DNB Markets morgenrapport 24. januar:
Norges Bank valgte i går å holde renten uendret. Det var i tråd med det alle de 30 spurte analytikerne ventet, ifølge Bloomberg.
Dette er en morgenrapport fra DNB Markets, skrevet av seniørøkonom Kyrre Aamdal:
Norges Bank valgte i går å holde renten uendret. Det var i tråd med det alle de 30 spurte analytikerne ventet, ifølge Bloomberg. Norges Bank gjentok formuleringen fra desembermøtet om at slik den nå vurderer utsiktene og risikobildet, vil styringsrenten mest sannsynlig bli værende på dagens nivå den nærmeste tiden. Den nye informasjonen siden desembermøtet ble vurdert til langt på vei å bekrefte det bildet av den utviklingen som Norges Bank presenterte da.
«Risikoen for et kraftig tilbakeslag i verdensøkonomien synes å ha avtatt noe siden i høst, men usikkerheten om utviklingen internasjonalt varer ved. Den underliggende prisveksten er nær inflasjonsmålet. Kapasitetsutnyttingen i norsk økonomi synes å være noe over et normalt nivå, men ny informasjon underbygger at økonomien trolig er nær toppen av konjunktursykelen».
EURNOK reagerte lite på nyhetene fra Norges Bank, men er i dag 0,2 prosent lavere enn i går morges. En overraskende oppgang i AKU-ledigheten til 4,0 prosent ga heller ikke noe utslag av betydning. Trolig trekkes AKU-tallet opp av en måned med litt høyere ledighet enn det som er den underliggende trenden og vi antar at ledigheteraten vil avta til 3,9 prosent neste måned.
1. januar i år trådte en ny sentralbanklov i kraft og Finansdepartementet har oppnevnte i fjor en egen komité for rentefastsettelsen bestående av tre medlemmer fra sentralbanken og to eksterne medlemmer, Ingvild Almås og Jeatte Strøm Fjære.
Komiteen har fått det velklingende navnet Komiteen for pengepolitikk og finansiell stabilitet. Komiteen vil blant annet involveres tidligere i prosessen fram mot en ny rentebeslutning enn det som har vært praksis tidligere, skriver Norges Bank i en egen pressemelding, og presiserer at komiteen legger vekt på kontinuitet i kommunikasjonen i pengepolitikken.
ECB valgte også å holde renten i ro. Det var som ventet, etter at ECB kom med en tiltakspakke i september i fjor der renten ble senket til -0,50 prosent og ECB gjenopptok kjøpene av verdipapirer.
I innledningen til pressekonferansen viste Lagarde til at nedsiderisikoen for veksten i verdensøkonomien hadde avtatt og at det var enkelte tegn til at underliggende inflasjon var på vei opp. Dette var utviklingstrekk som var en del av ECB forventninger.
Til tross for en kraftig innsats med negative renter og kjøp av verdipapirer i markedene, har ECB i flere år strevd med at inflasjonen har vært lavere enn målet. Lagarde vil derfor sette i gang en større gjennomgang og vurdering av pengepolitikken. Ifølge Lagarde skal hver sten snues, og også formuleringen av inflasjonsmålet og hvordan inflasjonen måles skal omfattes av gjennomgangen.
Etter pressekonferansen svekket euroen seg markert mot dollar til sitt laveste nivå på sju uker.
Neste uke har Fed rentemøte. Her det heller ikke ventet noe skift i rentene eller i signalene for politikken fremover. Makrotallene har kommet inn på den litt mer positive siden, men ikke nok til å endre hovedbildet. Inflasjonen holder seg under målet. Knut Magnussen har skrevet litt om det kommende regnemøtet her.
Amerikanske aksjeindekser åpnet ned i går, men hentet seg inn etter hvert og S&P 500 endte dagen med en oppgang på 0,1 prosent. I Japan har Nikkei 225 steg med 0,2 prosent i dag.
Frykt for at coronaviruset i Kina skal spre seg og at kraftfulle mottiltak vil dempe etterspørsel, har bidratt til de siste dager aksjekursfall. I går så det ut til at markedene ble beroliget av at Verdens helseorganisasjon på det nåværende tidspunkt ikke ville karakterisere utbruddet som en global krise, men som et lokalt problem.
Kina har også forsterket tiltak for som reiseforbud i flere områder for å hindre spredning. Kinesiske fastlandsbørser og børsene i Sør-Korea var stengt i går, mens Hongkong-børsen stengte tidlige i forbindelse med kinesisk nyttår.
I går la vi fram vår halvårlige rapport Økonomiske utsikter. Tross gryende optimisme på tampen av et politisk turbulent fjorår, gjenstår tilstrekkelig usikkerhet til å dempe bedriftenes investeringsvekst også i årene som kommer.
Solide husholdninger i de største rike økonomiene vil fortsette å levere viktige bidrag til den økonomiske veksten. Så lenge prisveksten forblir under sentralbankenes mål, er det utsikter til vedvarende lave renter. Det taler for at det også de nærmeste årene er utsikter til middelmådig vekst, heller enn en økonomisk nedtur utløst av finansielle ubalanser.
Ulempen er at ubalansene i stedet kan bygge seg videre opp, og skape enda større fallhøyde for verdensøkonomien.