Inflasjonsbremsen ga økt tro på tidligere rentekutt fra Fed

Men Fed er fortsatt ikke overbevist om at inflasjonen er varig på vei tilbake mot målet.

HOVEDKVARTERET: Fed er fortsatt ikke overbevist om at inflasjonen er varig på vei tilbake mot målet. Foto: NTB
Lesetid 3 min lesetid
Publisert 13. jun. 2024
Artikkelen er flere år gammel

Lavere inflasjonstakt i USA ga rentefall og USD-svekkelse. Gårsdagens største markedsbevegelser ble skapt av de amerikanske inflasjonstallene. Etter at inflasjonen lenge har holdt seg høy, bremset inflasjonstakten noe i april. Tallene for mai viser at kjerneinflasjonen målt ved KPI steg med 0,2 prosent fra april (eller 0,163 prosent for å være nøyaktig). Mest lovende fra et sentralbankperspektiv var nok at tjenesteinflasjonen bremset og at uten boliger falt faktisk tjenesteprisene (super-core) med 0,04 prosent m/m. Inflasjonsbremsen ga økt tro på tidligere rentekutt fra Fed, og 2 års USD swaprenter falt med 15bp, markedet priset 80 prosent sannsynlighet for rentekutt i september og dollaren svekket seg med en knapp prosent med EURUSD opp til 1,0850. Siden Fed-representantene ville få med seg tallene før møtet, steg forventningene om at dot-chartet ville vise nettopp to rentekutt i år. 

Men Fed er fortsatt ikke overbevist om at inflasjonen er varig på vei tilbake mot målet. For selv om Fed nå anerkjenner pressemeldingen at inflasjonen har beveget seg i riktig retning de siste månedene, trenger man fortsatt ytterligere bekreftelse på at inflasjonen er på vei mot målet og kan bli der før man er rede til å begynne og kutte styringsrenten. At det nye dot-chartet (oversikten over hvert enkelt FOMC-medlems forventning til styringsrenten) kun viser ett rentekutt i år mot tre i mars, er en pekepinn på at aktivitetsveksten og arbeidsmarkedet utvikler seg så solid at Fed ikke er sikre på at inflasjonsimpulsene vil avta tilstrekkelig fremover. Vurderingene av den langsiktige nøytrale styringsrenten trakk som vi ventet litt høyere, en indikasjon på at medlemmene vurdere at dagens pengepolitikk er litt mindre innstrammende enn tidligere antatt, nettopp på grunn av realøkonomiens motstandsdyktighet mot høyere renter. 

Selvsagt data-avhengig, men vi tror fortsatt på rentekutt i desember. På pressekonferansen gjentok Powell det som nær sagt har blitt et felles sentralbank-mantra, nemlig at man ikke vil binde seg og pengepolitikken er data-avhengig. Vi tror fortsatt at Fed vil kutte første gang i september, men det fordrer at inflasjonspresset fortsetter å vise tegn til å avta og at vi ser tegn på at arbeidsmarkedet bremser. Feds guiding bidro til å reversere deler av markedsbevegelsene tidligere på dagen, men vi ender med rentefall i 2 års swaprenter på 8bp i USD og 13bp i NOK. 

Vi tror bedriftene i Norges Banks regionale nettverk har blitt litt mer positive siden forrige rapport i mars. Den gang trodde bedriftene at aktiviteten ville bremse litt i første kvartal og være ganske uendret i andre kvartal. BNP-tallene for første kvartal viste en oppgang på 0,2 prosent fra fjerde kvartal i fjor, men dette var drevet av en solid start på året, men fallende aktivitet i februar og mars. Dette var imidlertid delvis drevet av midlertidige faktorer, og vi tror bedriftene venter forsiktig vekst i andre og tredje kvartal. Samtidig vil det trolig fortsatt være store forskjeller mellom sektorer, med oljeleverandører og tjenestesektoren som de mest positive. 

Vi venter en noe høyere rentebane fra Norges Bank neste uke. Som omtalt i tirsdagens morgenrapport, har inflasjonen her hjemme vært litt lavere enn Norges Bank la til grunn i mars. Vi tror likevel andre faktorer mer enn oppveier for dette, og at rentebanen sentralbanken presenterer om en uke vil være noe høyere enn den fra mars og vise en liten mulighet for kutt i september (4,42 prosent), overvektssannsynlighet for kutt i desember (4,30 prosent) og et kutt fullt priset inn i januar (4,25 prosent). Særlig viktig er nok renteoppgangen internasjonalt og utsikter til høyere lønnsvekst både i år og neste år. Les gjerne mer i Kyrres forhåndsomtale