Morgenrapport:
Det har vært påfallende lite markedsbevegelser etter at Fed slapp sitt referat fra sentralbanksmøtet.
Lange renter på amerikanske statsobligasjoner med 10 års løpetid har trukket ned med 1bp, og S&P 500 endte dagen ned 0.2 prosent. Riktignok er kvartalsrapporteringene i gang for fullt, og gårsdagens store begivenhet på de amerikanske børsene var resultatet til Nvidea. Aksjen har steget med nærmere 250 prosent hittil i år, og har vært en av de viktige vinnerne som har bidratt til oppgangen i de amerikanske børsene i år. Selskapsresultatet virker å ha mer eller mindre innfridd forventningene, om enn med litt skuffende utsikter fremover. Aksjen falt kun litt i handelen gjennom gårsdagen, og har dermed ikke hatt betydelig innvirkning på markedsbevegelsene.
Med andre ord, virker det som det var lite «nytt» å hente fra Feds referat. Budskapet er nemlig fremdeles det samme: den amerikanske sentralbanken nå er inne i en periode der de skal prøve å finjustere pengepolitikken etter utviklingen i økonomien og inflasjonen («in a position to proceed carefully»). Den nye setningen som er kommet med i dette referatet, handler om at Fed vil kunne stramme inn pengepolitikken ytterligere dersom ny informasjon tilsa at de ikke har gjort nok for å nå inflasjonsmålet. Det er en knotete formulering, men tyder på at det må komme en skikkelig overraskelse omkring inflasjonsutsiktene om Fed skal heve renten mer nå.
Og om noe, så har de amerikanske nøkkeltallene de siste ukene heller tydet på svakere prisimpulser. At økonomien kjøles ned og prisveksten avtar, bidrar til at forventningene om hvor lenge renten skal holdes høy er kommet ned, og en viktig forklaring for rentenedgangen den siste tiden.
Heller ikke oljeprisen flyttet mye på seg i dag, med Brent mer eller uendret på litt over 82 dollar fatet. På sett og vis kan vi tolke det som at det geopolitiske risikopremiet knyttet til krigen i Gaza allerede er langt ute av bildet. Slikt sett har dagens nyhet, om at Israel er blitt enige med Hamas om en utveksling av gisler og pause i krigshandlingene, tilnærmet ingen betydning for oljeprisen. I stedet er fokus rettet mot det kommende OPEC+ møtet denne helgen, og utsiktene for videreføring av kuttene.
Kinas myndigheter skal i gang med å sette vekstmål for 2024, og Reuters har fått rapportere fra diskusjonene i bakrommet. Ifølge nyhetsbyrået, har flesteparten av rådgiverne gitt uttrykk for å støtte et vekstmål på rundt 5 prosent, altså uendret fra årets vekstmål. Noen ønsket å heve målet til 5.5 prosent, mens andre foreslår å senke det til 4.5 prosent. Forslagene skal diskuteres på den årlige økonomiske arbeidskonferansen neste måned, der signalene om neste års prioriteringer offentliggjøres. Kinas myndigheter må i gang med langt mer kraftfulle stimulanser for at det skal være forenelig med et vekstmål på 5 prosent i 2024. Det gjenstår å se om myndighetene vil kaste fra seg mer langsiktige hensyn om finansielle ubalanser, for å oppnå et kortsiktig BNP-vekstmål.
Beijing oppfordrer kinesiske banker – igjen – til å støtte eiendomssektoren. Sentralbanken skal ha laget en liste over 50 utbyggere, en såkalt «white list», som skal få tilgang til lån. Dette har ført til en del markedsfluktuasjoner og volatilitet for eiendomsselskap på de kinesiske børsene. Selv om bankene også tidligere har fått instruksjoner om å låne til utvalgte utbyggere under boligkrisen, har de faktisk vært forsiktige grunnet risiko for tap. Uten en tydelig bedring i etterspørselen etter boligkjøp, virker det som bolignedturen trolig vil fortsette en tid fremover.
Signaler om en inflasjonsfokusert stemning i Fed reduserte investorenes forventninger til rentekutt inn i 2024 og la sammen med usikkerhet før rapporten fra Nvidia en demper på det amerikanske aksjemarkedet i går. Nasdaq endte ned 0.6 %, mens S & og Dow ved stengetid var ned 0.2 %. VIX-indeksen falt med 0.4 % til 13.4 punkter og nærmer seg igjen det laveste nivået for året. Aktivitetsnivået på de tre hovedindeksene falt samtidig til 82-88% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. Futureskontrakten på S & indikerer i morgentimene en flat åpning for det amerikanske markedet i ettermiddag. Renten på US 10-årig statsobligasjoner har siden i går ettermiddag kommet opp med 3 basispunkter og ligger før åpning i Europa på 4.42 %.
Det japanske markedet vil i likhet med USA være stengt i morgen og tross utsikter til begrenset aktivitet ut uken ser vi at Nikkei kort før stengetid i dag er opp med 0.5 %. De viktigste kinesiske indeksene går i motsatt retning og er så langt i dag ned inntil 0.5 %. Nvidia fikk en lunken respons på sin kvartalsrapport i går kveld og aksjen var i handel etter børs ned rundt 2 %. I anledning Thanksgiving har amerikanske myndigheter i dag fremskyndet enkelte nøkkeltall og det innebærer at vi allerede i ettermiddag, et døgn tidligere enn normalt, får de ukentlige arbeidsmarkedstallene for forrige uke.
En oppfatning av stigende risiko for at OPEC kan kommer med nye tiltak for å støtte prisene har sammen med en lettere USD-kurs, og tross signaler om økte amerikanske lagertall, gitt forsiktig oppdrift for oljeprisene det siste halve døgnet. Siden stengetid i Oslo i går har Brent steget med USD 0.48 pr. fat og ligger før åpning på USD 82.33 pr. fat. WTI er samtidig opp USD 0.33 pr. fat og handles i øyeblikket på USD 77.67 pr. fat.
I den grad det er et mønster gjennom året kan vi nok si at vi i disse ukene mellom Q3-rapporteringen og julen er inne i en høysesong for kapitalmarkedsdager. Blant selskapene som benytter en ellers antatt relativt roligere periode til å invitere investorene for en grundigere gjennomgang av virksomhetene, og ikke minst fortelle om målsettingene, er i dag Gjensidige. Når det gjelder målsettinger fremover venter vi at markedet ved dagens arrangement vil følge spesielt godt med på hva ledelsen sier om combined ratio og egenkapitalavkastning for konsernet, samt hva de sier om vekstutsiktene for den danske virksomheten spesielt. Virksomheten i Danmark står for rundt 21 % av selskapets premieinntekter. Størrelse er imidlertid vesentlig innen forsikring og med en markedsandel på rundt 8 % oppnår den danske virksomheten en combined ratio på rundt 89 %. De tre markedsledende aktørene i Danmark opererer til sammenligning med en gjennomsnittlig combined ratio på rundt 84 %, og Gjensidiges virksomhet i Norge opererer med en tilsvarende combined ratio på rundt 76 %. Gjensidige stengte i går på NOK 177.40 pr. aksje og vi har før dagens gjennomgang en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 185 pr. aksje.
I danske Rockwool kan det bli bevegelse i aksjen de neste dagene. Selskapet legger fram Q3-rapporten i ettermiddag og følger deretter opp med en presentasjon i morgen formiddag samt en serie investormøter både på fredag og over helgen. Selskapet leverer brannsikre isoleringsmateriale og diverse tak- og veggløsninger til den globale byggindustrien og vi venter at de vil omsette for rundt EUR 3.6 mrd. i år. Vi har i første omgang, dvs. når det gjelder Q3-tallene, estimater for omsetningen og EBIT som ligger rundt 2-4% over konsensus. Etter at ledelsen har oppjustert guidet EBIT-margin for 2023 allerede tre ganger i løpet av inneværende år, til nå sist rundt 13 %, venter vi imidlertid at de denne gangen holder guidingen uendret. For investorene innebærer aksjen at man må vurdere de kortsiktige virkningene av mulig lavere global vekst innen nybyggmarkedet og risikoen knyttet til selskapets opprettholdte virksomhet i Russland opp mot blant annet kommende regulatoriske endringene når det gjelder energieffektivitet både for nye og eksisterende bygg i EU, UK og USA. Etter vårt syn er disse langsiktige vekstmulighetene ikke tilstrekkelig reflektert i dagens verdsettelse og vi har en kjøpsanbefaling på aksjen. Kursen stengte i går på DKK 1640 pr. aksje og vi har et kursmål på DKK 2.060 pr. aksje.
Rapporten baserer seg på kilder som vurderes som pålitelige, men DNB Markets garanterer ikke at informasjonen er presis eller fullstendig. Uttalelser i rapporten reflekterer DNB Markets’ oppfatning på det tidspunkt rapporten ble utarbeidet, og DNB Markets forbeholder seg retten til å endre oppfatning uten varsel. Rapporten skal ikke oppfattes som et tilbud om å kjøpe eller selge finansielle instrumenter eller som en personlig anbefaling om investeringsstrategi. DNB Markets påtar seg ikke noe ansvar, verken for direkte eller indirekte tap, som følge av at rapporten legges til grunn for investeringsbeslutninger. For informasjon om publiserte investeringsanbefalinger og potensielle interessekonflikter i henhold til Market Abuse Regulation (MAR), vennligst se dnb.no/disclaimer/MAR. For komplett disclaimer knyttet til denne nyhetssaken se «rapporter og analyser på DNB Nyheter» på dnb.no/disclaimer.