DNB Markets morgenrapport 9. november:
Det virker som at det ikke blir en like stor seier, eller rød bølge, til republikanerne som det mange ventet.
Representantenes hus ligger an til å bli tatt over av republikanerne, men i Senatet er det større usikkerhet om hvem som vil ende opp med majoriteten. Det var ventet at republikanerne skulle ta over majoriteten også der, men stemmene så langt viser at demokratene har gjort det bedre enn ventet i mange av de såkalte «vippestatene». I mange av vippestatene, spesielt Pennsylvania, Georgia og Nevada, er resultatene så langt for tette til at man konkludere med seier til ett av partiene. Dermed må vi vente enda litt til før vi vet hvem som vil sitte igjen med majoriteten i Senatet.
Hvorvidt vi får en delt Kongress, eller en som er fullstendig kontrollert av republikanerne, vet vi altså ikke enda. Uansett ser det lite sannsynlig ut at demokratene beholder kontrollen over hele Kongressen, og dermed vil man uansett få en ganske låst situasjon, ettersom Det hvite hus fortsatt kontrolleres av demokratene, altså president Joe Biden. Presidenten har vetorett mot lovendringsforslag fra Kongressen.
At man enda ikke vet resultatene, og at det uansett er utsikter til en låst situasjon, som gjør det vanskelig for noen av partiene å få igjennom sin politikk, kan nok forklare at markedsreaksjonen på resultatene så langt er ganske lunkne. Rentene på amerikanske statsobligasjoner falt i går, men har handlet flatt i morgentimene i dag. Dollaren svekket seg mot euro i går, men har også handlet flatt, rett over paritet, i morgentimene i dag, og såkalte «mini futures» antyder en ganske flat utvikling når de amerikanske børsene åpner senere i dag.
Hvis man skal trekke fram implikasjoner av gårsdagens valg som er relevante for markedene er nok utsiktene til en ny debatt om det såkalte gjeldstaket den viktigste. USA har underskudd på budsjettet og handelsbalansen, og må låne penger i markedet for å få budsjettet til å gå rundt. Stadig må de øke grensen for hvor mye de kan låne, og når minst ett av underhusene i Kongressen kontrolleres av et annet parti enn presidentens er det ofte duket for debatt om dette. Republikanerne har selv sagt at de kommer til å sette seg på bakbeina, og ikke godta en økning i gjeldstaket når det er nødvendig en gang tidlig neste år. De vil da kreve motytelser i form av kutt i velferdsordninger. En gjeldstak debatt trenger ikke bli dramatisk, den eneste gangen det virkelig har blitt det var i 2011, da republikanerne nektet å øke gjeldstaket, og man ikke fikk en løsning før to dager før fristen, og USA kunne ha misligholdt på statsgjelda si for første gang i historien. Krisen ledet til at kredittratingbyrået S&P nedgraderte kredittkvaliteten på amerikanske statsgjeld, noe som ledet til kraftig børsfall og markedsuro over hele verden. Men, republikanerne kom dårlig ut av det, ettersom Obama vant gjenvalget året etter, så kanskje frister det ikke å gå inn i en så hard debatt på nytt.
Av mer langsiktige konsekvenser kan det ha betydning, også for markedene, at en av republikanerne som er sett på som Trump sin største utfordrer som presidentkandidat i 2024, Guvernør Ron DeSantis i Florida, gjorde et svært godt valg. Ifølge Financial Times er DeSantis «Trump med hjerne og uten dramatikken». Det at han gjorde det enda bedre enn ventet antyder at han kan gjøre det bra også i et presidentkandidat race mot Trump.
Det ble ikke publisert mange viktige nøkkeltall i går, men de to som kom av betydning: NFIB-indeksen, som måler stemningen blant amerikanske småbedrifter, og detaljhandelstall fra eurosonen, var begge akkurat som forventet av konsensus. Generelt har nøkkeltallene fra både USA og eurosonen vært bedre enn ventet den siste tiden. Den amerikanske banken Citi lager indekser som måler i hvilken grad nøkkeltall er bedre eller dårligere enn forventet (av økonomer), og indeksene for både USA og eurosonen har steget den siste måneden. Det sier ikke nødvendigvis så mye om den faktiske økonomiske aktiviteten, men er likevel av betydning for markedene. At nøkkeltallene skuffet gjennom sommeren var nok en medvirkende årsak til at markedsrentene falt mye da, i håp om en såkalt «omdreining» («pivot») mot mindre aggressiv innstramming fra sentralbankene. På samme måte er nok bedre enn ventet nøkkeltall den siste måneden en medvirkende årsak til at markedsrentene stiger igjen. Jo lenger etterspørselstrykket i økonomien holder seg oppe, jo mer må sentralbankene stramme inn.
Enkelte positive selskapsrapporter, videre oppdrift basert på forventningene til valgresultater og kommende inflasjonstall samt dempede renter gjorde at det amerikanske aksjemarkedet i går kunne steg for tredje dag på rad. Dow, S&P500 og Nasdaq endte opp henholdsvis 1 %, 0.6 % og 0.5 %. Volumet aksjer omsatt på de tre hovedindeksene holdt seg samtidig nede på 84-101% av gjennomsnittet for de siste tre måneder. VIX-indeksen løftet seg også og var opp 4.9 % til 25.5 punkter. I futuresmarkedet indikeres i øyeblikket en flat åpning for det amerikanske aksjemarkedet i ettermiddag. Renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner ligger i morgentimene på 4.13 %, ned 2 basispunkter i forhold til nivået ved stengetid i det norske markedet i går.
Mens resten av de store globale økonomiene sliter med uønsket kostnadsvekst og høy inflasjon beveger bekymringene i Kina seg i større grad i den andre enden av skalaen. KPI- og PPI-tall lagt fram i dag viser en vekst på henholdsvis 2.1 % og -1.3% år/år for oktober. På tross av at nyheter relatert til eiendomssektoren trekker i motsatt retning gjør disse nøkkeltallene kombinert med stadig fallende forhåpningene om lettelser i pandemihåndteringen at de viktigste kinesiske indeksene så langt i dag er ned inntil 1.6 %. I Japan er samtidig Nikkei-indeksen kort før stengetid ned med 0.6 %. I tillegg til kongressvalget er Disney blant selskapene som vil kunne påvirke stemningen ved åpning i USA i dag. Selskapet la fram kvartalstall etter stengetid i går kveld og i første omgang fikk disse en lunken mottakelse. Aksjen ble i handel etter børs sendt ned med rundt 9 %.
De foreløpige amerikanske oljelagertallene sendt ut i går indikerte en større økning i både råolje- og drivstoffbeholdningene enn opprinnelig ventet og bidro til tross for bare marginale justeringer i forventet tilbuds- og etterspørselsbalanse reflektert EIAs markedsrapport til å sende en allerede tung WTI-pris ned med USD 2.80 pr. fat til USD 89.04 pr. fat. WTI har i morgentimene falt videre til USD 88.29 pr. fat. Brent-prisen har samtidig kommet ned på USD 94.76 pr. fat og er med det USD 3.06 pr. fat lavere enn ved stengetid i det norske markedet i går.
Mowi sendte allerede i midten av oktober ut en foreløpig oppsummering av driften gjennom Q3. Oppdateringen inkluderte selskapets egne forventninger om at operasjonell EBIT for kvartalet ville ende på rundt EUR 240 mill. Vi venter at selskapet i dag bekrefter dette nivået og at investorene derfor vil ha oppmerksomheten vendt mot blant annet ledelsens signaler vedrørende volumutviklingen for Q4 og inn i 2023. Videre vil det, også utenfor aksjemarkedet, kunne bli oppmerksomhet på eventuelle endringer i vekst- og investeringsplaner som følge av forslaget om en ny grunnrenteskatt. Før eventuelle endringer på grunnlag av dagens rapport har vi en kjøpsanbefaling på Mowi med et kursmål på NOK 165 pr. aksje. Anbefalingen er basert på blant annet et estimert volum på 123.9k tonn for Q4 og totalt 480k tonn for hele 2023. Kursen stengte i går på NOK 156.50 pr. aksje.
I likhet med Mowi har 2020 Bulkers allerede før dagens Q3-rapport vært ute med flere børsmeldinger om utviklingen gjennom kvartalet. I tillegg til de månedlige rateoppdateringene har selskapet tidligere også allerede betalt løpende utbytte for hele perioden. Blant usikkerhetsfaktorene som imidlertid gjenstår er kostnadsutviklingen og i denne forbindelse har vi en estimert EBITDA for kvartalet på USD 13.2 mill. mot konsensus på USD 14.5 mill. Videre venter vi i dag en oppdatering av både rateutviklingen og utbyttet for oktober, samt utsiktene for begge disse driverne gjennom november og desember, samt inn i 2023. Kursen stengte i går på NOK 81 pr. aksje, hvilket basert på våre estimater vil gi en direkteavkastning på rundt 30 % for 2023. Før eventuelle endringer har vi en kjøpsanbefaling med et kursmål på NOK 164 pr. aksje.
Merk: Å kjøpe og selge aksjer innebærer høy risiko fordi verdien i verdipapirer vil svinge med tilbud og etterspørsel. Historisk avkastning i aksjemarkedet er aldri noen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutvikling, aksjeselskapets utvikling, din egen dyktighet, kostnader for kjøp og salg, samt skattemessige forhold.
Innholdet i denne artikkelen er verken ment som investeringsråd eller anbefalinger. Har du noen spørsmål om investeringer, bør du kontakte en finansrådgiver som kjenner deg og din situasjon.