etter å ha solgt nesten 85k tusen kjøretøy i fjor endte topplinjen på SEK 35 mrd. Selskapet forhandler totalt 20 bilmerker, hvorav de salgsmessig viktigste er Volvo, BMW og Toyota. Selskapet forhandler også Mini, Mercedes, Porsche, Jaguar og kinesiske Xpeng. Bransjen er inne i en langvarig konsolidering og denne viser så langt at de største aktørene øker sine markedsandeler både i Sverige og Norge. Bilia har de siste ti årene gjort 42 oppkjøp og vi venter at selskapet med utgangspunkt i en solid kontantbeholdning og lav gjeld vil fortsette denne prosessen. Historikken på oppkjøpene viser at ledelsen har overtatt virksomheter basert på en verdsettelse på EV/EBIT 7-8x. Deretter er marginen i disse virksomhetene blitt løftet og parallelt med dette har Bilia selv også vært verdsatt på en median EV/EBIT på rundt 11x. Kursen stengte i går på SEK 104.60 pr. aksje og på våre estimater for 2023–2024 innebærer det en EV/EBIT på 7-8x.

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.