Morgenrapport:

Inflasjonen nøyaktig på Norges Banks anslag

Norsk kjerneinflasjon steg til 3,1 prosent. Det var helt i tråd med Norges Banks anslag, dermed påvirkes ikke renteutsiktene.

FLY: etaljene viste at flyreiser og pakketurer steg i juni i år, etter et uventet fall i juni i fjor, skriver Knut Magnussen. Foto: NTB
Publisert 11. jul. 2025
Artikkelen er flere år gammel

Norsk kjerneinflasjon steg i juni. Tolvmånedersveksten i KPI-JAE økte fra 2,8 prosent i mai til 3,1 prosent i juni. Det var helt i tråd med Norges Banks anslag, litt høyere enn konsensus og litt lavere enn vi anslo. Dermed påvirkes ikke renteutsiktene. Vi holder fast ved at det kommer to kutt til i år, ett i september og ett i desember. Men, vi tror det blir behov for fortsatt innstrammende pengepolitikk etter det, og venter en uendret rente på 3,75 prosent neste år. Tallet påvirket heller ikke kronekursen nevneverdig. Kronen styrket seg litt utover dagen og EURNOK handles nå rundt 11,80.  

Blandet inflasjonsbilde. Detaljene viste at flyreiser og pakketurer steg i juni i år, etter et uventet fall i juni i fjor. Prisene på hotell- og restauranttjenester steg også mer i juni i år enn i juni i fjor. Dette trakk dermed inflasjonstakten opp. Matprisene steg også, men mindre enn i juni i fjor, noe som dermed dempet inflasjonen. Samme effekt hadde prisene på klær og sko, som falt mye mer i juni i år (pga. sommersalget) enn i fjor. Samlet inflasjon ble også dempet av prisfall på elektrisitet i juni i år, mens strømprisen steg i samme måned i fjor.    

Svensk BNP svekkes. Månedsindikatoren viste et sesongjustert fall på 0,2 prosent i mai. Dette var i tråd med konsensus-anslagene. Den solide, rapporterte oppgangen på 0,4 prosent fra mars til april, ble revidert ned til 0,2 prosent. Dermed har BNP i praksis vært flatt i de to første månedene av andre kvartal, etter et fall på 0,2 prosent i første kvartal. Den svake utviklingen øker muligheten for at det kan komme enda et kutt fra Riksbanken til høsten. 

Markedene fortsetter å ignorere toll-trusler. Gårsdagens brev til Canada om 35 prosent toll hindret ikke en videre oppgang på børsene. Det skyldes nok at Trump indikerte at det vil være mulig å få denne satsen ned. S&P500 steg 0,3 prosent, mens europeiske Stoxx600 endte dagen opp 0,5 prosent. Trump sa også at Eurosonen vil få sitt toll-brev i dag, og at den generelle minimumstollen på 10 prosent kan bli hevet til 15 eller 20 prosent. Heller ikke det affiserte markedene. Asiatiske børser er i oppgang i dag, og dollaren fortsetter å styrke seg mot euro.    
Stabilt amerikansk arbeidsmarked. Gårdagens tall for nye søkere til ledighetstrygd viste at arbeidsmarkedet holder seg stabil. Antallet gikk litt ned, fra 232k til 227k – som var mindre enn ventet. Beholdningen av trygdemottakere var også omtrent uendret, som tyder på at arbeidsledigheten fortsetter å holde seg stabil. Det betyr i så fall at det ikke er behov for at Fed senker renten med det første. 

Vår Fed-prognose. Vi venter ingen rentekutt i år, men markedet priser inn to kutt og medianen i Feds dot-chart indikerer det samme (selv om det er stor uenighet i Fed). I dette notatet begrunner jeg hvorfor vi tror Fed heller vil holde renten uendret enn å kutte. Prognoser fra Bloomberg indikerer svakere BNP-vekst (og dermed høyere ledighet) og tiltakende inflasjon. En enkel Taylor-rente tilsier uendret rente ut året. Om det likevel skal bli kutt må inflasjonen overraske på nedsiden eller ledigheten øke mer enn ventet.   

Britisk BNP i dag. Det ventes at BNP vil øke med 0,1 prosent i mai etter å ha falt med 0,3 prosent i april. Britisk økonomi startet året sterkt, med en oppgang i BNP på nesten 3 prosent i første kvartal. Oppgangen var imidlertid drevet av «frontloading» før ventede toll-økninger, og har ikke fortsatt i andre kvartal. Ifølge PMI-ene for mai, er det kun tjenesteyting som nå har litt vekst, mens det er nedgang for bygg og anlegg, og i industrien

Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.

Innholdet i denne artikkelen er ment verken som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.